DELFI jau rašė, kad trečiadienį į Jonavoje esančią užeigą „MIO John“ su dar vienu karininku užsukęs Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono vadas pulkininkas Eugenijus Lastauskas išreiškė nusistebėjimą, kad vietoje pietų sulaukė nemandagių padavėjos komentarų.

Anot plk. ltn. E. Lastausko, papietauti norėjusiems karininkams padavėja rėžė: „Čia jums ne valgykla, mes maisto nedarom“, o vėliau kelis sykius pakartojo, jog jai nepatinka kareiviai, ir išprašė juos lauk.

Neatsiprašė ir pateikė savo versiją

Tokią istoriją paviešinęs E. Lastauskas sulaukė palaikymo žinučių, o kavinė – griežtos kritikos tiek iš eilinių feisbuko vartotojų, tiek iš garsių žmonių, kaip Andrius Užkalnis, Andrius Tapinas, Gabrielius Landsbergis ir kitų. Feisbuke paraginti įvertinti nepagarbą Lietuvos kariuomenei parodžiusią užeigą net keli tūkstančiai vartotojų paliko neigiamus atsiliepimus ir įvertino „MIO John“ viena žvaigždute iš penkių galimų. Užeigos vertinimo reitingas kaipmat smuko žemyn.

Iš pradžių DELFI komentuoti susidariusios situacijos nenorėjusios užeigos atstovė vėliau jau ir neatsiliepė į skambučius. Tiesa, privačiai užeigos atstovai karininką jau ėmė bauginti teismais dėl „sugadintos reputacijos“, nors pats plk. ltn. E. Lastauskas išreiškė apgailestavimą dėl situacijos: jis tikino tenorėjęs papietauti, paremti vietos verslą ir visiškai nesitikėjęs akibrokštų.

Feisbuko paskyroje „MIO John“ trečiadienio vakarą paskelbė komentarą, kuriame, priešingai, nei tikėjosi E. Lastauskas, jokio atsiprašymo nebuvo, tik patikinimas, kad „MIO John“ laukiami visi kariai.

Ketvirtadienį „MIO John“ atstovas Aurimas Zuikauskas laiške DELFI išdėstė savo įvykių versiją. Jo teigimu, E. Lastausko minima darbuotoja vėlavo į darbą dėl sugedusio automobilio, todėl virtuvė pietų metu, kai į „MIO John“ užsuko E. Lastauskas ir dar vienas karininkas, nedirbo.

Anot A. Zuikausko, atvykusi į užeigą moteris pakartojo, kad virtuvė nedirba, o karininkui pasiteiravus, ar ji nėra „MIO John“ savininkė, pastaroji pasakė, kad jai nepatinka kareiviai. E. Lastauskui paklausus, ar darbuotoja dar ką turi pridurti, ši pareiškė, kad jai nepatinka kareiviai ir palinkėjo „viso gero“.

„Jie išėjo. Darbuotoja kalbėjo mandagiai, nepakeltu tonu. Visa tai yra užfiksuota ir galime įrodyti“, – tikinama „MIO John“ laiške. Pasak A. Zuikausko, po kelių minučių pasipylė neigiami komentarai.

„Kariai pradėjo rašyti neigiamus komentarus, kad greičiau bankrutuotume, ir visus įmanomus šlykščiausius palinkėjimus su keiksmažodžiais. Taip reagavo į Lastausko pranešimą „Facebook“ paskyroje.

Tą dieną visiškai buvo sutrikdytas užkandinės darbas. Tiek telefonu, tiek internete žmonės pradėjo plūsti įvairiausiais žodžiais. Kadangi buvo daug skambučių, nepavykdavo į visus atsiliepti, atsiliepus pasigirsdavo įvairiausių keiksmų. Visa tai prasidėjo po Lastausko pasisakymo „Facebook“ paskyroje mūsų atžvilgiu. Prasidėjo visiškas terorizavimas, užkandinės paskyros bombardavimas.

Lyg būtume mes jam koks taikinys, kurį reikia sunaikinti, pasinaudojus savo užimama padėtimi, prisidengus patriotizmo gaida“, – skundžiamasi laiške.

Jaučia nuoskaudas kariuomenei?

Tiesa, nors laiškas gautas iš A. Zaikausko, galima būtų manyti, kad jį rašė užeigos darbuotoja. Tinklapio „rekvizitai.lt“ duomenimis, „MIO John“ direktore nurodoma Rasa Pečeliūnaitė.

„Deja, aš esu tokia pati patriotė, kuri kuria verslą Lietuvoje. Karo atveju ne Jūs vienas ginsite Lietuvą, bet ginsiu ir aš, nes taip pat daviau priesaiką“, – kreipiamasi laiške į E. Lastauską.

Pulkininkas leitenantas Eugenijus Lastauskas

Minėta „patriotė“ teigė tarnavusi tame pačiame Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų batalione. Tiesa, trejus metus trukusios tarnybos metu ji prisipažino sulaukusi esą nepagrįstų papeikimų, netgi „buvo persekiojama tol, kol pati paliko kario tarnybą“.

„Ar dabartinis Jūsų tikslas yra išvaryti ne tik iš kario tarnybos, bet išvis iš Lietuvos? Ar XXI amžiuje nuomonės pareiškimas apie statutinės valstybės tarnautojus nusipelno tokio atsako, kurį patyrė užkandinė? Tapome valstybės priešais, mes lyginami su rusais. Bet, kas keisčiausia, tokią situaciją sukėlė žinomas kariškis, tik įdomu, kokiu tikslu?“, – tokius klausimus kėlė laiško autoriai.

Neigia vieni kitų žodžius

Laiške taip pat teigiama, kad „MIO John“ gali paneigti karininko žodžius. Kavinė esą nebuvo tuščia, kaip skelbė E. Lastauskas, – joje buvo dar vienas asmuo, kuris esą taip pat girdėjo šią situaciją. Kaip įrodymą „MIO John“ pateikė saugumo kameros vaizdo įrašo dalį. Joje užfiksuotas E. Lastauskas, dar vienas karininkas, dvi darbuotojos ir neatpažintas asmuo.

Laiško autorių teigimu, darbuotoja esą niekada nesakė, kad „čia jums ne valgykla, mes maisto NEDAROM“ ir „na, nenorim jūsų matyti, eikit kibini materi“.

„Čia yra jau Jūsų sugalvoti fakto iškraipymai, prašome visa tai paneigti“, – rašoma „MIO John“ laiške. Tiesa, pats E. Lastauskas, nors ir pripažino, jog frazė „eikit kibini materi“ pavartota nebuvo,
jam užkliuvo padavėjos pareiškimas, kad jai nepatinka kareiviai, todėl „viso gero“.

Užkandinės feisbuko paskyra

„Tegul atsuka tą vaizdo įrašą su garsu ir paleidžia, pažiūrėtume, kas ką sakė. Pavyzdžiui, tas žmogus prie lango, kuris minimas kaip lankytojas, buvo kartu su ja atnešęs maisto produktus veikėjas, kokio paliudijimo iš jo galima tikėtis?

Kodėl neminima, kad net du kartus buvo pasakyta, jog ji nemėgsta kareivių ir jų nemaitins? O ir ta už baro stovėjusi mergina, išvydusi atvažiavus „virtuvę“, pasakė: „virtuvė atvažiavo, pasilikit, pamaitinsim“ (tiksliai taip arba kažkaip labai panašiai)“, – DELFI sakė plk. ltn. E. Lastauskas.