Sodra“ įspėja laiškų nesiuntusi.

„Sodros“ Panevėžio skyriaus direktorius Alfonsas Petrauskas kreipėsi į Panevėžio apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą dėl sukčiavimo bandant išvilioti iš žmonių pinigus „Sodros“ vardu.

Savaitgalį panevėžiečius pasiekusiuose apgavikų laiškuose nurodoma, esą įsivėlus kompiuterinei klaidai už 2012–2015 m. susidarė 517,50 Eur išmoka, kuri jau paruošta išsiųsti. Neva kad ją gautų, žmogus privalo apmokėti registracijos mokestį, pašto išlaidas bei teisininko paslaugas.
Už tokią „paslaugą“ nurodytas 30 Eur mokestis. Jį sumokėjus esą „Sodros“ išmoka adresatą pasiektų per 15-iolika dienų.

Nurodo brūkšninį kodą

Žmonių neprašoma, kaip įprasta sukčiams, pervesti pinigų į nurodytą banko sąskaitą ar sumokėti grynaisiais. Šį kartą apgavikai pasuko galvą, kaip atrodyti solidžiau ir – įtikinamiau. Laiške paruošta nukirpti šaknelė su joje nurodytu brūkšniniu kodu bei skaičiais. Ją prašoma pateikti „Perlo“ terminale, „Lietuvos spauda“ kioskuose ar „Lietuvos pašte“ sumokant 30 Eur.

Įspūdžiui sustiprinti laiškas pagražintas „Sodros“ logotipu.

Su tokio turinio laiškais į A. Petrauską kreipėsi jau keturi panevėžiečiai. Įdomus sutapimas, kad jie visi gyvena Statybininkų g., o jų pavardės prasideda S raide.

Dar vienas, atsidūręs pinigus bandančių išvilioti apgavikų taikiklyje, laišką nunešė tiesiai į policijos komisariatą.

A. Petrauskas atkreipia dėmesį, kad „Sodros“ laiškai spausdinami ant firminio blanko nurodant įstaigos duomenis, ne tik darbuotojo vardą, pavardę, pareigas, bet ir telefono numerį. Oficialūs valstybinės institucijos laiškai visada pažymėti antspaudu.

„Sodra“ niekada nereikalauja pinigų paštu. Visais atvejais, susijusiais su mokėjimais, kviečiame klientą atvykti į skyrių. O juo labiau už socialines išmokas mokėti nereikia“, – įspėja direktorius.
Gavusiuosius įtartinus laiškus A. Petrauskas ragina kreiptis į „Sodrą“ arba į policijos komisariatą.

Sukčiai tobulėja

Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovės spaudai Rasos Černauskaitės teigimu, bene pirmą kartą pareigūnai susiduria su tokiu ištobulintu sukčiavimo būdu, kai sumokėti pinigus prašoma pateikiant brūkšninį kodą.

„Dažniausiai prašoma pinigus pervesti į nurodytą banko sąskaitą, atiduoti grynaisiais, papildyti telefono sąskaitą. Pasitaiko atvejų, kai sukčiai užregistruoja trumpąjį numerį. Žmogus gauna pranešimą apie laimėjimą loterijoje ir prašoma paskambinti trumpuoju numeriu“, – teigia R. Černauskaitė.