„Delfi“ susisiekus su Žmogaus teisių komiteto pirmininku T. V. Raskevičiumi, jis teigė, kad buvo pakviestas į vakarinę dalį, nors ir juokėsi, kad „nežinau už kokius nuopelnus“. Taip pat Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigė, kad irgi ten su žmona buvo pakviestas, nors ir dėl komandiruotės į Austriją negalės dalyvauti.

Tačiau URK pirmininkas Ž. Pavilionis sakė, kad gavo kvietimą tik kaip Seimo narys dalyvauti iškilmėse, kur bus sakoma G. Nausėdos kalba, S. Daukanto aikštėje.

„Nežinau, tokio kvietimo [į priėmimą Prezidentūroje] negavau, bet gavau kvietimą kaip visi Seimo nariai į tą aikštę klausyti prezidento kalbos. Bet kaip suprantu, kitų komitetų pirmininkai, matyt, kitokius kvietimus gavo. Žinant, kad yra valstybinis protokolas, gal čia prezidentas ir nežinojo, gal čia jo komanda taip nusprendė.

Aišku, nuostabą sukelia, kai demokratinėje valstybėje institucijų atstovai yra skirstomi į „savus“ ir „nesavus“. Matyt, kažkam nepatinka mano vertybinė pozicija ir aiški linija, bet paliksime tai jų sąžinei.“

Pasak Ž. Pavilionio, jam valstybė yra visi žmonės, kad ir ką jie bemąstytų, ir ypač tie, kurie turi nuomonę, kuri nebūtinai sutampa su daugumos. Jis pridūrė, kad tai įrodė ir savo 20 metų darbu, mat visada stengėsi, kad įvairių idėjų atstovai rastų savo kelius į Vašingtoną ar į Briuselį.

„Bet paliksime tą valstybės supratimą tiems, kurie tuos kvietimus išrašinėja. Pats atšvęsiu su savo senais derybininkais, su kuriais derėjausi dėl narystės ES. Mes turime tokią tradiciją“, – tikino parlamentaras.

Prezidentūra taip paaiškino, kam šįkart buvo išsiųsti kvietimai į priėmimą.

„Prezidentas G. Nausėda tęsia kurį laiką nutrūkusią tradiciją Valstybės dienos proga rengti priėmimus Prezidentūroje. Ši sena tradicija skirta suburti ir pagerbti valstybei nusipelniusius žmones iš skirtingų valstybės gyvenimo sričių ir skirtingų Lietuvos regionų. Šiemet Valstybės diena sutampa su karantino pabaiga, taigi, atsiranda dar vienas, papildomas šventės dėmuo, susijęs su pasibaigusiu sunkios kovos su pandemija etapu.

Į priėmimą Valstybės dienos proga Prezidentas kviečia Lietuvos valstybingumui ir šalies reputacijos stiprinimui nusipelniusius kultūros, meno, mokslo pasaulio, akademinės bendruomenės, verslo, valdžios ir valstybės institucijų, diplomatinio korpuso, žiniasklaidos, religinių bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų, pvz. vienijančių žmones su negalia, švietimo ir ugdymo bendruomenių atstovus.

Visi Seimo nariai pagal tradiciją yra pakviesti į svarbiausią Valstybės dienos iškilmių dalį – Vėliavų pakėlimo ceremoniją. Joje šiemet dalyvaus ir garbūs svečiai – Europos Vadovų Tarybos Pirmininkas Charles‘is Michelis ir Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis“, – atsakė Prezidentūros atstovas spaudai Ridas Jasiulionis.

Išrėžė, ką galvoja apie Nausėdą

Primename, kad garsūs Rusijos provokatoriai Vladimiras Kuznecovas (Vovan) ir Aleksejus Stoliarovas (Leksus) apgavo Lietuvos Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininką Žygimantą Pavilionį – jie prisistatė Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno komandos nariu Leonidu Volkovu. Įrašas paskelbtas provokacijų organizatorių kanale „YouTube“ platformoje.

Apie šį pokalbį buvo žinoma dar balandžio pabaigoje paaiškėjus, kad Lietuvoje gyvenančio Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno štabo vadovu L. Volkovu apsimetęs žmogus vykdė provokacijas prieš prieš Baltijos šalių, Ukrainos, Jungtinės Karalystės ir kitų valstybių politikus.

Neseniai paskelbtame iškarpytame vaizdo įraše Ž. Pavilionis kalbėjo apie tarptautinės bendruomenės pastangas siekti demokratijos Rusijoje, Baltarusijoje bei kitose Rytų Europos valstybėse, darbą su šių šalių opozicija ir pilietine visuomene, paramos šiems klausimams telkimą Jungtinėse Valstijose ir Europos Sąjungoje. Parlamentaras pokalbyje tvirtino, kad po pernykščių JAV prezidento rinkimų „Vašingtonas dar negrįžo į save, jis tik dabar tampa Vašingtonu“.

Jis taip pat pabrėžė tikintis JAV prezidento Joe Bideno komandos galimybėmis griežtinti JAV politiką Rusijos atžvilgiu.

„Dabartinė komanda, kuri atėjo, yra kitokia. Ji tokia reiganiška“, – sakė Ž. Pavilionis, turėdamas omenyje buvusį JAV prezidentą Ronaldą Reaganą (Ronaldą Reiganą). Įraše Ž. Pavilionis sako, kad netrukus kalbėsis su kolegomis iš Baltijos šalių.

Anot Seimo nario, jie ieško būdų, „kaip tą politiką paversti ne už Putiną, o už demokratiją“.

„Kaip visą tą naują Bideno energiją nukreipti į demokratinę ar europietišką Rusiją. Dabartiniai instrumentai, žinoma, apgailėtini“, – sakė Ž. Pavilionis.

Tariamasis Volkovas klausia, ar Lietuvos parlamentaras turi kontaktų su kokiu nors įtakingu Jungtinių Valstijų pareigūnu, į ką Ž. Pavilionis atsakė, kad palaiko gerus ryšius su kai kuriais JAV kongresmenais, taip pat gali jį sujungti su Kubos ir Lotynų Amerikos lobistais.

„Palaikau gerus ryšius su Kongresu, bet Kongresas Vašingtone – tai aukščiau visko, tai daugiau nei administracija.“, – teigia Ž. Pavilionis.

„Reikia jus supažindinti su visa mano komanda, su žmonėmis, su kuriais dirbu Baltarusijoje, Gruzijoje ir taip toliau, bet tai didelis darbas“, – pridūrė Ž. Pavilionis.

Taip pat URK pirmininkas neva pataria neklausyti, ką sako prezidentas Gitanas Nausėda, nes „Lietuva yra parlamentinė respublika, mes esame didžiausia partija, o premjerė ir užsienio reikalų ministras mąsto taip pat, kaip aš“.

Jis drąsiai teigia provokatoriui, kad Vakarams pakanka priemonių parklupdyti Kremliaus režimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (618)