Pasak LRT žurnalistės Jurgitos Čeponytės, užsienyje netgi egzistuoja terminas „Back-to-school shopping“ (liet. Apsipirkimas grįžimui į mokyklą), iliustruojantis, kad pasiruošimo mokslo metams karštinė apima ne tik lietuvius.

„Sumos, išleidžiamos kanceliarinėms prekėms, yra tikrai didelė. Kitas dalykas – tai yra antras brangiausias sezonas metuose po Kalėdų. Skaičiuojama, kad Kanadoje beveik 70 proc. žmonių pasiruošimą mokslo metams vertina kaip brangiausią laikotarpį. JAV bendrai sudėjus žmonės išleidžia daugiau kaip 80 mlrd. USD įvairioms mokslo prekėms“, – LRT TELEVIZIJAI pasakojo J. Čeponytė.

Kalbėdama apie pasiruošimą mokslo metams užsienio valstybėse, LRT žurnalistė analizavo išlaidas Jungtinėje Karalystėje.

„Skaičiuojama, kad šiuo laikotarpiu britai išleidžia 3,5 mlrd. eurų. Brangiausių prekių TOP 5 sudaro uniforma, kuri vienam vaikui atsieina apie 60 eurų, antroje vietoje striukė arba paltas, tada batai, po to sportinė apranga ir paskutinėje vietoje – knygos ir kitos kanceliarinės priemonės“, – vardijo J. Čeponytė.

Kiekvienai britų šeimai vidutiniškai vieno vaiko parengimas mokyklai atsieina apie 300 eurų.

Pastaruoju metu situaciją vis labiau keičia technologijos ir elektroninė prekyba. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje kas trečia šeima nusprendžia didžiąją dalį mokyklai reikalingų reikmenų įsigyti iš internetinių parduotuvių.

Be to, nors kompiuteriai, planšetės, mobilieji telefonai kainuoja brangiai, jų nereikia pirkti kiekvienais metais. Vis daugiau namų darbų reikia atlikti kompiuteriais, todėl reikia mažiau sąsiuvinių ir rašymo priemonių.