Užkardoje atidarymo dalyviams pademonstruota pasieniečių ginkluotė ir naudojama mobilioji termovizorinė įranga, pristatyta padėtis Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje.

Naujoji VSAT užkarda pastatyta už 200 metrų nuo Lietuvos ir Baltarusijos valstybės sienos. Pastato statyba kainavo 3,04 mln. litų. Statybai Europos Sąjunga skyrė 1,85 mln. litų, Lietuva - 1,19 mln. litų.

Atidarymo ceremonijoje EK delegacijos Lietuvoje vadovas M.Grahamas pabrėžė, kad ši užkarda yra puikus Europos Sąjungos investicijų, skirtų būsimoms ES rytinėms sienoms stiprinti, pavyzdys.

Tverečiaus užkarda yra viena iš keturių pernai pasienyje su Baltarusija pastatytųjų užkardų pagal PHARE programą "Naujų pasienio policijos užkardų statyba". Pagal ją pasienyje su Baltarusija iškilo dar 3 naujos VSAT užkardos - Ignalinos rinktinės Adutiškio, Varėnos rinktinės Kabelių ir Purvėnų.

Visos jos pastatytos pagal tipinį projektą, optimaliai pritaikytą atsižvelgiant į pasieniečių tarnybos specifiką. Ekstremaliais atvejais 1166 kvadratinių metrų ploto dviejų aukštų naujoji užkarda gali funkcionuoti autonomiškai, ji turi elektros generatorių, autonominį vandens gavimo šaltinį, valymo įrenginius.

Prie užkardos įrengta sraigtasparnių tūpimo ir kilimo aikštelė, automobilių, ginklų užtaisymo ir sporto aikštelės, priešgaisriniai rezervuarai, artezinis gręžinys, iškilmių aikštė, nuotėkų valymo įrenginiai, transformatorinė.

Užkardoje numatytos patalpos pasieniečių tarnybai ir poilsiui - valgomasis, virtuvė, sporto kambarys, kvotos patalpa, ginklų saugykla, dirbtuvės, sandėliai, sulaikytų vertybių saugojimo patalpa, poilsio kambariai personalui, medicinos punktas.

Taip pat įrengtos pažeidėjų laikinojo sulaikymo patalpos, kuriose yra ir komunaliniai įrenginiai. Už PHARE programos lėšas šiemet taip pat bus pradėtos statyti naujos VSAT užkardos pasienyje su Rusija, Kudirkos Naumiestyje, ir pasienyje su Baltarusija, Padvarionyse (Vilniaus raj.).

Šiuo metu didžiausias dėmesys, daugiausiai lėšų ir naujų personalo etatų skiriama Lietuvos sienos su Baltarusija ir Rusijos Kaliningrado sritimi, ateityje tapsiančios išorine ES siena, stiprinimui ir apsaugai.

Lietuvos sienos su Baltarusija ilgis - 653,5 kilometro. Lietuvos valstybės sienos su Lenkija ir Latvija traktuojamos kaip būsimosios vidinės ES sienos, kurių apsauga ir asmenų bei transporto priemonių kontrolė čia veikiančiuose pasienio kontrolės punktuose supaprastinama.