Iš viso prie bendros sienos abi šalys įrengė 560 valstybių sienos ženklų, pirmadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba.

Lietuvos siena su Rusija prasideda nuo Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos sienų sankirtos taško „Vištytis“, eina sausuma, Vištyčio ežeru, Lieponos upe, Matlaukio tvenkiniu, Širvintos upe, Šešupe, Nemunu, Kuršių mariomis, Kuršių nerija, Baltijos jūra.

Sausumoje ir prie vandens telkinių pastatytų valstybių sienos ženklų išdėstymo principas yra analogiškas kaip ir prie Lietuvos sienos su kitomis valstybėmis, t.y. bet kurioje vietoje prie sienos esantis asmuo gali matyti artimiausius sienos ženklus į abi puses.

Ženklinant sieną su Rusija sausumoje Lietuvos pusėje nuo medžių, krūmų ir kitos augalijos buvo išvalyta 13 metrų pasienio juosta. Čia įrengta kontrolinė pėdsakų juosta, pasienio patrulio takas ir kiti valstybės sienos apsaugai užtikrinti reikalingi įrenginiai bei inžinerinės sistemos.

Siena pažymėta ir Kuršių nerijoje. Du valstybės sienos ženklai įrengti prie kelio Klaipėda – Nida – Kaliningradas. Kopose įrengti šeši specialūs valstybių sienos ženklai.

Siena vandens telkiniuose pažymėta plūdurais. Pavyzdžiui, Vištyčio ežere Lietuva pastatė 23 tokius plūdurus. Jie ežere yra nuolat. Rusija įrengė valstybių sienos ženklus – plūdurus Kuršių mariose. Šie plūdurai prieš žiemos periodą nuimami, o pavasarį pastatomi. Žiemą ant ledo čia statomos gairės, žyminčios valstybių sienos liniją.

Iš viso sienos ženklinimas Lietuvai atsiėjo apie 1 mln. 216 tūkst. eurų. Lietuvos siena su Rusija sausuma, upėmis ir tvenkiniais eina 253,7 km, Kuršių mariomis – 18,5 km, jūra – 22,2 kilometro.

Sienos su Rusija ruožas yra paskutinė paženklinta Lietuvos sienos dalis, nes su Baltarusija, Lenkija ir Latvija šie darbai jau atlikti gerokai anksčiau.

Baigtas sienos ženklinimas yra dalis visų Lietuvos ir Rusijos sienos demarkavimo darbų. Dabar bendra Lietuvos ir Rusijos komisija turės įvertinti atliktus darbus, kiekvienam pasienio ženklui bus surašomas protokolas. Taip pat bus rengiama demarkavimo dokumentacija – valstybių sienos aprašas, valstybių sienos koordinačių katalogas, valstybių sienos ženklų protokolas, valstybių sienos žemėlapiai ir baigiamieji protokolai.