Pastatė nelegalią tvorą

Prie Pavilnio Sodų 2-osios g. 13 atsiradusi tvora užkirto kelią sodininkams tiesiausiu keliu patekti į Juodąjį kelią. Žmonėms kasryt tekdavo sukti aplinkkeliu. Kaip tik todėl buvo kreiptasi į Nacionalinę žemės tarnybą, kad ji imtųsi priemonių ir įpareigotų statytojus nugriauti nelegalų statinį ir atlaisvintų valstybinę žemę.

Tiesa, vietos gyventojai 2015 metais pirmiausia kreipėsi Seimo kontrolierių įstaigą. Tuomet Seimo kontrolierius informaciją perdavė NŽT ir paprašė patikrinti, ar nėra užimta valstybinė žemė.

„Nacionalinė žemės tarnyba, atlikusi žemės naudojimo valstybinę kontrolę, nustatė, kad žemės sklypo Juodasis kelias 64 savininkas bei žemės sklypo Pavilnio Sodų 2-oji g. 13 savininkas yra užėmę valstybinę žemę. Nacionalinė žemės tarnyba paprašė savininkus pašalinti pažeidimus. Pažeidimai buvo pašalinti. Seimo kontrolierius 2016 m. liepos mėnesį baigė kontroliuoti šią skundo bylą, nes, kaip informavo Nacionalinė žemės tarnyba, pažeidimai buvo pašalinti“, - DELFI informavo Seimo kontrolierių įstaigos viešųjų ryšių vyriausiasis konsultantas Vytautas Valentinavičius.

Tvorą pakeitė stulpeliai

Tačiau nuo to, kad ant gatvės neliko įstatymus pažeidžiančios tvoros, sodų gyventojams lengviau nepasidarė. Mat Pavilnio Sodų 2-osios g. 13 gyventojai netrukus kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę leisti buvusios tvoros vietoje įrengti stulpelius, ribojančius automobilių eismą. Savivaldybė patenkino šį prašymą ir gatvė tapo pravažiuojama tik Juodojo kelio 64, Pavilnio Sodų 2-osios g. 13, 13A, 13B ir 13C gyventojams. Visiems kitiems užgeso paskutinė viltis patogiai ir greitai pasiekti Juodąjį kelią.

Netoliese gyvenantys sodininkai ne vieną kartą kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę su klausimu, kodėl iš sodininkų atimta gatvė, tačiau aiškaus atsakymo taip gauti ir nepavyko. Į prašymus atlaisvinti kelią sodininkams savivaldybės valdininkai reaguodavo visuomet taip pat – užtvaras legalus.

Šia situacija susidomėjus DELFI, Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis iš pradžių taip pat laikėsi pozicijos, kad užtvaras teisėtas ir kad į sodininkų norą naudotis gatve atsižvelgta nebus.

„Gyventojų minima teritorija, esanti šalia Pavilnio Sodų 2-osios g. ties pastatu Juodasis kelias Nr. 64, pagal Vilniaus miesto teritorijų planavimo skaitmeninį žemėlapį yra suformuota kaip aklakelis. Ji nėra pritaikyta transporto eismui. Ši vieta skirta pėsčiųjų eismui. Šiuo metu įrengtos techninės eismo reguliavimo priemonės (stulpeliai) suteikia galimybes pėstiesiems iš Pavilnio Sodų 2-osios gatvės patekti į Juodąjį kelią. Atsižvelgiant į tai, vadovaujantis Techninių eismo reguliavimo priemonių įrengimo ir jų priežiūros Vilniaus mieste tvarkos aprašu buvo leista įrengti stulpelius. Stulpeliai įrengti 2016 m. spalio mėn. Pasikeitus minėtos teritorijos statusui į skirtą susisiekimui transporto priemonėmis bei jei ji infrastruktūriškai būtų pritaikyta važiuoti transportui, stulpeliai būtų išmontuoti“, - laiške redakcijai dėstė T. Kamaitis.

Anot jo, šiuo metu transporto priemonės iš Pavilnio Sodų 2-osios gatvės į Juodąjį kelią gali patekti per Pavilnio Sodų 1-ąją g.

Savivaldybė: kelias turi būti atviras visiems

Žurnalistams dar kartą kreipusis į savivaldybę ir paklausus, ar tokiu būdu kai kuriems asmenims nėra sudaromos išskirtinės sąlygos greičiau patekti į pagrindinį kelią, atsakymą pateikė mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas. Atsakydamas į klausimus jis jau pateikė kiek kitokią poziciją, kad draudimas naudotis keliu tuomet turėtų įsigalioti visiems eismo dalyviams.

„Dėl paties kelio, kaip rašė Tomas Kamaitis, jeigu kelias nėra pritaikytas transporto eismui, juo neturėtų važiuoti nei minėtų adresų, nei kiti gyventojai. Ši atkarpa skirta tik pėsčiųjų eismui“, - laiške rašė A. Zubriakovas.

