Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijoje vyresniųjų mokinių klasėse jaučiamas nerimas.

„Pokyčiai visą laiką labai sujaukia viską, tada labai trūksta saugumo“, – LNK sakė S. Nėries gimnazijos direktorė Jolita Marcinkevičienė.

Labiausiai nerimauja dabartiniai aštuntokai, pastariesiems jau dešimtoje klasėje gali būti uždarytos gimnazijos durys, jei jie neišlaikys pagrindinio ugdymo patikrinimo.

„Ne visiems sekasi pasiekti patenkinamą lygį – gauti 5. Ir tie mokiniai, kuriems sekasi tikrinami dalykai sunkiau, tikrai labai nerimauja – ar galės toliau mokytis ir įgyti vidurinį išsilavinimą“, – kalbėjo gimnazijos direktorė.

„Nuo 2025 metų – dabartiniams aštuntokams, jau reikėtų baigiant pagrindinio ugdymo programą turėti ne tik teigiamus metinius įvertinimus visų dalykų, bet taip pat teigiamais įvertinimais išlaikyti pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimą“, – LNK pasakojo švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Siūlymai jau susilaukė kritikos. Neva, viskas daroma skubotai, o vaikams bus nukirstos ateities galimybės. Kalbama net apie teisių pažeidimą.

„Nemažas skaičius mokinių turės priverstinai keisti mokyklas į profesines mokyklas“, – teigė Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

„Profesinis ugdymas – blogiau besimokantiems mokiniams. O gimnazija – tik geriau besimokantiems. Šito turbūt neturėtų būti, nes tai mena sovietinių laikų santvarką“, – LNK kalbėjo socialdemokratas, Žmogaus teisių komiteto narys Tomas Bičiūnas.

„Tai yra mokinių teisių pažeidimai“, – tikino socialdemokratas, Vilniaus universiteto politologas Liutauras Gudžinskas.

Kritikai sako, kad patikrinimams neprieštarauja, tačiau iš mokinių neturėtų būti atimta galimybė tęsti mokslų taip, kaip jie patys nori.

„Mes taip pat siūlome tikrai dešimtokų, prastai besimokančių, taip lengvai neeliminuoti. Skirti daugiau paramos, bet ne taip užbrėžti brūkšnį ir palaidoti jų ateities gyvenimo svajones“, – kalbėjo L. Gudžinskas.

„Yra akivaizdus noras gelbėti profesinių mokyklų visą tinklą“, – savo ruožtu teigė „Ąžuolyno“ progimnazijos istorijos mokytojas Audrius Jurgelevičius.

„Pagrindinis tikslas šio pokyčio yra toks, kad pereidamas į kitą pakopą, mokinys būtų pasiruošęs“, – teigė švietimo, mokslo ir sporto viceministras.

Oponentai svarsto, jog galbūt ministerija dirbtinai bandys pagerinti rezultatus.

„Įsivaizduočiau, kad tai, viena vertus, gali būti statistikos pagerinimas. Nes jeigu tie vadinamieji nepažangūs dešimtokai bus išmeta į profesines mokyklas, tada procentas pabaigusių gerai išaugs. Ir bus sakoma, kad statistika yra pagerinta“, – teigė L. Gudžinskas.

Anot ministerijos, dešimtokai turėtų progą perlaikyti patikrinimą, jeigu neišlaiko dar kartą – teks kartoti kursą.

„Ta kartelė gal ir yra kažkiek reikalinga, bet iš tikrųjų mokytojai susiduria su ta problema, kad vaikai ateina nemotyvuoti į tuos patikrinimus, nes žino, kad jie bus nevertinami“, – pasiūlymą vertino Rokiškio rajono mokyklų direktorių asociacijos vadovė Dainora Mineikienė.

Tačiau kas vyks su 11, jau nubyrėjusiomis klasėmis ir pačiomis mokyklomis?

„Gimnazijos pavirs į dešimtmetes mokyklas“, – sakė D. Mineikienė.

„Netgi keleto mokinių išėjimas gali sugriauti klasę, komplektus. O tai gali sugriauti ir kai kurias mokyklas“, – teigė Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas A. Navickas.

Privalomi patikrinimai lauktų ir ketvirtokų, aštuntokų. Taip pat numatoma, kad mokyklų vadovai privalėtų turėti ir magistro laipsnį.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos komentaras:

„Nuo 2024-2025 mokslo metų pagrindinis išsilavinimas bus įgyjamas ne tik teigiamais pažymiais pabaigus programą, bet ir išlaikius pagrindinių ugdymo pasiekimų patikrinimą patenkinamu lygiu, tai yra gavus ne mažiau kaip 4 balus.

Toks reikalavimas galios visiems: ir tiems, kurie mokysis gimnazijoje, ir tiems, kurie norės mokytis profesinėje mokykloje. Mokiniams ir tėvams bus teikiama karjeros rekomendacija, tačiau jie galės rinktis, kur nori mokytis: ar gimnazijoje ar įgyti profesiją.

Be to, dešimtokas, gavęs 1-3 balus iš PUPP, galės pasimokyti ir perlaikyti patikrinimą.

Nė viename etape mokinys neprivalo rinktis mokytis tik profesinėje mokykloje. Jau nuo kitų metų aštuntokams, neišlaikiusiems pagrindinio ugdymo patikrinimų, bus teikiama papildoma pagalba, sudaromas individualus ugdymo planas, tam yra skirtos ir biudžeto lėšos“.