Į šias pozicijas siūlomi: Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorus Jolitą Kančauskienę ir Vytautą Kukaitį, Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorą, šiuo metu Lietuvos Respublikos generalinio prokuroro deleguotą į ES patariamąją Misiją Ukrainoje, Tomą Meškauską ir Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorą Gedgaudą Norkūną.

Pasak Generalinės prokuratūros, E. Pašilis kandidatus teikti nusprendė, atsižvelgdamas į Komisijos, vykdžiusios atranką, išvadą.

Atranka į keturias Lietuvai skirtas pozicijas buvo paskelbta rugsėjo gale, kandidatai paraiškas pateikti galėjo iki spalio 9-osios.

Europos deleguotuosius prokurorus penkerių metų kadencijai skiria Europos prokuratūros kolegija. Vėliau ši kadencija gali būti pratęsta.

Lietuvoje dirbsiantys prokurorai bus įdarbinti Europos prokuratūroje specialiaisiais patarėjais, Lietuvoje turės nacionalinio prokuroro statusą ir veiks Europos prokuratūros vardu. Ikiteisminio tyrimo, baudžiamojo persekiojimo ir bylų perdavimo teismui srityse jie turės tokius pačius įgaliojimus, kaip ir nacionaliniai prokurorai.

Atrinkti kandidatai turi turėti mažiausiai penkerių metų darbo prokuratūroje stažą, pakankamai gerai mokėti kitą oficialią Europos Sąjungos kalbą – anglų, prancūzų ar vokiečių, dėl jų nepriklausomumo negali būti abejonių.

Susitarimą dėl Europos prokuratūros bendrijos narės pasiekė 2017 metais, liepos mėnesį į ją pirmajai trejų metų kadencijai buvo paskirti 22 prokurorai. Lietuvai šiose pareigose atstovaus Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiasis prokuroras Tomas Krušna.

Europos prokuratūra yra nauja institucija, skirta kovai su sukčiavimu ir korupcija Europos Sąjungos paramos srityje bei kitomis nusikalstamomis veikomis. Šiuo metu sukčiavimo ar korupcijos nusikaltimų baudžiamąjį tyrimą gali atlikti tik nacionalinės institucijos“, – tuomet teigė Generalinė prokuratūra.

Europos prokuratūros būstinė yra steigiama Liuksemburge, planuojama, kad veiklą ji pradės šių metų pabaigoje.