Tačiau netrukus savivaldybė dar kartą pakeitė savo poziciją. Savivaldybės atstovė Neringa Kolkaitė perdavė papildytą Eismo organizavimo skyriaus vedėjo T. Kamaičio komentarą.

Jis teigė, kad stulpelių turės nelikti, kai bus pašalinta likusi nelegalios tvoros dalis, kuri trukdo automobilių eismui.

„Esanti valstybinė žemė tarp Pavilnio Sodų 2-osios g. 13, 13A, 13B, 13C ir Juodojo kelio 64 sklypų neturi akligatvio statuso. Savininkai šį tarpą užtvėrė savavališkai. Minimas žemės tarpas gali ir turi būti naudojamas privažiavimui, bet privažiavimui į sklypus, esančius kitoje žemės tarpo pusėje.

Ar pašalinti nelegalūs statiniai valstybinėje žemėje, tikrina Statybų inspekcija, tačiau užsitvėrimo klausimus vertino Nacionalinė žemės tarnyba su Statybų inspekcija, kurios ir įpareigojo pašalinti tvoras už sklypo ribų. Dėl kokių priežasčių nebuvo pabaigti šalinti visi tvoros elementai, įskaitant tvoros pamatą, duomenų neturime. Užtvarų nebuvo įrengta, signaliniai stulpeliai žymi likusį tvoros pamatą. Jei bus pabaigtos kliūčių šalinimo procedūros, dangos bus pritaikytos važiuoti transportui, įspėjamieji stulpeliai taps nebereikalingi ir bus pašalinti“, - teigiama savivaldybės atsakyme.

Raudonai apibraukta stulpelių vieta
Papildomai telefonu susisiekus su N. Kolkaite, ji patvirtinto, kad stulpelius leista įrengti tik dėl to, kad likęs tvoros pamatas neapgadintų automobilių. Anot jos, gatvė turi būti atvira visiems ir tai įvyks, kai neliks nelegalaus tvoros pamato.
Esanti valstybinė žemė tarp Pavilnio Sodų 2-osios g. 13, 13A, 13B, 13C ir Juodojo kelio 64 sklypų neturi akligatvio statuso. Savininkai šį tarpą užtvėrė savavališkai. Minimas žemės tarpas gali ir turi būti naudojamas privažiavimui, bet privažiavimui į sklypus, esančius kitoje žemės tarpo pusėje.

Sulauks pareigūnų vizito

Pažvelgus į Regia.lt žemėlapį matyti, kad Juodojo kelio 64 sklypo savininkai galbūt neišsitenka savo sklypo vadose. Kyla įtarimų, kad galimai užimta ir dalis šalia esančios valstybinės žemės.

Dėl šios aplinkybės ir dėl likusio nelegalios tvoros pamato, kuris trukdo automobilių eismą, DELFI kreipėsi į Nacionalinę žemės tarnybą. Jos atstovė Renata Remeikaitė informavo, kad valstybinę kontrolę planuojama atlikti iki rugsėjo 26 dienos.

Į DELFI klausimus sutiko atsakyti Pavilnio Sodų 2-osios g. 13 name gyvenantis Vidas Petkevičius. Jis neneigė, kad valstybinėje žemėje yra išlikęs pašalintos tvoros pamatas.

„Tiesą sakant, užtvaro ten nėra – ten yra pasilikęs senos tvoros pamatas, ant kurio yra sumontuoti šviesą atspindintys stulpeliai. Pamatas yra pasilikęs, kai tie patys sodininkai pareikalavo, kad kaimynas nugriautų tvoros dalį, kuri užtveria praėjimą, nes jie bei jų vaikai negali saugiai pasiekti gretimai esančios autobusų stotelės. Keliukas, kuris eina nuo Juodojo kelio iki mūsų namų, aptarnauja mūsų kotedžą bei kaimyno namą ir baigiasi aklakeliu“, - sakė stulpelių išlikimu suinteresuotas gyventojas.
„Keliukas, kuris eina nuo Juodojo kelio iki mūsų namų, aptarnauja mūsų kotedžą bei kaimyno namą ir baigiasi aklakeliu“, - sakė stulpelių išlikimu suinteresuotas gyventojas.

Taip pat jis tęsė, kad stulpeliai buvo įrengti gavus savivaldybės leidimą pagal patvirtintą projektą. V. Petkevičiaus teigimu, to reikėjo siekiant apriboti esą nesaugų eismą šiuo keliuku.

„Statybinis transportas, kurjeriai ir visi, norintys ryte išvengti kamščių Juodajame kelyje, pradėjo važiuoti keliuku ir trumpinti kelią arba apvažiuoti Juodojo kelio sankryžą. Kartą vos nenutrenkė vaiko. Mūsų name gyvena ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikai, tie patys sodininkų vaikai vaikšto keliuku į stotelę ir kai prasidėjo nevaldomas eismas, mes dėl saugumo paprašėme leisti įrengti stulpelius“, - kodėl kreipėsi į savivaldybę leidimo stulpeliams, paaiškino V. Petkevičius.