Rusijoje skalbėjo oro pavojus

Rusijoje antradienį vėl skambėjo oro pavojus, visi buvo raginami eiti į slėptuves. Tokius pranešimus per radiją ir televizijos kanalus išgirdo Maskvos, Leningrado, Sverdlovsko ir Belgorodo sričių gyventojai. Greičiausiai tai buvo eilinis kibernetinis įsilaužimas į rusų Nepaprastųjų padėčių ministerijos kanalus.

Bet tiems rusams, kurie antradienį skrido į Sankt Peterburgą, ar bandė iš jo išskristi, tikrai buvo dėl ko nervintis. Be jokio perspėjimo rusų kariškiai liepė nutupdyti ar apsukti atgal visus ten skrendančius civilinius lėktuvus.

Tarptautinis portalas, stebintis lėktuvų atsakiklius patvirtino, kad oro erdvę aplink Sankt Peterburgą tikrai ištuštėjo.

Neoficialiomis žiniomis rusai paskelbė oro pavojų ir pakėlė naikintuvus dėl neatpažinto bepiločio. Bet vėliau buvo paskelbta, kad neva tai buvo priešlėktuvinės pratybos.

Beje, rusų žiniasklaidoje pasirodė Pamaskvėje nukritusio bepiločio nuotraukos.

Atrodo, kad karas Ukrainoje tikrai virsta bepiločių karu. Pavyzdžiui, kaip netoli Ukrainos sienos esančiame Belgorode, kur šią savaitę taip pat nukrito neatpažintas bepilotis.

Blogiau baigėsi tokių pačių neatpažintų bepiločių skrydis virš naftos bazės Krasnodaro srities pajūryje. Ten buvo užfiksuoti du sprogimai degalų bazės teritorijoje. Beje, ši pajūrio zona yra už daugiau nei 400 kilometrų nuo Ukrainos frontų.

Blogėja padėtis Donecko srityje

Ukrainos frontuose, ypač Donbase, padėtis yra tikrai sunki. Rusai pasiuntė ten pačius geriausius „Vagner“ samdinių ir Rusijos armijos šturmo būrius, kad užimtų iš trijų pusių apsuptą Bachmuto miestą.

Bet ukrainiečiai be perstojo daužo puolančius rusus ir jų karinę techniką.

„Ypač, kai pataikai ir ten kažkas pradeda degti, toks džiaugsmas, toks adrenalinas plūsteli, atsiranda dar daugiau motyvacijos dar įkrėsti, kad dar daugiau ten jų sudegtų“, – kalbėjo vienas Ukrainos gynėjas.

Viena tokia patranka ar raketinių sviedinių sistema gina tik poros šimtų metrų pločio ruožą. Bet per dieną paleidžia į rusus kelis šimtus sviedinių.

„Jie vis vien lenda. Tegul lenda, o mes juos krūvomis guldysime, tiek, kiek jų bus. Mes esame pasiruošę kovoti iki galo, kad išlaisvintume savo žemę nuo šitų, kaip čia kultūringiau pasakius, kiauliašunių“, – teigė Ukrainos gynėjas.

Karas Ukrainoje

Deja, tokios intensyvios kovos labai daug kainuoja ir ukrainiečiams. Rusai negaili ne tik savo karių, bet ir šaudmenų. Aplink Bachmutą ir kituose Donbaso frontuose jie naudoja grynai suartos žemės taktiką, kad jų artilerija taip sumaltų ukrainiečių pozicijas, kad jie būtų priversti atsitraukti.

Ukrainiečių medikai Donbase tapo labai svarbia fronto dalimi. Nes būtent jie labai stengiasi, kad Ukrainos kariai būtų tikri, kad juos, net ir sužeistus, išveš už fronto linijos ir išgydys.

„Mano medikai dirba beveik be paliovos. Prieš plataus masto invaziją per 9 mėnesių rotaciją vidutiniškai gydydavome 50–60 300–ųjų. dabar kartais per vieną dieną jų būna daugiau. Darbo daug, bet mano žmonės yra patys geriausi. Jie gelbsti mūsų kovotojus ir sugrąžina juos iš anapus“, – kalbėjo medikų komandos vadovas Anatolyj.

300–aisiais, kaip ir rusų armijoje, ukrainiečiai vadina sužeistuosius. Žuvę yra 200–ieji. Skirtumas neretai yra labai mažas, tiesiog fizine prasme, kai sproginėja didelio kalibro minosvaidžių, ar tankų sviediniai.

„Tai buvo tanko sviedinys. Jie bandė mus šturmuoti, bet jiems nepavyko“, – kalbėjo sužeistas Ukrainos karys Vitalyj.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: