Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) Vilniaus miesto skyriaus specialistai oficialiu kreipimusi pasidalijo ir su DELFI. Nurodyta, kad oficialų kreipimąsi VVTAĮT direktorei A. Jakavonienei pasirašė 33 darbuotojai, nors žiniasklaidai skundas buvo atsiųstas anonimiškai.

Skundus išvardiję darbuotojai priduria, kad jei tarnyba nesiims priemonių, specialistai streikuos: „Per savaitę tarnybos atstovams nepradėjus spręsti iškilusių problemų iš esmės, skyriaus darbuotojai pasilieka teisę skelbti įspėjamąjį vienos dienos streiką reaguojant tik į specialiuoju policijos telefonu gautus pranešimus“.

Laišką DELFI atsiuntę Vilniaus skyriaus darbuotojai tikino, kad apie problemas ne kartą buvo informavę ir VVTAĮT direktorę A. Jakavonienę, tačiau esą išgirsdavo tik pažadus. „Susitikimų metu buvo žarstomi pažadai, bet konkretūs sprendimai nebuvo priimti, – teigiama laiške. – Skyriaus darbuotojai emociškai ir fiziškai pervargę, todėl tokia situacija negali tęstis iki begalybės.“

Laiške taip pat įvardijamas ir esą A. Jakavonienės atsakymas specialistams: „Paskutinio susitikimo metu gerb. A. Jakavonienė, reaguodama į keliamas problemas, panaudojo nepriimtiną psichologinio spaudimo formą pareiškusi: „Čia ne kalėjimas, niekas Jūsų prievarta nelaiko“.

Tarnybos atstovas Arūnas Malinovskis teigė, kad puikiai žino visas šio skyriaus problemas ir pridūrė, kad ir darbuotojai yra išklausomi, ir problemas stengiamasi išspręsti. A. Malinovskis taip pat pridūrė, kad tą pačią dieną, kai DELFI pasiekė specialistų skundas, tarnybos atstovai taip pat buvo su jais susitikę, kalbėjo apie problemų sprendimus.

Į DELFI kreipėsi ir rašto kopiją atsiuntė Vilniaus miesto vaiko teisių specialistai, nors tame pačiame pastate yra įsikūrę ir Vilniaus apskrities vaiko teisių specialistai.

Skundžiasi per dideliu darbo krūviu

Vaiko teisių specialistai kreipimesi direktorei teigia, kad nuolat dirba didesniu nei turėtų darbo krūviu. „Pastarosiomis savaitėmis vienam specialistui tenka apie 50 užduočių. Žmogiškųjų išteklių klausimas nesprendžiamas, dažnai teigiama, kad konkursai laisviems etatams užimti paskelbti, tačiau naujų darbuotojų nesulaukiame, – teigiama skunde. – Dėl didelių darbo krūvių specialistai nespėja išanalizuoti šeimos situacijos. gauti atsakymų iš jų ugdymo, gydymo ir kitų įstaigų, siekiant suteikti šeimai reikšmingą pagalbą.“

Vilniaus skyriaus darbuotojai
Dėl didelių darbo krūvių specialistai nespėja išanalizuoti šeimos situacijos. gauti atsakymų iš jų ugdymo, gydymo ir kitų įstaigų, siekiant suteikti šeimai reikšmingą pagalbą.

Pabrėžiama, kad specialistai niekaip nesulaukia Tarnybos išaiškinimo, kurie, rodos, vaiko teisių specialistų darbą trikdo piktybiškai: nepaliauja teikti prašymus ir skundus, specialistai gaišta laiką jiems atsakinėdami.

Teigia, kad patalpos netinkamos reikiamoms funkcijoms atlikti

Sostinės Naujamiestyje, pramoninių pastatų komplekse, įsikūrę vaiko teisių specialistai tvirtina, kad pastatas netinkamas jų funkcijoms vykdyti. „Pirmame pastato aukšte esančių salių, kuriose paprastai išklausoma vaikų nuomonė, langai yra su grotomis, kurios sukelia klientams nemalonias emocijas, – teigiama skunde. – Vaikams sustiprina įsitikinimus, kad skyriuje dirbantys specialistai gali bausti, paimti juos iš tėvų ir panašiai.“

Beje, situaciją buvo bandyta pagerinti įmontuojant roletus, tačiau, specialistų teigimu, situaciją tai menkai pagerino, nes salės niūrios, nepatrauklios, apstatytos senais baldais, nepatrauklios vaikams.

