Klausimo apie uždarytą mokykla A. Visockas vengė, neatsakė dėl kokių priežasčių miesto centre esančioje „Juventos“ progimnazijoje nevyksta ugdymo procesas. Paklaustas, ar švietimo įstaigos uždarymas susijęs su tuo, kad mokyklą lankė keturi iš Šiaurės Italijos neseniai grįžę vaikai, miesto meras pripažino, kad nežino, dėl ko mokykloje nutrauktos pamokos.

Delfi susisiekus su progimnazijos administracija žurnalistai buvo patikinti, kad švietimo įstaigos direktorė Dinara Vitkuvienė dirba dvejose mokyklose ir rekomenduota kreiptis į Ragainės progimnaziją.

„Ragainės“ progimnazijos raštinės administratorė Laura Šurkuvienė paaiškino, kad šiuo metu direktorė išvykusi į posėdį savivaldybėje.

„Ji išvažiavus į savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdį. Aš nežinau, kada jis baigsis, prasidėjo 11 val.“, – teigė pašnekovė.

L. Šurkuvienė patikino, kad „Juventos“ progimnazija uždaryta dėl gripo ir didelio mokytojų bei vaikų sergamumo.

„Aš galiu pasakyti, ką šiandien direktorė sakė visiems kitiems, serga daug vaikų ir mokytojų gripu bei ūmiomis virusinėmis (ligomis – Delfi). Tai jau tęsėsi ir pareitą savaitę, ir dalį užpraeitos.

Vakar tiesiog buvo nuspręsta vienai dienai uždaryti mokyklą, dezinfekuoti, išvalyti, ir galbūt per savaitgalį išsveiks ir mokytojai. Tiesiog jau kilo problema ir dėl ugdymo proceso, nes jau nebėra ir pavaduojančių, ir kam dirbti, ypač pradinėse klasėse“, – apie situaciją kalbėjo L. Šurkuvienė.

Pašnekovė patikino, kad toks sprendimas priimtas vakar, o mokykla kol kas uždaryta vienai dienai ir tai niekaip nesusiję su koronavirusu.

„Mokykla uždaryta tik šiandien. Kadangi informacija apie pirmą koronaviruso atvejį paskelbta paryčiais, tai čia tiesiog yra toks sutapimas. Sprendimas savivaldybėje buvo priimtas vakar dieną kartu su švietimo skyriaus vedėja, savivaldybės sveikatos skyriaus atstovais. Tiesiog direktorė nuvažiavo pasitarti ir jai buvo pritarta. Čia su koronavirusu tikrai nėra nieko bendro“, – tikino L. Šurkuvienė.

Ji taip pat negalėjo patvirtinti informacijos, kad „Juventos“ progimnazijoje yra keturi mokiniai, kurie neseniai grįžo iš Šiaurės Italijos.

„Žinokit, man sunku pasakyti iš kur ta informacija, nes direktorė apie tai visiškai nekalbėjo ir bent jau ji apie tai nežino. Jeigu eina kažkokie gandai, o jie eina, jau ir mus pasiekė, ir apie kitas miesto mokyklas, kurių dabar neįvardinsiu, tai mes tų gandų tikrai neplatiname ir tikrai netvirtiname, ko mes nežinome“, – pabrėžė pašnekovė.

Paneigė, kad užsikrėtusi moteris uždarytos mokyklos mokytoja

Kaip po savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdžio kalbėjo A. Visockas, jau sklando gandai, jog Šiaulių ligoninėje gulinti koronavirusu užsikrėtusi moteris buvo būtent „Juventos“ progimnazijos mokytoja.

„Taip nėra, tiesiog paneigiu“, – sakė meras.

Mero teigimu, komisija nusprendė, kad net iš žemos rizikos regionų grįžusiems mokiniams bus rekomenduojama mokytis nuotoliniu būdu.

Šiaulių mero teigimu, kol kas kitoms įstaigoms, išskyrus uždarytą mokyklą, ribojimų nėra.

„Paprašėme „Juventos“ progimnazijos dviem dienom pratęsti vaikų nėjimą į mokyklą. Jie buvo numatę tris dienas, kadangi gripo atveju rekomenduojama penkias dienas, tai dar pirmadienį ir antradienį vaikai neis į mokyklą“, – teigė A. Visockas.

Meras nežinojo, kodėl mokykla uždaryta

Delfi primena, kad penktadienį Šiaulių ligoninėje dėl pirmojo koronaviruso atvejo surengtoje spaudos konferencijoje miesto meras Artūras Visockas teigė, kad kol kas gyvenimas mieste vyksta įprastu ritmu.

„Šiandien jokių kažkokių gyvenimo sutrikimų mieste nėra. Jeigu reikės sustabdyti mokyklų darbą arba visiškai atsiriboti ir pasakyti žmonėms, kad nereikia eiti į jokius renginius, tas ir bus padaryta“, – teigė jis.

Žurnalistei pastebėjus, kad viena mokykla Šiauliuose yra uždaryta, meras patikino, kad gripo epidemija vyksta kiekvienais metais ir dėl to yra uždaromos mokyklos. Vis dėlto žurnalistai atkreipė dėmesį, kad keturi vaikai iš šios mokyklos laikėsi Šiaurės Italijoje.

„Gerai, pasakysiu tiksliau. Šiandien iš Tenerifės grįžo mano sekretoriato vadovas, jis yra protingas žmogus, pasiskaitęs suprato, kad jam nereikia eiti į darbą, jis gali dirbti nuotoliniu būdu. Apie tai pasikalbėjom. Jaučiasi gerai, jokių problemų, jokio streso nejaučia. (...) Jis man sako, nedarykime čia tų stresinių burbulų ir veržėsi į darbą. Va prieš valandą. Aš sakau – būkit geras, vien dėl ramybės neikit, būkite namuose tas dvi savaites (...)“, – kalbėjo meras.

Paklausus, ar mokykla uždaryta dėl to, kad kiti lietuviai nebuvo tokie sąmoningi ir atvedė vaikus į ugdymo įstaigą, meras į klausimą neatsakė. Todėl žurnalistai klausimą pakartojo dar kartą – ar „Juventos“ mokykla buvo uždaryta dėl gripo, ar dėl to, kad žmonėms nepakako sąmoningumo ir atvedė vaikus, grįžusius iš atostogų Italijoje?

„Tikslaus atsakymo šiuo metu ir šią sekundę neturiu, reikės išsiaiškinti“, – konferencijoje kalbėjo A. Visockas