Kaip pirmadienį pranešė Policijos departamentas, namuose gimdžiusiai 1981 metais gimusiai moteriai nustatytas sunkus 2,65 promilės girtumas.

Ji ir naujagimis paguldyti į ligoninę. Kaip žurnalistams pirmadienį sakė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius, moteris bei kūdikis tebėra ligoninėje, šiuo metu vaiko teisių specialistai bendrauja su medikais bei moterimi ir aiškinasi situaciją.

„Delfi“ laidoje D. Šakalienė pasidalijo vienu pavyzdžiu, kuris, anot jos, įrodo, kaip netinkamai gali būti išnaudojami vaiko pinigai. Maža to, politikės teigimu, sistema veikia ydingai.

„Žinoma, iš vieno pavyzdžio negalima daryti išvados, bet norėčiau juo pasidalinti. Viena pradinių klasių mokytoja iš kaimo, centrinės Lietuvos regiono, pasakė, jog mes pastebėjome, kad vaiko pinigai padidėjo, nes mūsų šeimų alkoholikai tėveliai pradėjo pirkti brangesnį vyną vietinėje parduotuvėje. Man atrodo tai labai gerai atsako, kiek efektyvus buvo automatinis vaiko pinigų didinimas, kai pagrindinė problema yra paslaugų kokybė ir jų prieinamumas, kad šeima, kuri patiria krizę, kuri patiria problemą, galėtų gauti problemą. Taip pat jai nereikėtų labai daug mokėti ar kažkur toli važiuoti“, – laidoje sakė D.Šakalienė.

Dovilė Šakalienė

Jeigu situacija nesikeis, apie tas pačias problemas kalbėsime ir ateityje, sako politikė ir tikina, kad situacija atrodo gana beviltiška.

„Mes labai dažnai atskiriame problemas ir nematome bendro vaizdo. Taip pat, kas nutiko iš tos kvailos mokesčių reformos, iš tos imitacijos – milijardo milijonų – šiandien mums trūksta kelių šimtų milijonų sutvarkyti viešojo sektoriaus sistemai, kurios ir atneša visas tas paslaugas, kurios turi ateiti prie šeimų. Kol vyks visa ši sistema ydingai, mes susitiksime dar 10 metų, o vietoje manęs ateis kitas žmogus ir pasakos tą patį. Čia yra truputį beviltiška“, – sakė ji.

D. Šakalienė tikina, kad tokios nelaimės, kai vaikus gimdo girtos moterys, – uždelstos, o mums vis dar trūksta prevencijos.

„Aš norėčiau atskirti du dalykus. Vienas momentas, ką mes tikrai turime matyti, – įsisenėjusios problemos.

Kristina Pocytė, Dovilė Šakalienė

Daugeliu atvejų, kai mes išgirstame apie tokius atvejus, yra sakoma, kad šeimoje taip pat yra ir kitų vaikų, tuomet klausiama, kokia yra tų kitų vaikų būklė, ar mama taip pat gėrė laukdamasi jų, kitaip tariant, mes turime labai daug uždelstų problemų, kurios daugelį metų nebuvo sprendžiamos, o dabar mažais žingsniukais pradedama spręsti šią problemą“, – sakė politikė.

„Mes tik dabar pradedame mažinti neidentifikuotų probleminių šeimų situaciją. Kitas dalykas – vis dar kokybiškai nepradėjo veikti prevencijos sistema“, – pridūrė pašnekovė.