Vilniaus skyriaus darbuotojai
Pirmame pastato aukšte esančių salių, kuriose paprastai išklausoma vaikų nuomonė, langai yra su grotomis, kurios sukelia klientams nemalonias emocijas.

Pastatas įsikūręs itin painiame pastatų komplekse, tad skunde pažymima ir tai, kad skyriaus ieškantys asmenys dažnai skundžiasi, kad negali jo rasti, klaidžioja, o vėliau vaiko teisių specialistams tenka išklausyti pasipiktinusių piliečių priekaištus.

Vilniaus vaiko teisių skyriaus pastatas:

Skundžiasi ir automobilių trūkumu

Įstatymai numato, kad skundą gavę specialistai turi reaguoti per tris dienas, tačiau Vilniaus skyriaus darbuotojai teigia, kad dėl tarnybinių automobilių trūkumo tai padaryti sunku.

Kreipimesi, kuris adresuotas A. Jakavonienei, teigiama, kad VVTAĮT jų specialistų prašo pasiaiškinimų, nors esą nesuteikia visų priemonių, kad darbai būtų įvykdyti.

„Specialistų, atsakingų už pagalbos šeimai organizavimą, yra aštuoniolika, o automobilių šiuo metu yra penki“, – teigiama kreipimesi ir priduriama, kad tais pačiais automobiliais naudojasi ir vyksta į šeimas teismo pavedimu ir surašo buities sąlygų aktus, taip pat specialistai, atliekantys gynėjų funkcijas.

Vilniaus skyriaus darbuotojai
Specialistų, atsakingų už pagalbos šeimai organizavimą, yra aštuoniolika, o automobilių šiuo metu yra penki.

Prašoma, kad skyrius turėtų bent 9 automobilius.

Rizikuoja savo sveikata, neturi, kur pailsėti

Vaiko teisių specialistai tvirtina, kad kasdien savo darbe susiduria su užkrečiamomis ligomis ar agresyviais nei neadekvačiais asmenimis, o darbuotojai nėra aprūpinti nei savisaugos priemonėmis, nei sveikatos draudimu. Priduriama, kad trūksta ir psichologinės pagalbos.

„Dirbdami prichologiškai, emociškai sudėtingą darbą, specialistai nemotyvuojami jokiomis papildomomis privilegijomis, pavyzdžiui, papildomomis atostogomis, trumpesniu darbo laiku“, – įvardijama skunde.

Vilniaus skyriaus darbuotojai
Dirbdami prichologiškai, emociškai sudėtingą darbą, specialistai nemotyvuojami jokiomis papildomomis privilegijomis, pavyzdžiui, papildomomis atostogomis, trumpesniu darbo laiku.

Rašte taip pat įvardijama, kad darbo vietoje nėra jokios erdvės, kurioje specialistai galėtų pailsėti. „Nėra sudarytos poilsio erdvės, nėra virtuvės, todėl darbuotojai turi valgyti prie savo darbo stalų, o indus plauti tualete, – teigiama skunde ir priduriama, kad ir darbo kabinetų plotas neatitinka higienos normų. – Ne visuose kabinetuose yra oro kondicionavimo sistema, todėl karštą vasarą darbo vietose dirbti sunku dėl alinančio karščio.“

Kabinetuose ne tik karšta, bet ir šalta, teigia specialistai, kalbėdami apie vėsų sezoną.

