Iki liepos pabaigos iš daugiau kaip dešimtmetį veikusios Kybartų atvirosios kolonijos į kuriamą analogišką įstaigą Pravieniškėse turėtų būti iškelti visi 40 dabar Kybartuose bausmes atliekantys nuteistieji - vyrai, gavę keleto mėnesių bausmę už vengimą mokėti alimentus, sukčiavimą ar tarnybinius nusikaltimus.

Kybartuose įkalintieji nuteistieji turėjo kitokias nei kitose kalinimo įstaigose sąlygas - galėjo išeiti pasivaikščioti į miestelį, įsidarbinti kolonijos įmonėje ar pas artimiausius ūkininkus, patys virėsi valgyti. Kai kuriems net buvo suteikta galimybė visą laisvės atėmimo laiką gyventi su šeima prie pat kolonijos esančiuose bendrabučiuose.

Tačiau pastaruoju metu, įsigaliojus naujam Baudžiamajam kodeksui, atliekančiųjų bausmes Kybartuose pastebimai mažėja, nors vietų šioje įkalinimo įstaigoje - 500. Dėl to 40 įkalintųjų šiemet prižiūrėjo daugiau kaip pusšimtis prižiūrėtojų.

Pagal Kalėjimų departamento direktoriaus patvirtintą planą vienintelė atviroji kolonija perkeliama į Pravieniškes. Jai numatytos buvusio kariškių pulko patalpos. Kybartuose turima didelė bazė - apie 10 hektarų plote esantys bendrabučio tipo gyvenamieji pastatai, administracinis pastatas, medžio bei metalo apdirbimo cechai, pagalbinis ūkis - bus pertvarkyti į griežtesnio režimo pataisos namus.

Čia planuojama įrengti ne tik įprastas tokio pobūdžio įstaigoms patalpas, bet ir koplyčią, biblioteką, parduotuvę. Iš viso kolonijai pertvarkyti pagal europinius reikalavimus reikėtų apie 20 mln. litų. Pirmieji kaliniai čia turėtų atsirasti jau šių metų pabaigoje ar kitais metais, kai bus įgyvendintas pirmasis pertvarkos etapas.

Kol Kybartų kolonijoje vyks reorganizacija, laikinai darbo gali netekti beveik pusė jos darbuotojų, nes į Pravieniškes pasiūlyta persikelti tik daliai iki šiol Kybartuose dirbusių žmonių.

Tačiau nedarbas tebus laikinas reiškinys, nes pradėjus veikti Kybartų pataisos namams, kuriuose laisvės atėmimo bausmę galės atlikti 430 nuteistųjų, bus sukurta beveik 200 naujų darbo vietų.

Kybartų seniūnas Kęstutis Rakauskas tikisi, kad apie pusę sukurtų darbo vietų užims kybartiečiai. Tai, pasak seniūno, būtų didelė paspirtis šiame nedarbo kamuojamame ir apie 6 tūkst. gyventojų turinčiame miestelyje.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"