„Jau susitarėme, kad išvirtęs medis čia liks iki renginio ir bus panaudotas Santakoje įsikursiančios karo stovyklos laužams, - pasakojo Kauno turizmo informacijos centro vadovas Sigitas Sidaravičius. – Malkų mums išties reikės nemažai. Planuojame sudeginti apie dešimt kubų medienos.“

Kauno TIC vadovo teigimu, tūkstantinės prancūzų ir rusų armijos, kurios birželio 23 dieną susikaus rekonstruojamame „Deltuvos“ mūšyje, išlaikymas kainuos nemažai. Pagal Europoje galiojančias tokių festivalių tradicijas, priimanti šalis įsipareigoja ne tik apgyvendinti atvykstančius karo istorijos rekonstruktorius, bet juos ir maitinti bei mokėti dienpinigius. Paprastai jie siekia nuo 100 litų iki 100 eurų kiekvienam. Be to, tenka nuomoti žirgus ir rūpintis jų priežiūra, apsauga, pirkti paraką muškietoms ir patrankoms, įrengti palapinėse įsikursiantiems dalyviams dušus. Nors dalis, pasak, S.Sidaravičiaus, siekdami autentiškumo maudysis Nemune.

„Organizuojant šį renginį teko susipažinti su XIX a. mūšių virtuve beveik tiesiogine šio žodžio prasme, - sakė renginį Laikinojoje sostinėje organizuojančio Kauno TIC vadovas. – Be to, vienu metu vyks net du renginiai. Šeštadienį po mūšio Nemuno saloje organizuojame dar ir Joninių šventę bei koncertą – žiūrovai išvys senąsias tradicijas ir apeigas, vakare koncertuos žinomi atlikėjai, ugnimi žais fakyrai, o galiausiai naktinį Kauną nušvies fejerverkai“.

Gyvosios istorijos festivalis „Europa. Napoleonas I Kaune. 1812“ vyks Kaune birželio 22-24 dienomis.

Festivalio metu Nemuno saloje vyks istorinio įvykio inscenizacija, armijų paradai, Santakoje įsikurs kareiviškos stovyklos, griaudės pabūklų garsiai, Laisvės alėjoje ir Senamiestyje šurmuliuos mugė, o šeštadienį Nemuno saloje vyks nuotaikingas Joninių koncertas.

Renginyje laukiama atvykstant iki 1000 karo istorijos rekonstruktorių ir 30-50 kavaleristų (karių su žirgais) iš Prancūzijos, Rusijos, Anglijos, Baltarusijos, Ukrainos, Čekijos, Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos. Tris dienas vyksiančios šventės metu iš 30-ties artilerijos patrankų bus iššaudyta apie 200 kilogramų juodojo parako.