Tarnyba teigia, kad naujų darbuotojų rasti sunku

VVTAĮT Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vadovas Arūnas Malinovskis tvirtino, kad apie skundą tarnyba žino ir tvirtina, kad stengiasi dėl geresnių sąlygų darbuotojams. Jo teigimu, Vilniuje buvo sudėtinga rasti patalpas, kai tarnyba buvo įkurta, tad teko tenkintis tuo, ką pavyko rasti, tačiau tvirtino, kad jau kurį laiką galvojama apie pokyčius.

„Jie išsakė savo nuostatas, kurios nėra naujiena tarnybai. Mes prieš kelis mėnesius buvome susitikę, tame susitikime dalyvavo visi tarnybos vadovai, buvome susitikę su Vilniaus miesto ir apskrities specialistais ir buvo kalbama, pastabos buvo išsakytos. Pagrindinė tema tuo metu buvo dideli krūviai“, – kalbėjo A. Malinovskis ir pridūrė, kad tarnyba tikrai supranta, kad krūviai sostinėje yra didesni nei kituose miestuose.

Jo teigimu, nuolat skelbiami konkursai specialistams ir teisininkams, tačiau naujų darbuotojų rasti esą sunku dėl per mažo atlygio, kurį tarnyba siūlo. A. Malinovskis teigė, kad susidomėjimas darbo pasiūlymais būna labai menkas arba iš viso nė vienas kandidatas nesusidomi. „Priežastis yra aktuali apskritai visoms biudžetinėms įstaigoms Vilniuje – sunku konkuruoti su atlyginimais darbo rinkoje, – kalbėjo atstovas. – Vaiko teisių specialistas uždirba su priedais, su papildomais dalykais apie 1000 eurų „į rankas“, tačiau viskas priklauso nuo darbo valandų, darbo krūvio. Kaip žinia, darbuotojas negali būti priverstas dirbti papildomas darbo valandas, jei to pats nenori.“

A. Malinovskis teigė, kad kreipėsi į kitų miestų skyrius, kad būtų galima pasidalinti darbo krūvį.

Patalpų ieškojo paskubomis ir neturėjo, iš ko rinktis

Prieš beveik pusantrų metų įkurtai tarnybai skubiai reikėjo ieškoti patalpų, tad buvo kreipiamasi į Turto banką. „Kituose miestuose buvo truputėlį lengviau, Vilniuje ir Turto bankui nebuvo lengva rasti patalpas, – kalbėjo A. Malinovskis. – Todėl buvo pritaikytos dabartinės patalpos, kuriose įsikūrė Vilniaus miesto ir apskrities vaiko teisių skyriai.“

VVTAĮT atstovo teigimu, patalpos buvo suremontuotos, nupirkti nauji baldai, IT sistemos. „Taip, yra galbūt mažoka vietos, tačiau artimiausiu metu bus rastas sprendimas – vienas iš skyrių persikels į kitas patalpas ir dabartinėse patalpose liks vienas skyrius. Erdvės bus daugiau“, – teigė A. MAlinovskis.

Beje, rasti patalpas iš tiesų yra sunku, tačiau A. Malinovskis teigė, kad tarnyba yra biudžetinė įstaiga ir negali išsinuomoti bet ko, ko tik norisi. Vis dėlto, jis sutiko, kad trūksta nuorodų ir rodyklių.

A. Malinovskio teigimu, ir poilsio kambarių, dėl kurių skundžiasi darbuotojai, yra, tik gal per mažai.

Teigia, kad kalbama su darbuotojais

„Girdime kolegų susirūpinimą, bet truputėlį stebina, kad kai buvo priimti sprendimai, kad administracija kraustosi, užleidžia vienas patalpas vienam iš skyrių, o dabar keliamas klausimas viešai, – kalbėjo A. Malinovskis ir pridūrė, kad su darbuotojais kalbama. – Bendraujame su visais vienodai, jokių išskirtinumų Vilniaus miesto skyriui ar kitų miestų skyriams nėra. Stengiamės įsiklausyti į visų lūkesčius.“

Jo teigimu, situaciją galėjo sujautrinti tai, kad kai kuriuose rajonuose darbuotojai jau persikėlė į kitas patalpas.

