Suintensyvėjus Rusijos bombardavimams, artėjant žiemai, o gyventojams neturint elektros, vandens ar šildymo, Ukrainos Vyriausybė, kartu su savanorių organizacijomis, evakuoja kai kuriuos pagyvenusius žmonės iš pietinio Chersono miesto.

Chersonas gali tapti antruoju Mariupoliu. Dabar turime išgelbėti kuo daugiau žmonių. Nėra elektros, vandens ir maisto, reikia pagalbos, ligoninėms reikia pagalbos, reikia vaistų. Turime padaryti tiek, kiek galima, kad mūsų žmonės turėtų šiltą nakvynę ir būtų aprūpinti viskuo, kuo reikia“, – apie padėtį mieste pasakojo vienas Chersono gyventojas.

Britų žvalgyba teigia, kad nors Chersonas dar lapkričio 11 dieną buvo išlaisvintas, okupantai toliau jį apšaudo kasdien. Pas paskutinę parą tai įvyko daugiau nei 30 kartų, dėl to vienas žmogus žuvo, keli sužeisti.

Rusai taikėsi ir į Dnipro srityje esančio Nikopolio miesto apylinkes. Apie nukentėjusius kol kas nėra pranešama.

Valstybinė Ukrainos elektros tinklų operatorė „Ukrenergo“ praneša, kad šalis šiuo metu turi elektros apie 80 procentų bendrojo poreikio. Bet po kiekvienos Rusijos atakos atkurti tinklus vis sunkiau.

Tuo metu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša, kad Rusija bando papildyti nuostolių patyrusius dalinius, perkeldama dalį savo karių ir įrangos iš Baltarusijos. Buvo užfiksuotas ir technikos judėjimas. Neseniai į Baltarusiją buvo perkelta apie 12 tūkst. mobilizuotų rusų.

Karas Ukrainoje

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis įspėja, kad ši savaitė gali būti sunki, nes Rusija rengia naujus smūgius Ukrainai.

„Mūsų savitarpio pagalba yra vienas iš apsaugos nuo teroro ir mūsų stiprybės elementų. Todėl nepalikite be pagalbos tų, kuriems galite padėti. Prašome atsižvelgti į oro pavojaus signalus per šią savaitę. Visi kartu, padedami vienas kitam įveiksime ir šį karo iššūkį, šią žiemą. Ši Rusijos bandymą panaudoti šaltį prieš žmones“, – besikreipdamas į ukrainiečius sakė šalies vadovas V. Zelenskis.

Planavo karą su Japonija?

O amerikiečių naujienų portalas „Newsweek“ skelbia gavęs vieno Rusijos federalinės saugumo tarnybos pareigūno laišką, kuriame teigiama, kad Rusija rengėsi užpulti Japoniją. Tai esą turėjo nutikti pernai vasarą. Bet vėliau, Maskva neva apsigalvojo ir surengė invaziją į Ukrainą.

Japonija su Rusija nesutaria dėl dalies Kurilų salų, kurias po II Pasaulinio karo pabaigoje užėmė Sovietų sąjunga. Tokijas jas laiko savo šiaurinėmis teritorijomis.

Šis klausimas jau dešimtmečius kelia įtampą tarp Rusijos ir Japonijos. Pernai rugpjūtį FSB išplatino informaciją, neva atskleidžiančią, kaip II Pasaulinio karo metais Japonijos specialiosios tarnybos kankino Sovietų sąjungos piliečius.

FSB informatorius teigia, kad buvo planuota paleisti Kremliaus propagandos mašiną, turėjusią klijuoti japonams fašistų ir nacių etiketes. Bet pasak jo, Maskva kažkodėl pakeitė Japoniją Ukraina.

Rusijos gynybos ministerija išplatino vaizdo įrašus, kuriuose matyti kaip Rusija militarizuoja Kurilų salas. Šie vaizdai buvo išplatinti pernai gruodį, kai Rusijos Ramiojo vandenyno laivyno kranto raketų kompleksas „Bastion“ pirmą kartą buvo dislokuotas ir pradėjo kovinį budėjimą vienoje iš salų. Iš jo esą galima pataikyti į taikinius už 500 kilometrų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: