Specialistų teigimu, nors apie skiepus pastaruoju metu kalbama nemažai, daugiausia dėmesio skiriama vaikų skiepijimui, o apie tai, kad ir suaugusieji pasiskiepiję galėtų išvengti tam tikrų vakcinomis valdomų ligų ar jų komplikacijų bei sustiprinti vaikystėje įgytą povakcininį, dažnai pamirštama.

Vis dėlto, anot specialistų, suaugusiųjų skiepijimui turėtų būti skiriamas kur kas didesnis dėmesys, nes apie vakcinacijos efektyvumą faktai kalba patys už save. Pavyzdžiui, visuotinė vakcinacija per pastaruosius kelis dešimtmečius Europoje beveik „išnaikino“ stabligę. Tuo metu, vakcinacija nuo tymų 2000–2018 m. išsaugojo 23,2 milijonus pasaulio gyventojų gyvybių, rodo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenys, o skiepai nuo gripo kasmet išgelbsti šimtus tūkstančių gyvybių visame pasaulyje.

Pasak infekcinių ligų gydytojos prof. dr. Ligitos Jančorienės, svarbu, kad tiek visuomenė, tiek medikai apie vakcinas ir skiepijimą gautų išsamią, mokslu grįstą informaciją, o šios žinios padėtų išsaugoti sveikatą, išvengti infekcinių ligų ar lėtinių neinfekcinių ligų paūmėjimo, vyresniems žmonėms – siekti sveiko senėjimo.

„Kviečiame naudotis visuomenei skirtomis skiepijimo rekomendacijomis, tinkamai pasirenkant vakcinas ir skiepijimo laiką bei skiepijimo grafiką, taip siekiant išsaugoti savo ir artimųjų sveikatą. Suaugusiųjų skiepijimo kalendorius mokslininkų, gydytojų ir visuomenės sveikatos specialistų parengtas atsižvelgiant į JAV ir Europos skiepijimo rekomendacijas bei naujausių mokslinių tyrimų duomenis“, – sako gydytoja infektologė.

NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės teigimu, kartu su gydytojais infektologais parengtas suaugusiųjų skiepijimo kalendorius leidžia visą pagrindinę informaciją apie skiepus rasti vienoje vietoje.

„Informacijos apie skiepus tikrai turime nemažai ir įvairios, tačiau neretai informacijos srautas ne tik nepadeda apsispręsti, bet ir įneša sumaišties. Taip pat gana dažnai iškyla klausimų, ar, pavyzdžiui, sergant viena ar kita liga, esant vienoms ar kitoms sveikatos būklėms, reikėtų skiepytis ar ne. Skiepijimo kalendoriuje visuomenei būtent tokias rekomendacijas ir galės rasti kiekvienas žmogus ir, kas ypač svarbu – čia paprastai, aiškiai ir glaustai sutalpintos visos mokslinės žinios ir ilgametė praktinė patirtis. Paprastai sakant, tai tarsi „paruoštukas“, kuris, esame tikri, palengvins apsisprendimą dėl skiepų ne vienam žmogui“, – sako R. Lingienė.

Pavyzdžiui, rekomendacijose labai aiškiai parodyta, kad gripo vakcina (negyva) medikai rekomenduoja skiepytis nepriklausomai nuo sveikatos būklės ar amžiaus. Tokia pati rekomendacija galioja ir skiepams difterijos ir stabligės vakcina (Td) arba difterijos, stabligės ir kokliušo vakcina (Tdap). Tuo metu, pavyzdžiui, skiepytis gyva tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcina (MMR) nerekomenduojama besilaukiančioms moterimis ir imunosupresinės būklės žmonėms.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad parengtas suaugusiųjų skiepijimo kalendorius yra rekomendacinio pobūdžio ir dėl kiekvienos sveikatos būklės rekomenduojama pasitikslinti su gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją