Komentuodamas susisiekimo ministro Roko Masiulio laišką, kad švietimo sektoriuje yra „negerų dalykų“, premjeras sako sutinkantis su tuo. Taip pat tikina, kad problemos buvo sprendžiamos dar prieš atliktą Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldžių įstaigų auditą.

„Be abejo, jeigu būtų viskas tvarkoje, tai mes neturėtume tokių rezultatų ir tokios situacijos. Dėl to Vyriausybė ir pradėjo spręsti švietimo problemas iš esmės. (...) Ne 2016 metais, o gerokai anksčiau, ankstesnių valdžių, aplink ministeriją buvo pristeigta įvairiausių biudžetinių organizacijų ir viešųjų įstaigų, iš jų kai kurios atliko nesuprantamas funkcijas, ir galiausiai auditas parodė, kad tą darė, švelniai tariant, ne visais atvejais skaidriai. Ar tikrai taip, ar ne, įvertins tarnybos. Ta situacija, kurią paveldėjo tiek Jurgita Petrauskienė, tiek Algirdas Monkevičius, yra sprendžiama“, - LRT Radijo laidai „Ryto garsai“ sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, sukurtų įstaigų tikslas galimai buvo atsiriekti dalį finansavimo.

„Iš tiesų, matyt, buvo siekiama kitų tikslų, kad dalis finansavimo, kuris buvo skirtas švietimo sistemai, būtų teikiama ne tiesiogiai per ministeriją, o per tas įstaigas. O, aišku, kuo daugiau tarpininkų tarp švietimo sistemos darbuotojo ir ministerijos, tuo yra didesnis pavojus, kad tos lėšos nebus panaudotos efektyviai. Tai čia nieko naujo“, - teigė premjeras.

S. Skvernelio manymu, buvusi švietimo ministrė J. Petrauskienė galėjo tikslingiau imtis sprendimų, tačiau sutiko, kad esant tokiam reformų mastui viską padaryti buvo sudėtinga.

„Galbūt galėjo daryti sprendimus ryžtingiau, kurie reikalingi kalbant apie švietimo įstaigų konsolidavimą, tačiau prisiminkime, kokios reformos buvo pradėtos švietimo sistemoje, ir viską padaryti vienu metu, na, praktiškai nėra įmanoma. Bet problema identifikuota, buvo rengiami teisės aktai, vizija, kaip bus įstaigos konsoliduotos. Dabar iššūkis pertvarkyti, konsoliduoti, o tie asmenys ir įtarimai dėl neefektyvaus lėšų naudojimo, jei pasitvirtins, bus įvertinti (pagal tai. - ELTA) ką numato mūsų įstatymai“, - kalbėjo jis.

ELTA primena, kad praėjusių metų gruodžio pabaigoje susisiekimo ministras R. Masiulis, laikinai ėjęs švietimo ir mokslo ministro pareigas, pavedė atlikti auditą Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje bei 17-oje jos reguliavimo srities įstaigų.

Susisiekimo ministras R. Masiulis pastarąjį trečiadienį pranešė, kad švietimo sistemos pavaldžių įstaigų viešųjų pirkimų auditas atliktas. Po mokytojų streiko be vadovo likusiai ministerijai vadovavęs R. Masiulis sakė, kad švietimo sistemoje yra „labai negerų dalykų“.

„Vyrauja neskelbiami pirkimai, vieno tiekėjo protegavimas, tiekėjai už laimėtus pirkimus įstaigoms atsilygina „parama“, masiškai naudojama schema „perkame paslaugas iš savų darbuotojų“, kurių tiesioginės pareigos yra tokios pačios, kaip ir pirkimo objektas, pirkimo galutinė suma procedūrų metu išauga kelis kartus ir t.t“, - teigė jis.

Atsakydamas į tai A. Monkevičius akcentavo, kad auditą atlikę pareigūnai nenustatė nė vieno pažeidimo, kuris būtų susijęs su konkrečia personalija. Kiek anksčiau savo poziciją išsakė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. „Auditas, atskleidęs galimai neskaidrius sandorius švietimo sistemoje, nemaloniai nustebino. Audituotas dabartinės Vyriausybės veiklos 2016-2018 m. laikotarpis. Vyriausybė turi rimtai įvertinti audito išvadas ir nedelsdama imtis priemonių susidariusiai padėčiai taisyti“, - sakė šalies vadovė.