Per „Info TV“ transliuojamos laidos „Savaitės panorama“ komanda pasiteiravo Ž. Pavilionio, ar, rengdamas savo pareiškimą, jis konsultavosi su bendrovės „VIP viešosios informacijos partneriai“ savininku – viešųjų ryšių specialistu D. Gudeliu.

Kaip žinia, antradienį Ž. Pavilionis laišku kreipėsi į SEB banko akcininkus, teigdamas, kad jam nerimą kelia „dviprasmiška ir pavojinga situacija, kuomet vienas žinomiausių šalies ekonomistų vienu metu atstovauja SEB bankui ir yra įvardinamas kaip vienas iš potencialių kandidatų į Lietuvos prezidentus“.

Šiame laiške kalbama apie SEB banko prezidento patarėją G. Nausėdą, kuris naujausioje tyrimų bendrovės „Spinter“ apklausoje sulaukė didžiausios apklaustųjų paramos, kaip galimas pretendentas į prezidento postą.

„Konsultavausi tikrai su daugybe žmonių, ir su Dariumi (D. Gudeliu – DELFI), ir su kitais, ir specialistais, ir sociologais, ir politologais. Visi patvirtino, kad daugumos ekspertų ir politikų nuomone, su kuriais tariausi, G. Nausėda ruošiasi dalyvauti rinkimuose. Tokia susidaro opinija vertinant jo veiksmus. Aš tikėjausi, kad jis paneigs tai, tačiau jis nepaneigė, tai jei nepaneigė, tikimybę palieka, aš tiesiog siekiu skaidrumo tam tikro“, – „Savaitės panorama“ žurnalistams kalbėjo Ž. Pavilionis.

Jis taip pat tvirtino, kad su D. Gudeliu nėra sudaręs jokių kontraktų ir neturi jokių išskirtinių sąlygų.

„Tai buvo mano parašas, tačiau taip, aš tariausi tiek su Dariumi, tiek su daugybe kitų žmonių, kurie patarinėja kitiems kandidatams, nes aš bandžiau suprasti sąžiningai, ar vis dėlto tas žmogus dalyvaus rinkimuose, ar ne“, – teigė Ž. Pavilionis.

Dirba kitam bankui, talkino „valstiečiams“

Bendrovė „VIP viešosios informacijos partneriai“, kurios vienintelis akcininkas yra D. Gudelis, Baltijos šalyse atstovaujanti pasauliniam tinklui „Grayling“, Lietuvoje dirba su daugeliu įtakingų verslo grupių. Tarp jos klientų įvardijamos tokios įmonės kaip „Achema“, „Lietuvos geležinkeliai“, taip pat – bankas „Swedbank“.

2016 metais, per Seimo rinkimų kampaniją, „VIP viešosios informacijos partneriai“ į pergalę atvedė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS). Rinkimų kampanijos metu šiai politinei jėgai agentūra teikė integruotos komunikacijos paslaugas: strateginės komunikacijos konsultacijų, žiniasklaidos planavimo, įvaizdinių reklamos priemonių kūrimo ir gamybos.

„Šeštas jausmas neapgavo“, – 2016-ųjų lapkričio pabaigoje skelbė ši bendrovė, sveikindama „valstiečius“ laimėjus rinkimus.
Darius Gudelis

Kaip žinoma, LVŽS deleguotas premjeras nepartinis Saulius Skvernelis šiuo metu įvardijamas kaip realiausias šios politinės jėgos kandidatas prezidento rinkimuose, nors savo pozicijos, ar juose dalyvaus, kaip ir kiti galimi pretendentai, dar neatskleidžia. S. Skvernelis visuomenės nuomonės apklausose yra tarp lyderių, dėl didžiausių piliečių simpatijų konkuruodamas su G. Nausėda.

Gudelis: dar man per anksti apsispręsti

„Kokią aš galią turiu jam (Ž. Pavilioniui – DELFI) patarti, nuspręsti ar priimti? Aš aiškiai pasakiau – su politikais dabar nedirbu. Dar man per anksti apsispręsti. Aš dabar tikrai nesu pasirengęs ir su niekuo sutarties nepasirašęs“, – apie šią situaciją DELFI sakė D. Gudelis.

Klausiamas, kodėl Ž. Pavilionis į jį kreipėsi, viešųjų ryšių ekspertas svarstė, kad politikas norėjo, jog D. Gudelis talkintų jam kaip galimam kandidatui prezidento rinkimuose. Kaip žinoma, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), kurios nariu yra Ž. Pavilionis, yra numačiusi surengti atvirus partijos kandidato rinkimus, kuriuose galėtų dalyvauti ne tik konservatoriai, bet visi piliečiai.

