Iš pradžių skelbta, kad vaikui yra 1,5 m., tačiau Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovas Tadas Martinaitis „Delfi“ patikslino, kad mažyliui dveji.

Anot Kupiškio socialinių paslaugų centro direktorės Linos Buitvydaitės, viena šiame centre dirbanti socialinė darbuotoja sekmadienio pavakarę sulaukė skambučio, kad artimai giminaitei niekaip nepavyksta susisiekti su mažametį vaiką auginančia moterimi.

„Sekmadienio pavakarę socialinę darbuotoja gavo skambutį iš mūsų klientės giminaitės, kad su ja nesusisiekia ir neva žino, jog ji yra Kupiškio rajone. Nei socialiniai darbuotojai, nei atvejo vadybininkai savaitgaliais nedirba, bet mūsų socialinė darbuotoja sureagavo. Ji paskambino atvejo vadybininkei, kuri gyvena tame kaime, atvejo vadybininkė greitai sureagavo. Kaime yra tokių karštų taškų, kur renkasi girtaujantys žmonės. Ji su vyru nuvyko į tą sodybą ir rado mūsų klientę“, – apie atvejį kalbėjo L. Buitvydaitė.

Anot jos, atvejo vadybininkė 28 m. mamos iš karto paklausė, kur ši paliko savo mažylį.

„Ji pasakė, kad namuose. Mūsų socialinė darbuotoja nulėkė į namus, iškvietė greitąją ir vaikas buvo atvežtas į priėmimo skyrių. Paskui jau buvo iškviesta tos klientės artima giminaitė, kuri ir skambino. Vėliau darbą tęsė gydytojai ir policija“, – įvykio aplinkybes pasakoja socialinių paslaugų centro direktorė.

Klykiantis ir išsigandęs vaikas vienas namuose buvo beveik visą savaitgalį

Paklausta, kokios būklės mažylį rado į butą nuvykusi socialinė darbuotoja, L. Buitvydaitė patikino, jog vaikas buvo labai išsigandęs.

„Jis buvo išsigandęs, klykė, darbuotoja jam dar pasiūlė atsigerti. Paskui atvažiavo medikai ir jį išsivežė“, – pasakojo ji.

Socialinių darbuotojų žiniomis, vaikas vienas namuose galėjo praleisti kone visą savaitgalį.

Tai „Delfi“ patvirtino ir T. Martinaitis. Pirminiais duomenimis, mažylis užrakintas bute išbuvo beveik dvi paras.

„Vaiko teisių specialistai pranešė, kad be priežiūros yra paliktas mažametis vaikas. Policijai pranešta, kur galimai gali būti mama. Nuvažiavus mama rasta, ji buvo neblaivi, nustatytas 0,6 prom. girtumas“, – teigė T. Martinaitis.

Kodėl motina taip negailestingai pasielgė su savo mažyliu, kol kas nežinia, policija šias aplinkybes aiškinasi. T. Martinaičio teigimu, iš pasilinksminimo vietos motina buvo parvežta į savo gyvenamąjį butą, kur ir buvo palikusi mažylį, bei perduota vaiko teisių specialistų žinion. Ji sulaikyta nebuvo.

T. Martinaitis taip pat teigė, kad moteris policijai jau ir anksčiau buvo žinoma, ji buvo bausta už vaiko nepriežiūrą. „Delfi“ žiniomis, mama augina du vaikus.

Šeima buvo žinoma ir tarnyboms

Iki šio įvykio šeima buvo žinoma ir socialiniams darbuotojams bei vaiko teisių apsaugos specialistams. Pasak L. Buitvydaitės, šeimai paslaugos buvo teikiamos ne dėl piktnaudžiavimo alkoholiu, o dėl socialinių įgūdžių stokos.

„Alkoholio vartojimas tikrai nebuvo pagrindinė priežastis, dėl ko šiai šeimai teikiamos paslaugos“, – sako Kupiškio socialinių paslaugų centro direktorė.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė Rūta Karčiauskienė „Delfi“ informavo, kad specialistai apie šį atvejį Kupiškio rajone taip pat sužinojo iš socialinio darbuotojo.

„Atvejai, kai mažamečiai vaikai tokiam ilgam laikui paliekami vieni namuose, – reti, todėl šis įvykis sukrėtė ir tarnybos darbuotojus“, – pripažino ji.

Pasak R. Karčiauskienės, pas kone dvi paras vieną išbuvusį vaiką atvykę specialistai iš karto iškvietė medikus ir perdavė vaiką išsamiai apžiūrėti. Po apžiūros mažylis buvo apgyvendintas saugioje aplinkoje pas artimą giminaitį.

„Atlikus situacijos vertinimą, šeimoje augantiems vaikams nustatytas apsaugos poreikis. Šiuo metu vaikams su mama užtikrinta laikinoji priežiūra socialinę priežiūrą teikiančioje institucijoje. Ir vaikai, ir motina yra nuolat prižiūrimi specialistų.

Šeima ir iki šio įvykio tarnybai bei socialiniams darbuotojams buvo žinoma. Jai teikiamos socialinės paslaugos, taikoma atvejo vadyba“, – sakė R. Karčiauskienė.

Koks bus tolesnis vaikų likimas ir kaip bus užtikrinami jų interesai, vaiko teisių specialistai ketina spręsti skubiame atvejo vadybos posėdyje.

VTAS specialistai Kupiškio rajone praėjusiais metais minimai motinai buvo surašę administracinių teisės pažeidimų protokolą už vaikų nepriežiūrą. Kupiškio rajono savivaldybės socialinių paslaugų centras teikė intensyvias paslaugas, buvo sudarytos galimybės stiprinti socialinius įgūdžius, stiprintas gebėjimas rūpintis vaikais“, – komentavo tarnybos atstovė.

Gresia baudžiamoji atsakomybė

„Delfi“ primena, kad mažamečio motinai gresia baudžiamoji atsakomybė, vakar jai pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tėvų teisėmis ar pareigomis.

Prokuratūra pranešė, kad gegužės 24 dienos vakare socialinės darbuotojos aptiktas mažylis buvo sušalęs, ištroškęs ir alkanas, tačiau rimtesnės medikų pagalbos jam neprireikė. Netrukus policijos pareigūnai surado ir į namus parvežė vaiko motiną – 28 metų kupiškėnę.

Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR Baudžiamojo kodekso 163 straipsnį („Piktnaudžiavimas tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis“). Ikiteisminį tyrimą atlieka Kupiškio rajono policijos komisariato tyrėjai, tyrimui vadovauja Panevėžio apylinkės prokuratūros prokurorė Virginija Kliaugienė.

Baudžiamasis kodeksas tiems, kurie piktnaudžiavo tėvo, motinos, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis ar pareigomis, fiziškai ar psichiškai gniuždydamas vaiką, palikdamas jį ilgą laiką be priežiūros ar panašiai žiauriai elgdamasis su vaiku, numato baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.