Lietuvos ypatingasis archyvas paskelbė ištremti numatytų žmonių sąrašą, o taip pat ir sąvadus kitų archyve saugomų bylų. Būtent šiuose archyvuose ir buvo rasti šalies vadovo dokumentai.

Vienas iš jų – G. Nausėdos surašyta jo autobiografija.

„A. Nausėda, Gitanas, Antano, gimiau 1964 metais, Lietuvos TSR, Klaipėdos mieste tarnautojų šeimoje. (…)

Tėvas – Nausėda Antanas, Didžiojo Tėvynės karo metais gyvento Tauragės rajone. Tuo metu dirbo Klaipėdos celiuliozės – popieriaus kombinate vyr. energetiku, gyvena Klaipėdoje.

Motina – Nausėdienė Ona, Didžiojo Tėvynės karo metais gyveno Darbėnuose. Šiuo metu pensininkė. Iki pensijos dirbo Klaipėdos 5–oje vidurinėje mokykloje mokytoja.

Sesuo – Stirbienė (Nausėdaitė) Vilija, dirba Vilniaus statybos remonto treste ekonomiste. Gyvena Vilniuje. (…).

Klaipėdos 5–ąją vidurinę mokyklą pradėjau lankyti 1970 metais. (…) Mokyklą baigiau 1981 metais. Į universiteto Pramonės ekonomikos fakultetą įstojau 1982 metais.

Studijų metais buvau atsakingas grupėje už politinę informaciją. Baigiau universitetą 1987 metais su pagyrimu.

Buvau paliktas dirbti fakultete pramonės įmonių planavimo katedroje stažuotoju. (…) Nevedęs, giminių užsienyje nėra.

Šeimoje ir artimųjų tarpe teistų ir represuotų nėra“, – tokią savo autobiografiją G. Nausėda pasirašė 1988 metų gegužės 27 dieną.

Kitame archyve rastame dokumente – klausimai, kurie buvo užduoti į Komunistų partiją stojančiam G. Nausėda.

Štai jo buvo klausiama „kiek ir kokius pavedimus Jums davė partinis biuras kandidatavimo laikotarpyje?“.

„Davė vienkartinius įpareigojimus – 2 kartus budėjau partiniame komitete, dirbau kaip fakulteto SDLAAR pirmininkas“, – atsakė G. Nausėda.

Paviešinti ir pasisakymai apie į Komunistų partiją G. Nausėdą.

Dekanas pažymi, kad per „kandidatavimo laikotarpį aktyviai dirbo visuomeninį darbą, vykdė vienkartinius partinius įpareigojimus. Įvertindamas visa tai rekomenduoju drg. Nausėdą G. A. priimti į TSKP nariu“.

Katedros vedėjas taip pat rekomendavo G. Nausėdą.

„Pažįstu (jį, aut. p.) kaip stropų, pareigingą buvusį studentą, o šiuo metu fakulteto darbuotoją. Jis aktyviai įsijungė į mokslinį darbą ir visuomeninę veiklą, turi autoritetą bendradarbių tarpe“, – teigė jis.

Prodekanas taip pat G. Nausėda prisimena kaip gerą studentą ir rekomenduoja jį priimti į TSKP narius.

Nutarimas priimti G. Nausėdą į Komunistų partiją buvo pasirašytas 1988 m. gegužės 30 dieną.

Specialistai, pasak D. Pancerovo, dokumentų autentiškumo nekvestionuoja.

Žurnalistas D. Pancerovas atkreipia dėmesį ir į tai, kad G. Nausėda – kitaip nei jo pirmtakė, kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė – savo anketoje Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) nenurodo kadaise priklausęs Komunistų partijai. Rinkiminėse VRK anketose kiekvienam kandidatui yra keliamas klausimas, ar šie dalyvauja, ar yra buvę kokios nors politinės organizacijos nariai.

Visgi Prezidentūra tikina, jog prasidėjus Sąjūdžiui šalies vadovas partijos veikloje nedalyvavo.
„Prezidentas Gitanas Nausėda į KP buvo priimtas 1988 m. gegužę. Dokumentai apie tai yra saugomi Valstybės archyve ir prieinami visuomenei. Prasidėjus Sąjūdžiui, G. Nausėda KP veikloje nedalyvavo“, – Eltai teigė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

Prezidentūra teigia, kad „kandidato į Prezidentus anketoje klausimas apie priklausymą vienai ar kitai partijai ar politinei organizacijai yra neprivalomoje užpildyti anketos dalyje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)