„Todėl mano klausimas jam buvo – ar tu tapsi kandidatu, ir kur tu kandidatuoji. Pirmas dalykas, kur jis galėtų dalyvauti, tai būtų pirminiai TS-LKD kandidato rinkimai. Man, kaip stebėtojui iš šalies, atrodo, jog jam netgi svarbiausia startuoti anksčiausiai, dėl to, kad jis turi didžiausią ydą – žinomumo trūkumą“, – kalbėjo D. Gudelis.

DELFI pasiteiravus, ar, D. Gudelio manymu, dabar kilęs triukšmas Ž. Pavilioniui bet kuriuo atveju šiam yra naudingas, viešųjų ryšių specialistas aiškino, kad žinomumo trūkumas politikui yra didesnė problema negu pasekmės, kurias jo siekimas gali iššaukti.

Ar, siekdamas žinomumo, Ž. Pavilionis pasinaudojo dabartiniu G. Nausėdos populiarumu?

„Taikiniu pasirinkęs jį – taip, nes žinomesnis traukia. Todėl ir šou pasaulyje į renginius kviečia žvaigždes, kurios pritraukia žiniasklaidos dėmesį. Tai yra taisyklės“, – kalbėjo D. Gudelis.

Tačiau jis neigė pasiūlęs Ž. Pavilioniui dėmesį sutelkti į G. Nausėdą. „Tikrai ne aš, ir jokiomis aplinkybėmis“.

Viešųjų ryšių ekspertas taip pat tvirtino neinspiravęs politiko kelti klausimą, ar G. Nausėda gali tęsti karjerą SEB banke, jei yra sumanęs kandidatuoti prezidento rinkimuose.

„Apie bankus mes mažiausiai kalbėjome. Nes čia turbūt visiškai netinkamas kontekstas. Manau, kad tas bankas yra ne pagrindinė priežastis, o tik antrinė ar tretinė, silpna vieta, kuria galima pasinaudoti, bet tikrai ne į bankus čia taikyta. Manau, kad taikyta į pirminius konservatorių rinkimus, siekiant užsiauginti potencialą tapti TS-LKD nominantu“, – kalbėjo D. Gudelis.

Viešųjų ryšių ekspertas tvirtino, kad šis kontekstas neturi jokių sąsajų su tuo, kad jo jo atstovaujama įmonė bendradarbiauja su kitu banku – „Swedbank“. „Tai absoliutus absurdas. Apie tai net nenorėčiau kalbėti, nes tai absoliutus šmeižtas ir nevykęs pokštas, kuris gali padaryti žalą verslui“, – sakė jis.

D.Gudelis teigė manantis, kad istorija dėl Ž. Pavilionio laiško „baigsis neprasidėjusi“.

„Apie politiką turi būti kalbama. Jeigu kalbės daugiau apie jį, tai jis turės kažkokį šansą“, – sakė jis.

Pasiteiravus, ar, jo akimis, Ž. Pavilionis šansą turi, D. Gudelis sakė: „Manau, antrajame prezidento rinkimų ture būti realiai turi šansą TS-LKD kandidatas. Ar bus didelis skirtumas kas jis? Ne“.

Taip pat jis svarstė, kad tuo atveju, jei konservatoriai išsirinks kitą kandidatą, bet Ž. Pavilionis vis tiek savarankiškai dalyvaus prezidento rinkimuose, jo perspektyvos bus „liūdnos“.
Žygimantas Pavilionis

Nėra sutarties, nėra dilemų

DELFI pasiteiravo Ž. Pavilionio, ar konsultacijos dėl SEB banke dirbančio G. Nausėdos su kitam bankui – „Swedbank“ – talkinančiai bendrovei atstovaujančiu D. Gudeliu nekelia tam tikrų dilemų.

„Kadangi nesu sudaręs jokio kontrakto su D. Gudeliu, tai man nekyla moralinių problemų, nes man pataria labai daug žmonių. Kalbu su kuo tiktai nori. Bet jeigu būčiau teisiškai įsipareigojęs, tada būtų kita kalba. Bet šiuo metu apie jokius įsipareigojimus nėra jokios kalbos, nes tikrai mano atlyginimas tokių kontraktų net neišneštų“, – kalbėjo politikas.

Jis tvirtino, kad su D. Gudeliu neturi jokių sutarčių, tuo labiau, kad rinkimų kampanija nėra prasidėjusi.

„O kol sutartys bus sudaromos, aš visų pirma noriu sužinoti, kokios bus sąlygos, kokios finansinės ir kitokios „lubos“, nes nuolat žaidžiu pagal taisykles, ir jos mano partijoje pirmiausia turi būti apibrėžtos. O jeigu kažkas apsprendė tuos rinkimus jau iš anksto, jau kažkoks stambus kapitalas ar verslas ima jau būti įvardinamas laimėtoju tam tikruose rinkimuose, tai yra tiesiog nedemokratiška“, – aiškino konservatorius.

Ž. Pavilionio teigimu, TS-LKD yra partija, kuri deklaruoja skaidrumą, rodo kitiems pavyzdį.

