Į Latviją iš Baltarusijos praėjusią parą nepateko 3 užsieniečiai. Ketvirtadienį į Lenkiją nenustatytose vietose neįleista 70 migrantų.

Ketvirtadienį pasieniečiai užkirto kelią į Lietuvą iš Baltarusijos neteisėtai patekti 58 užsieniečiams, trečiadienį – 20, antradienį – 31, pirmadienį – 34, sekmadienį – 37, šeštadienį – 2.

Šeštadienį apie 2 val. nakties iš Medininkų užsieniečių registracijos centro (URC) pasišalino du jame apgyvendinti neteisėti migrantai. Iškart buvo organizuota jų paieška, tikrinamos centro prieigos ir aplinkinės vietovės.

Netrukus netoli centro esančiame miške tarnybinis belgų aviganis Uzis aptiko slėptis bandžiusius bėglius. Vienas irakietis nepaisydamas jam adresuotų VSAT kinologo komandų sustoti pradėjo spardyti pavadžiu laikomą Uzį. Tarnybiniai dresuoti pasieniečių šunys tokius užpuolimus supranta kaip tiesioginę grėsmę, kai be komandos privalu ginti ir šeimininką, ir save. Dėl to migranto spardomas Uzis kando jam į koją. Tuo metu iš šono pribėgęs kitas irakietis irgi spyrė Uziui, todėl šis grybštelėjo ir antram užpuolikui. Gavęs komandą Uzis atsigulė ant žemės, o užpuolikus saugojęs VSAT kinologas netrukus sulaukė kolegų pagalbos juos sulaikant ir išvedant iš miško.

Abu bėgliai buvo pristatyti į VSAT užkardą. Pirmam užpuolikui pasieniečiai iškvietė greitąją pagalbą. Gydymo įstaigoje medikai jam sutvarkė kojos įkandimą. Antram irakiečiui pagalbos nereikėjo. Ryte abu užsieniečiai buvo grąžinti į Medininkų URC.

Tai ne pirmas kartas, kai sulaikomi neteisėti migrantai puola spardyti tarnybinius pasieniečių keturkojus.

Iš viso šiemet VSAT, vidurnakčio iš penktadienio į šeštadienį duomenimis, iš Baltarusijos į Lietuvą draudžiamose vietose neįsileido 873 neteisėtų migrantų. Latvijoje šis skaičius šiemet yra 2568, o Lenkijoje – 2715 (be penktadienio duomenų).

Pernai nuo rugpjūčio pradžios, kai VSAT įgijo teisę neįsileisti neteisėtų migrantų, jų į Lietuvą nepateko 8106.

Tarnybinių ginklų profesionaliai migrantų krizės metu veikiantiems bei visuomenės pasitikėjimą dėl to pelniusiems Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos atsakomybės ruožuose prie ES išorės sienos toliau vykdoma sustiprintu režimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)