Pasvalio rajono Raubonių vandens malūnas, kuriame veikia kaimo bendruomenės atgaivinta vilnos karšykla, tai tik vienas naujojo 7 savivaldybių maršruto objektų.

Lankytojas čia turės unikalią galimybę susipažinti su senoviniais amatais.

„Kiek įmanoma ne pasakoti, o demonstruoti, kaip gimsta iš vilnos siūlas, ir būtent šiom autentiškom mašinom, kurios išlikę nuo 1900 metų. Jos šiai dienai veikiančios ir mes paleidinėjam po vieną mašiną, parodom visus procesus“, – pasakojo Pasvalio rajono Raubonių vandens malūno vadovas Vaidotas Gikys.

„Pažinti Žiemgalos kaimynus“ – naujas turistinis maršrutas, jungiantis Bauskės, Jecavos, Runndalės, Vileiecumniekų ir Pasvalio, Biržų bei Pakruojo savivaldybes.

Kiekviena savivaldybė siūlo turistams aplankyti po du objektus ir vieną renginį.

Pavyzdžiui, rudenį vykstančias vilnos dienas Raubonyse, Biržų pilį ar Pakruojo sinagogą, o Latvijoje – liuteronų bažnyčią Jecavoje, Mežotnės piliakalnį, kur vyksta viduramžių amatininkų šventės, lelijų žydėjimo šventę ir kitus.

„Lankstinuke turistams bus nurodyti ir kiti objektai, kuriuos verta aplankyti – tai Rundalės ir Bauskės pilys, taip pat įžymybės Lietuvos pusėje“, – sakė Bauskės turizmo informacijos centro direktorė Inese Turkupole-Zilpure.

„Ypač kviečiame liepą į Rundalės pilyje vykstančią rožių šventę. Sode pražysta tūkstančiai rožių, sodas itin puoselėjamas, ir tai reikia patiems pamatyti“, – kalbėjo Rundalės rajono savivaldybės meras Aivars Okmanis.

Kiekviena savivaldybė išleis lankytinų objektų žemėlapį.

Jį bus galima gauti vietos turizmo informacijos centre arba atsisiųsti internetu.

Turistai, aplankę daugiausia objektų, bus apdovanoti dviračiais ir kitais prizais.

„Objektuose rinkti atspaudėlius, jeigu visose savivaldybėse bent po vieną objektą aplankysi, tai turėsi minimalią galimybę dalyvauti loterijoje. Aišku, reikės tuos popierėlius atsiųsti paštu į infocentrus ir bus išrinkti laimėtojai“, – paaiškino Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas.

Septynios savivaldybės šį projektą vykdo savo lėšomis.

Turistiniu maršrutu bus galima keliauti nuo gegužės iki rugsėjo pabaigos.