Kaip rašo „Klaipėda“, prieš 16 metų pora buvo laikinai išvykusi gyventi į Ukrainą ir pagal tuo metu galiojusius įstatymus pensiją gavo ten. Tačiau kai vėl grįžo į Lietuvą, paaiškėjo, kad čia uždirbta lietuviška pensija jiems nebepriklauso.

71 m. Ala ir 75 m. jos vyras Georgijus Klaipėdoje apsigyveno 1960 metais. Vyras 38 metus plaukė į jūrą, o jo žmona dirbo galvaninių elementų gamykloje "Sirijus". Kadangi darbas buvo kenksmingas, moteris į pensiją išėjo būdama 50 metų – 1992-aisiais. Po metų į pensiją išėjo ir vyras. Dar po kelerių metų porą pasiekė žinia, kad Ukrainoje sunkiai serga Georgijaus mama, todėl jie nusprendė išvykti ir paskutiniuosius jos gyvenimo metus praleisti kartu. Teko susitvarkyti formalumus dėl pensijų. Tuo metu galiojo Lietuvos Respublikos ir Ukrainos vyriausybių susitarimas "Dėl bendradarbiavimo pensinio aprūpinimo srityje". Tai yra išvykusiems į Ukrainą gyventi A. ir G.Merkulovams pensijų mokėjimas Lietuvoje buvo nutrauktas ir jas pradėjo mokėti Ukraina. Merkulovai niekada neplanavo atsisakyti Lietuvos Respublikos pilietybės.

2003 metais į Lietuvą grįžusių klaipėdiečių laukė nemaloni žinia. Paaiškėjo, kad buvusios lietuviškos pensijos Merkulovai nebegaus. Mat nuo 2002 m. vasario įsigaliojo nauja Lietuvos ir Ukrainos sutartis dėl socialinės apsaugos, pagal kurią pensijų mokėjimą turi tęsti jas paskyrusi valstybė, tai yra Ukraina. Kitaip tariant, Ala ir Georgijus turėjo gauti 21 JAV dolerio dydžio, maždaug 50 litų, ukrainietišką pensiją, vietoj keliasdešimt kartų didesnės jiems priklausančios lietuviškos. Tuomet sutuoktiniai sustabdė Ukrainos pensijų gavimą, nors lietuviškos sutuoktiniams niekas neketino sugrąžinti. Taip Ala ir Georgijus jau 10 metų gyvena kaip vargšai – tik iš pašalpų.

"Sodros" Komunikacijos ir tarptautinių ryšių skyriaus vyr. specialistas Martynas Žilionis "Klaipėdai" parašė, jog apgailestauja, kad gyventojai patiria keblumų dėl tarpvalstybinių susitarimų, kurie turi būti keičiami atsižvelgiant į naujas aplinkybes. "Atitinkamas susitarimas tarp Lietuvos ir Ukrainos šiuo metu yra tobulinamas. Kai jis bus pakeistas, jokių nesusipratimų neturėtų likti. Kaip ten bebūtų, teismai nustatė, jog "Sodra" tinkamai taikė ratifikuotą sutartį. Darome viską, kad nepažeidžiant įstatymų kiekvieno gyventojo naudai būtų priimti palankiausi sprendimai", – pranešė M.Žilionis.

"Norime atkreipti dėmesį, jog pensijų mokėjimas iš Ukrainos yra sustabdytas pačių A. ir G.Merkulovų prašymu, nes šios valstybės paskirtos pensijos nėra didelės. Tam, kad Lietuva galėtų paskirti pensiją už Lietuvoje įgytą stažą, būtinas sutarties su Ukraina pakeitimas. Ministerija šį pakeitimą yra inicijavusi jau 2006 metais. Iki šiol su Ukraina susitarti nepavyko", – antrino Socialinio draudimo ir kaupimo pensijų skyriaus vedėjo pavaduotoja Rita Babianskaitė.