„Mes gal net pirmą kartą istorijoje darysime viešus kandidato į prezidentus rinkimus savo partijoje. Jeigu deklaruojame, kad tai yra rinkimai, nesistebėkime, kad tokie kaip aš reikalauja skaidrumo ir teisingumo. Nes jeigu numatėme kandidatus iš anksto, tai tada atsisakykime rinkimų“, – kalbėjo jis.

Jis tvirtino, kad su D. Gudeliu bendrauja taip pat, kaip su kitais viešųjų ryšių ekspertais, pavyzdžiui, su Mykolu Katkumi, kuris „porą kartų yra pataręs labai draugiškai, neformaliai“, Arijumi Katausku ir kitais asmenimis, kurių nenorėjo įvardinti.

Pasak Ž. Pavilionio, svarstydamas dėl kreipimosi į SEB, jis tam tikriems asmenims uždavė vienintelį klausimą, nes pats nebuvo tikras: ar, jų nuomone, G. Nausėda dalyvauja politikoje, rengiasi prezidento rinkimams, ar ne.

"Įsivaizduokite, tik vienas labai gerbiamas žmogus – nenoriu jo įvardinti – pasakė, kad jo žiniomis, G. Nausėda tikrai nedalyvauja politikoje. Bet gal 30 ar 40 žmonių vienareikšmiškai pasakė – aišku, kad taip. Tai matyti iš jo žodžių, veiksmų, iš jo feisbuko įrašų“, – tvirtino Ž. Pavilionis.

Konservatoriaus manymu, tai patvirtino ir pats G. Nausėda, antradienį sureaguodamas į politiko išplatintą kreipimąsi.

„Jeigu vis dėlto nuspręsčiau dalyvauti LR Prezidento rinkimuose, matyt, lėšų rinkimu rūpintis nereikės. Kai kurie asmenys yra pasirengę padaryti man svarią ir visiškai nemokamą reklamą“, – į Ž. Pavilionio poelgį feisbuke sureagavo G. Nausėda.

Ž.Pavilionis tvirtino, kad šis ekonomisto įrašas tik sutvirtino jo abejones, kad „SEB bankas dalyvauja rinkimuose“.

„Tas yra draudžiama pagal įstatymus. Paprašiau SEB paaiškinti – gal aš klystu. Todėl uždaviau klausimus, į kuriuos tikiuosi gauti atsakymus, nes noriu skaidrumo“, – aiškino konservatorius.

Partija sureagavo neigiamai

Antradienį Ž. Pavilionis, kuris buvo įvardijamas kaip vienas iš galimų pretendentų į TS-LKD kandidatus prezidento rinkimuose, išplatino laišką „Wallenberg Foundations AB“, pagrindinio SEB akcininko, prezidentui Peteriui Wallenbergui Jaunesniajam ir fondo ryšiams su užsieniu vadovui Magnusui Schöldtzui „dėl SEB banko Lietuvoje prezidento patarėjo Gitano Nausėdos statuso“.

Gitanas Nausėda

„Bankinis ir finansų sektorius yra strateginė sritis valstybės gyvenime, kuri dėl savo jautrumo turi būti kuo toliau nuo politikos, ypač rinkiminiais periodais. Deja, buvo ne vienas atvejis Lietuvoje, kuomet bankai savo noru ar dėl aplinkybių buvo įtraukiami į politinius žaidimus ir tai turėdavo liūdnų padarinių ne tik jiems, bet ir valstybei.

Nors TS-LKD nėra įvardinusi oficialaus kandidato į prezidentus, tačiau mano asmenine nuomonė dėl galimo kandidato G. Nausėdos klostosi būtent tokia padėtis, todėl mano pareiga yra perspėti SEB akcininkus ir pareikalauti iš jų maksimalaus skaidrumo ir atvirumo prieš Lietuvos piliečius dėl jų darbuotojo“, – kreipimosi motyvus aiškino Ž. Pavilionis.

Komentuodamas šį pareiškimą, vienas iš konservatorių lyderių Andrius Kubilius DELFI sakė buvęs nustebintas.

„Pasiteiravau – tai visiškai individualus, su niekuo partijoje nederintas mūsų kolegos pareiškimas. Aš jį vertinčiau kaip ganėtinai keistą ir, mano manymu, nelabai adekvatų situacijai, kurią šiuo metu Lietuvoje turime“, – kalbėjo jis.

Pats G. Nausėda antradienį DELFI sakė negalintis daryti įtakos tam, kokius asmenis, kaip turinčius didžiausią pasitikėjimą, piliečiai įvardija apklausose. Jis taip pat tvirtino dar neapsisprendęs, ar dalyvaus 2019 metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

„Esu ne kartą sakęs, kad ateis momentas, aš apsispręsiu. Jeigu tikrai apsispręsčiau dalyvauti politikoje, rinkimuose, tą pačią dieną paskelbčiau ir tai, kada baigiasi mano karjera banke“, – teigė G. Nausėda.