Beje, jis pridūrė, kad ne tik Vilniuje girdimi įvairūs priekaištai, tačiau, kaip teigė A. Malinovskis, visuomet darbuotojai noriu kuo patogesnių sąlygų. „Stengiamės kuo geriau aprūpinti“, – tvirtino atstovas.

A. Malinovskis taip pat teigė, kad girdi skundus ir dėl automobilių, tačiau tvirtino, kad tarnybos biudžete naujiems automobiliams numatytų lėšų nėra ir tikino, kad kartais tarnybos specialistai gali pasinaudoti ir viešuoju transportu. Beje, jo teigimu, darbuotojai yra aprūpinti galimybe nemokamai keliauti viešuoju transportu.

„Aš važinėju viešuoju transportu, neturiu automobilio, todėl susisiekimas viešuoju transportu man yra normalus“, – teigė A. Malinovskis, išgirdęs klausimą, ar specialistams važinėti viešuoju transportu tikrai patogu.

A. Malinovskis dar kartą pakartojo, kad reikia išgirsti ir išklausyti darbuotojus, todėl kreipimąsi vertino kaip teigiamą dalyką, tačiau pridūrė, kad keista, jog jis buvo paviešintas tuomet, kai buvo pradėta kalbėti apie pokyčius.

Tvirtina, kad rūpinasi ir sveikata

„Šie dalykai visada išgirstami ir jais yra rūpinamasi, – tvirtino A. Malinovskis, kalbėdamas apie darbuotojų sveikatos draudimą. – Esame nupirkę darbuotojų sveikatos draudimą.“

Beje, jo teigimu, tarnyba taip pat stengiasi pasirūpinti ir specialia apranga, pirštinėmis, kaukėmis ir kitomis priemonėmis, kurių prireikia važiuojant į iškvietimus.

„Suprantame, kad dalis darbuotojų savo pareigas atlieka sudėtingomis sąlygomis“, – tvirtino A. Malinovskis.

Ministerija teigia, kad žino problemas ir prašė tarnybos jas spręsti

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja viešiesiems ryšiams Eglė Samoškaitė DELFi tvirtino, kad ministerijos vadovybė yra susipažinusi su situacija ir paprašiusi Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės dėti pastangas sprendžiant išdėstytus sunkumus. E. Samoškaitė pridūrė, kad ministerija yra informuota, kad problemos sprendžiamos.

„Pavyzdžiui, Vilniuje darbo krūvis objektyviai yra didesnis nei kitur dėl didesnio sostinės gyventojų kiekio, todėl į laisvas pareigas yra skelbiami konkursai. Tuo metu kol vyksta konkursai, už padidintą darbo krūvį ir viršvalandžius esamiems darbuotojams mokamos priemokos, Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai kai kuriais atvejais perima dalį Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus užduočių, – įvardijo E. Samoškaitė. – Patalpų klausimas taip pat juda, nes nuspręsta patalpas Ševčenkos g. 16G palikti tik Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriui, o Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojams ieškoma naujų patalpų. Pačios patalpos prieš persikeliant buvo suremontuotos, šiuo atveju aktualesnis ploto klausimas.“

Eglė Samoškaitė

Darbuotojai skundėsi, kad yra neapdrausti, tačiau ministerija tvirtino, kad tarnybos duomenimis, visi darbuotojai yra apdrausti.

Transporto problemos, ministerijos teigimu, taip pat sprendžiamos: „Remiantis Tarnybos duomenimis, skyrius šiuo metu naudojasi 6 automobiliais. Skyriaus darbuotojams šiuo metu nupirktos ir išduotos 35 Vilniečio kortelės, nes ne visuomet atstumai mieste yra itin ilgi, o piko metu viešuoju transportu galima judėti net greičiau nei automobiliu“.

„Norime pažymėti, kad sprendžiant darbinėje veikloje pasitaikančius sunkumus būtinas visų pusių bendradarbiavimas. Jeigu būtų poreikis, ministerija mielai sutiktų tarpininkauti susitikime tarp Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojų atstovų ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovybės“, – kalbėjo E. Samoškaitė.