Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį feisbuke pateikė 6 pasiūlymus neteisėtos migracijos krizei valdyti, tarp kurių – krovinių iš Baltarusijos ribojimas arba netgi stabdymas, procedūrų spartinimas, ES migracijos politikos keitimo inicijavimas, skubus fizinio barjero pasienyje statymas ir kita.

Plačiau apie tai galite skaityti čia.

D. Grybauskaitės pasiūlymus atsargos pulkininkas V. Malinionis komentavo antradienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“.

„Sutikčiau, kad tai yra skubus reikalas, kadangi barjero pastatymas labai palengvintų mūsų VSAT vykdyti savo užduotis – blokuoti nelegalių migrantų patekimą į Lietuvos teritoriją“, – siūlymą sparčiai statyti sieną įvertino V. Malinionis.

Tam, jo teigimu, reikėtų mobilizuoti verslo, inžinerines organizacijas, gebančias tokius darbus atlikti.

Gynybos paramos fondas surinko klasterį organizacijų – ten įeina inžinerinės, apsaugos, maitintojų kompanijos – ir tą suorganizuotą klasterį pateiksime vidaus reikalų ministrei, kad ji žinotų, jog yra toks įrankis, pasiruošusios kompanijos atlikti tam tikrus darbas, jeigu reikia. Laikas šiuo metu yra labai svarbus, aukso vertės“, – pastebėjo fondo vadovas.

V. Malinionis atkreipė dėmesį, kad tokiose situacijose nevyriausybininkų parama yra labai svarbi ir padeda sutaupyti laiko.

„Mes su dešimt kompanijų diskutavome apie tris valandas. Visos išreiškė norą, parodė galimybes, kad jie gali netgi stovyklavietes įrengti – dvi inžinerinės kompanijos gali pastatyti per tris-keturis mėnesius stovyklavietes 4-6 tūkst. pabėgėlių. Turime ir medicinines kompanijas, kurios gali felčerius, budėtojus statyti ir apsaugos kompanijas, kurios gali tam tikrą režimą organizuoti“, – pasakojo jis.

Sprendimą apgręžti migrantus vertina atsargiai: tai žaidimas su priešininku

Paklaustas apie vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės pavedimą pareigūnams apgręžti neteisėtai sieną kertančius migrantus, V. Malinionis teigė, kad sunku prognozuoti, kaip tai atrodys realybėje ir ilgalaikėje perspektyvoje.

„Galbūt tai suveiks iš pradžių, bet atsiminkime, kad čia yra vis dėlto žaidimas su priešininku. Mes žinome, kad šie migrantai papuola iš Lukašenkos režimo ir tai yra organizuotas dalykas. Nelegalių migrantų praktikoje, o čia nieko naujo žmonijos istorijoje, yra tokių metodų kaip masinis migrantų sukaupimas tam tikroje vietoje ir masinis perėjimas – 10-20 tūkst. galima suorganizuoti“, – perspėjo atsargos pulkininkas.

Pateikė beprotišką idėją: migrantai saugotų šalies pasienį

Dėl to, pasak jo, reikia galvoti, kaip elgtis toliau. Tam V. Malinionis pateikė, kaip pats įvertino, iš pradžių beprotiškai skambančią idėją.

„Dar vienas yra aspektas, kuris iš pradžių atrodytų beprotiškas, bet aš kuo toliau, tuo labiau galvoju, kad jis galbūt būtų efektyvus: panaudoti pačius migrantus sienos apsaugai. Tai irgi nėra nieko naujo, žmonijos istorijoje taip būdavo – paruošti jaunus vyrus, padėti jiems integruotis į ES už tai, kad jie atitarnautų ES“, – sakė V. Malinionis.

Jo teigimu, VSAT migrantus ruoštų ir vadovautų jų darbui pasienyje.

„Per tris mėnesius mūsų nelegalūs migrantai taptų ta jėga, kuri galėtų apsaugoti mūsų pasienį. (…) Aš čia neanalizuoju ES teisinių apribojimų, susitarimų ir sutarčių, bet tai būtų efektyvu.

Mes priverstume savo oponentą Lukašenką suprasti, kad kuo daugiau migrantų jis bando mums prastumti, tuo stipresnį pasienį mes turime. Ugnis gesinama ugnimi ir tai yra inovatyvus, galbūt beprotiškas pasiūlymas, bet aš manyčiau, kad jį reikėtų rimtai apsvarstyti“, – pridūrė V. Malinionis.