„Pradėkime nuo to, kad visa ši situacija susijusi su kalio trąšų eksportu galėjo būti išspręsta pakankamai nepolitizuotame techniškame lygmenyje, ką ir Vyriausybė bando daryti, tiek peržiūrėdama sutartis, priimdama kitus sprendimus. Deja, vienas žmogus, kuris buvo informuotas apie tuos sprendimus, kuriuos svarsto Vyriausybė, padarė daug žingsnių, kurie viešojoje erdvėje sukėlė netgi daug problemų, tam tikra prasme apnuodijo viešąją erdve, ir todėl turime tokią situaciją, kokioje esame dabar.

Manome, kad ir komiteto pirmininkas turėtų prisiimti atsakomybę už tuos žodžius ir viešą veiklą, kurią atliko. Aišku, matyt, tų priežasčių yra ir daugiau. Jau kurį laiką matėme, kad komiteto pirmininko veikla ir veiksmai galbūt galėjo būti ne tokie aštrūs, bet ši istorija tapo tam tikru paskutiniu tašku“, – sako politikas.

Andrius Vyšniauskas

Jis pabrėžia, kad frakcija mano, jog Ž. Pavilionis padarė daug klaidų ir turi atsakomybę prisiimti.

„Mes visi, dirbantys Seime, turime prisiimti atsakomybę tada, kai padarome kažkokių klaidų. Mūsų frakcija mano, kad Žygimantas Pavilionis padarė daug klaidų, juo labiau, kad jis buvo informuotas apie visus priimamus sprendimus, apie tai, ką galvoja Vyriausybė, partneriai ir nepaisant to, išėjo į viešumą tokiu jautriu klausimu su kažkokia labai atskira pozicija ir nuomone, kuri, mūsų nuomone, pakenkė visam šiam procesui, kartu ir Vyriausybei. Dirbame kaip komanda ir jeigu kažkuris komandos narys padarė klaidų, stengiamės kolektyviai tą problemą spręsti ir frakcija pasiūlė komiteto pirmininkui prisiimti tą atsakomybę“, – sako pašnekovas.

Tiesa, pastaraisiais mėnesiais Ž. Pavilionis buvo įsivėlęs į ne vieną gana skandalingą situaciją.

„Žygis Pavilionis yra karštas politikas. Tai yra žinoma jau daugybę metų. Jis turi tvirtą poziciją, jis turi tvirtą vertybinę poziciją. Tame nėra nieko blogo. Pavyzdžiui, istorijoje su Sakartvelu aš nematau nieko labai blogo ar dramatiško. Taip, jis sudalyvavo, bet tas dalyvavimas atnešė tam tikrą rezultatą, nes opozicijos situacija Sakartvele tikrai pagerėjo.

Kalbame dabar konkrečiai apie šią situaciją: apie tai, kaip buvo elgiamasi viešojoje erdvėje, kokie buvo komentarai, kaip buvo informuojama apie Vyriausybės veiksmus, ir manome, kad buvo pasakyta netikslių faktų, arba sąmoningai netikslių faktų apie Vyriausybę ir tą situaciją, ir atitinkamai dėl to norime ir komiteto pirmininko atsakomybės“, – Delfi laidoje sako politikas.

„Mes tikimės, kad žmogus priims tokį pakankamai adekvatų sprendimą. Kadangi darbo šioje pozicijoje šiame laikotarpyje neįsivaizduotumėme, galbūt reikalingas tam tikras politinis restartas, galbūt reikia žmogui šiek tiek pailsėti, ir tiesiog tikimės, kad jis tai padarys“, – sako jis.

Žygimantas Pavilionis

Anot politiko, bus laikomasi Seimo statuto, kurio pagrindu komiteto pirmininkas gali būti keičiamas.

„Yra Seime aprašytos procedūros, kaip komiteto pirmininkas gali būti keičiamas. Mes visada laikomės Seimo statusų ir kitų įstatymų, matyt, ir šioje situacijoje tokiu keliu žengsime“, – tikino jis.

Taip pat pasiteirauta, ar turima ir kokios būtų alternatyvos Pavilioniui.

„Jeigu jūs pasižiūrėtumėte į mūsų partiją ir frakciją, matytumėte bene daugiausiai patyrusių politikų užsienio politikos srityje: patyrusių, jaunų, žmonių, kurie tikrai išmano užsienio politiką ir turi ką pasakyti, puikiai valdo užsienio kalbas. Man atrodo, kad pasirinkimas yra labai platus. Vien mūsų frakcijoje, manau, rasčiau dešimt ar daugiau žmonių, kurie galėtų šias pareigas ne ką prasčiau eiti“, – sako A. Vyšniauskas.

Premjerė Ingrida Šimonytė pirmadienį interviu LRT pareiškė, kad kurie bendražygiai jai žeria nepagrįstus kaltinimus ir turėtų atsakyti už savo žodžius.

„Ko turbūt iki šiol nėra buvę yra tai, kad žmonės, kuriuos laikai bendražygiais, praktiškai tave apkaltintų darbu Lukašenkos režimui. Man atrodo, kad atsakomybė už tavo žodžius taikoma visiems. Man yra taikoma, bet taip pat ir kitiems“, – sakė I. Šimonytė.

Ž. Pavilionis pastaruoju metu aštriai pasisakė dėl nevykdomų JAV sankcijų Baltarusijos trąšų gamintojui „Belaruskalij“. Jis teigė, kad trąšų tranzitas privalėjo sustoti pirmą sankcijų dieną – gruodžio 8 dieną, tuo metu Vyriausybė tvirtina, kad to padaryti buvo neįmanoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)