Jis penkerių metų kadenciją pradės eiti liepos 24 dieną, antradienį pranešė prezidentės spaudos tarnyba. Kariuomenės vado pareigose J.V.Žukas keičia generolą leitenantą Arvydą Pocių.

J.V.Žukas pastaruoju metu dirbo kariniu atstovu Lietuvos nuolatinėje atstovybėje prie NATO ir Europos Sąjungos. 2007-2012 metais generolas buvo Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas.

Praėjusį mėnesį J.V.Žukas sakė, kad reaguodama į situaciją Ukrainoje Lietuva turi stiprinti gebėjimus veikti savarankiškai ir ruoštis nekonvenciniams iššūkiams, tokiems kaip tautinių mažumų kurstymas ar ginkluotų asmenų be skiriamųjų ženklų siuntimas.

Po susitikimo su prezidente generolas pabrėžė, kad didesnį dėmesį reikia skirti personalui ir ginkluotei, nes dabar daliniai sukomplektuoti tik iki 50 proc., trūksta tinkamų ryšių, transporto priemonių ir ekipiruotės.

Generolas pabrėžė, kad baigiantis misijai Afganistane ir tęsiantis krizei Ukrainoje, didesnį dėmesį kolektyvinės gynybos operacijoms ima skirti ir visa NATO, o Lietuvos kariuomenė turi būti pasirengusi veikti savarankiškai tam tikrą laiką, kurį krizės atveju kurį laiką reikėtų laukti sąjungininkų paramos.

Birželio 26 dieną Seimas pritarė J.V.Žuko skyrimui kariuomenės vadu.

Reaguodama į Rusijos agresiją Ukrainoje, Lietuva šiemet gynybos finansavimą ketina padidinti 130 mln. litų. Per 30 mln. litų ketinama skirti priešlėktuvinės gynybos sistemai GROM iš Lenkijos pirkti.