Tokį pasiūlymą 2023 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektui įregistravę Seimo nariai sako, kad tai kiekvieno pensininko pensiją padidintų apie 17 Eur /mėn.

Anot jų, senstant visuomenei Lietuva kartu su visa Europa susiduria su sunkumais siekiant išlaikyti pensinio amžiaus asmenų orias pajamas.

„Sekdama kitų Europos valstybių teisine patirtimi Lietuva 2019 metais pasiryžo įvykdyti pensijų reformą. Norint užtikrinti stabilų pensijų augimą, mažėjant dirbančiųjų (ilgalaikės demografinės prognozės) nebeužtenka remtis vien iš darbo mokesčių surenkamomis pajamomis. Todėl buvo nuspręsta pensijos mokėjimą padalinti į dvi dalis „Sodros“ ir valstybės biudžetams. Pagrindinė valstybinė dalis turėjo remtis ne tik GPM surenkamomis pajamomis, bet ir kitais mokesčiais (akcizo mokesčiai, PVM ir t.t). Tai turėjo užtikrinti stabilų senatvės pensijų augimą, remiantis ne tik darbo jėgos, bet ir kitais valstybės renkamais mokesčiais“,- primena L. Kukuraitis ir T. Tomilinas.

Tačiau 2023 metų biudžeto projekte, anot jų, netęsiami reformos metu apibrėžti siekiai. Kaip pastebi L. Kukuraitis ir T. Tomilinas, "Sodros” ir valstybinio biudžeto finansuojamų skirtingų pensijų indeksavimo augimo disproporcijos aiškiai rodo, kad ne tik, kad nepridedama iš kitų surenkamų mokesčių, bet pagrindinei daliai neskiriama ir visa darbo mokesčiais surenkama dalis.

"„Sodros“ (individuali) dalis kils 16 proc., o valstybės biudžeto (pagrindinė) – 9 proc., nors abi finansuojamos iš tų pačių darbo mokesčių. Jeigu „Sodros“ surenkamos įmokos ir ateities projekcijos leidžia pensijas didinti 16 proc. kodėl iš valstybės biudžeto didinama tik 9 proc.? Siekiant išlyginti jau anksčiau sutartą balansą tarp valstybės ir „Sodros“ biudžeto pensijų mokėjime, siūloma pagrindinės dalies indeksavimą pakelti iki 16 proc., skiriant 170 milijonų eurų lėšų pensijų išmokėjimui. Tai kiekvieno pensininko pensiją padidintų apie 17 Eur /mėn“,- pasiūlymą komentuoja parlamentarai L. Kukuraitis ir T. Tomilinas.

Savo pasiūlyme jie nurodo ir lėšų šaltinį. Tai būtų gyventojų pajamų mokesčio bei kitų mokesčių (PVM, akcizų) pajamos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)