Užteks kartą per metus Valstybės sienos apsaugos padaliniuose ar elektroniniu būdu pateikti prašymą, ir Lietuvos gyventojas bus įtrauktas į sąrašą.

Apsaugos zonoje turintys nekilnojamojo turto taip pat privalės kreiptis dėl įrašymo į sąrašą neterminuotam laikui. Lankytis tokiose zonose negalės asmenys, bausti už kontrabandą.

Apsilankiusiems sienos apsaugos zonoje ar pasienio vandenyse ir neįrašytiems į sąrašą, gresia administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda nuo 40 iki 90 eurų.

Tokia pati tvarka įsigalioja ir norintiems pramogauti ar žvejoti Lietuvos vandenyse, kuriuose pažymėta ES išorės siena.

Į valstybės sienos apsaugos zoną nepatenka turizmui svarbios ir tankiai apgyvendintos vietovės pasienyje su Rusija prie Rusnės salos, Rambyno kalno, Panemunės, Smalininkų ir Kybartų miestelių.

„Jeigu asmuo nori išsimaudyti pasienio vandenyse, kurių vandenimis ar krantais eina išorės sienos, išsimaudyti nereikia jokio leidimo. Bet jeigu pasienio vandenys patenka į valstybės sienos apsaugos zoną, reikia turėti leidimą būti valstybės sienos apsaugos zonoje. Bet jeigu pasienio vandenys, kurių vandeniu ir krantais eina išorės siena nepatenka į valstybės sienos apsaugos zoną, pavyzdžiui, kaip Vištytis, tai nereikia turėti jokio leidimo.

Tačiau, jeigu asmuo nori išplaukti į pasienio vandenis žuvauti ar kitais turistiniais tikslais pramogauti vandens priemonėmis, jau jis turi gauti leidimą. Žvejoti nuo kranto, nuo tilto galima be leidimo. Eiti ant užšalusio ledo ir būti ant užšalusio ledo reikia leidimo. Nereikia nuogąstauti, Kuršių mariose tvarka nesikeičia ir leidimų nereiks“, – sakė VSAT sienos kontrolės organizavimo valdybos viršininkė Vilija Plotnikovienė.

Reportažą žiūrėkite čia.