Antradienį priešpiet VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Gintaro Žagunio pasienio užkardos pareigūnai ties Šalčininkų rajono Dalidžių kaimu sulaikė 13 ką tik iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusių asmenų. Jie neturėjo dokumentų. Vienas užsienietis prisistatė Turkijos piliečiu, likusieji – Irako. Migrantai pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.

Trečiadienį ryte ties Varėnos rajono Kaniūkų kaimu VSAT Varėnos pasienio rinktinės Aleksandro Barausko pasienio užkardos pareigūnai sulaikė 10 migrantų, ką tik kirtusių sieną iš Baltarusijos. Dėl jų pilietybių aiškinamasi.

Dar 13 neteisėtų migrantų trečiadienį ryte ties Lazdijų rajono Pertako kaimu sulaikė tos pačios rinktinės Kapčiamiesčio pasienio užkardos pareigūnai. Pirminiais duomenimis, tai gali būti Tadžikistano bei čečėnų tautybės Rusijos piliečiai.

Iš viso šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 636 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra beveik aštuonis kartus didesnis, nei buvo per visus 2020-uosius. Pernai sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 m. pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 m. – 104, 2017 m. – 72.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausiai yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 408. Taip pat sulaikyti 51 Irano, 45 Sirijos, 43 Baltarusijos, 28 Rusijos, 12 Turkijos, 10 Šri Lankos bei 39 kitų valstybių piliečiai ar jais prisistatę asmenys. Ši pilietybių statistika tyrimų metų gali kisti.

Pastaruoju metu labai išaugus tokių atvejų skaičiui VSAT sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą. Be įvairių organizacinių priemonių, į šį ruožą buvo komandiruoti pareigūnai iš kitų VSAT padalinių bei skirti papildomi techniniai resursai. Be to, pasieniečiams pagalbon atėjo pajėgos iš Viešojo saugumo tarnybos, Šaulių sąjungos ir kitų institucijų, o netrukus pasienyje su Baltarusija dirbti pradės Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros FRONTEX pareigūnai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)