Šių metų vasarą Europos Komisija (EK), atsižvelgdama į Europos Parlamento ir Lietuvos bei Suomijos prašymus, dėl sezoninio laiko keitimo surengė viešą ES gyventojų apklausą, kurioje buvo gauta apie 4,6 mln. atsakymų: 84 proc. respondentų pritarė, kad būtų atsisakyta laiko keitimo du kartus per metus, o 16 proc. respondentų norėjo palikti galioti esamą sistemą.

„Šiemet Europos Sąjungos mastu surengtoje apklausoje dėl laiko keitimo net 84 proc. dalyvavusiųjų pasisakė prieš sezoninį laiko keitimą, todėl išties sveikintina greita Europos Komisijos reakcija ir atsižvelgimas į šalių gyventojų pareikštą nuomonę“, - sako susisiekimo ministras R. Masiulis.

Atsižvelgdama į viešosios konsultacijos rezultatus, šių metų rugsėjo 13 d. Europos Komisija pasiūlė ES mastu panaikinti sezoninį, t. y. vasaros ir žiemos, laiko keitimą. Tai reiškia, kad laikrodžiai nebebūtų persukami viena valanda į priekį kovo mėnesį ir viena valanda atgal spalio mėnesį.

Šiuo metu dėl pasiūlymo vyksta derybos, nes ES valstybėms narėms ir Europos Parlamentui reikia sutarti, nuo kurių metų atsisakyti sezoninio laiko keitimo. Lietuva siekia, kad šis sprendimas būtų priimtas kuo greičiau.

Lietuvoje sprendžiant dėl nuolatinio vasaros ar žiemos laiko pasirinkimo numatoma atlikti visuomenės nuomonės tyrimą, surengti viešąsias konsultacijas, taip pat tartis su kaimyninėmis šalimis.

ELTA primena, kad rugsėjo viduryje EK pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris paskelbė, jog laiko sukiojimo bus atsisakyta kitais metais.

Komisija jau yra pateikusi pasiūlymą dėl laiko sukiojimo atsisakymo. Juo remiantis, 2019 metų kovo 31 dieną laikrodžiai ES šalyse paskutinį kartą bus persukti privalomai. 2019-ųjų spalio 27 dieną šalys narės jau galės pačios spręsti, kaip pasielgti. O po to kaitaliojimo iš vasaros į žiemos laiką nebeliks.

Vis dėlto dabar jau pasigirsta, kad pagal naujausią siūlymo variantą laiko sukiojimo gali būti siūloma atsisakyti 2021 metais.

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis anksčiau Eltai sakė, kad Vyriausybėje buvo siūlyta pasilikti vasaros laiką, bet dėl to dar laukia diskusijos.

EK atliekant šalių narių apklausą, Lietuva pateikė poziciją, kad laiko sukioti nereikia, o reikėtų pasilikti vasaros laiką.