Apie savo patirtį pasienyje Š. Dvareckas pasakojo pirmadienį laidoje „Info diena“.

„Buvau Kapčiamiesčio užkardoje – toje vietoje, kur susijungia trys sienos: yra Lenkija, Baltarusija ir Lietuva. Tai yra viena sudėtingiausių užkardų, kaip pats pasienio vadas įvardijo, nes iš esmės tai yra didžiulis srautas, einantis iš Lenkijos, o jei nepavyksta pereiti Lenkijos, žengia į Lietuvą“, – pasakojo Š. Dvareckas.

Žurnalistams leista patekti į pasienio ruožą nepaprastosios padėties metu visai neseniai.

„Iš esmės ta situacija kol kas, ką teko man pamatyti, kelia liūdnas emocijas. (…) Kas mane labiausiai nustebino pavažinėjus po ruožą, tai tu pamatai, kaip pasieniečiai prižiūri 50 kilometrų ruožą, kas iš esmės yra daug“, – sakė Š. Dvareckas.

Žurnalistas pripažino, kad migrantams patekti į Kapčiamiesčio ruožą nėra sunku.

„Jį peržengti migrantams, pasirodo, yra paprasta. Tik kilometras ar du yra tvoros, kitose vietose yra padėti paprasčiausi borteliai. Kai žmonės statosi sklypą, jie padeda paprasčiausius bortelius pažymėti. Užkardos vado paklausus, kas tai yra, jis pasako, kad kažkuriuo momentu tai bus stebėjimo kameros, kur 200 mln. eurų pažadėjo ES. Kamerų nėra, pasieniečiai viską stebi liaudišku principu – kojomis ir akimis“, – sakė Š. Dvareckas.

Jis pasakojo, kad pasieniečių darbas, palyginus su situacija vasarą, kai migrantai būdavo apgyvendinami užkardose, šiuo metu yra ramesnis.

„Šiandien, pasivaikščiojus po užkardą, ji gana tuštoka. Mes buvome toje pačioje užkardoje prieš lygiai tris mėnesius ir ta situacija yra ganėtinai pasikeitusi“, – teigė Š. Dvareckas.

Žurnalistas taip pat sakė, kad norint apsilankyti pasienio zonoje kartu su pasieniečiais, jam teko užpildyti keletą dokumentų ir, kaip pasidžiaugė Š. Dvareckas, pasienio vadas jam leido apžiūrėti viską ir jį lydėjo kelionės metu.

„Tik atvažiavus į pasienio užkardą mes iškart išgirdome tokią informaciją, kad yra viena grupelė žmonių, kurie nuo vakar vakaro degina laužus, tai yra apie 30-40 asmenų. Jie Baltarusijos pusėje, būtent toje konkrečioje vietoje, kur yra tvora, upelis ir migrantų stovyklavietė. Pamatę žurnalistus jie apsisuko ir grįžo į Baltarusijos gilumą“, – sakė Š. Dvareckas.

Visgi, pasak jo, migrantai turi galimybių patekti į Lietuvą.

„Nėra taip sudėtinga patekti į Lietuvą, bent iš to, kas buvo matyti kitose užkardose, kur yra vaizdo stebėjimo sistemos“, – pridūrė Š. Dvareckas.