Gegužės 31 d. paskelbusi Pasauline diena be tabako, PSO šiemet ragina suvienyti jėgas ir pažaboti nelegalią tabako gaminių rinką. Jos teigimu, dėl lengvai prieinamų nelegalių cigarečių jaunimas yra pripratinamas prie rūkymo, dažnai nepilnamečiai yra įtraukiami į nelegalią prekybą.

„Dėl prekybos nelegaliais ir nesaugiais tabako gaminiais žymiai išauga su rūkymu susijusių ligų statistika, tokie nelegalūs veiksmai neretai išauga į didesnius nusikaltimus, pavyzdžiui, prekybą narkotikais ar net žmonėmis. Be to, vyriausybės praranda pajamas, kurios galėtų būti investuojamos žmonių kasdienybei gerinti“, – aiškina PSO.

Tyrimų duomenimis, dėl tabako gaminių kontrabandos Lietuva kasmet praranda daugiau nei 100 mln. eurų papildomų mokestinių pajamų. Ir nors per paskutinius ketverius metus nelegali cigarečių rinka pasiekė rekordines žemumas, kad šešėlis ir toliau mažėtų, itin svarbu tęsti iki šiol pradėtą kovą su kontrabanda.

„Sustiprinus kovą su negalia prekyba tabako gaminiais, Lietuvoje pastaraisiais metais pasiekta daug teigiamų rezultatų. Nepaisant to, artėjant Pasaulinei dienai be tabako, svarbu ne tik atkreipti piliečių dėmesį į rūkymą ir jo žalą, bet ir į tai, kokius gaminius jie vartoja, parodyti, jog pirkdami kontrabandines prekes jie remia kriminalinio pasaulio atstovus, taip atimdami pinigus iš savo šeimos bei artimųjų“, – sako „Lietuva be šešėlio“ vadovas Kęstutis Kupšys.

Šiuo metu Lietuvoje kovai su nelegalia rinka skiriamas ypatingas dėmesys: sustiprintas teisėsaugos bei kontroliuojančių institucijų darbas, užmegztas glaudus bendradarbiavimas tarp verslo bei valdžios institucijų, padidinta sienų apsauga. Kontrabandos mažėjimui įtaką darė ir naujos galimybės kontroliuoti autentiškų tabako gaminių patekimą į rinkas.

K. Kupšio teigimu, kad su kova su kontrabanda būtų dar aktyvesnė, vien institucijų pastangų neužtenka – labai svarbus ir visuomenės įsitraukimas: „Kol žmonės nesupras, kad parduodami bei pirkdami nelegalius gaminius remia nusikaltėlius bei kenkia sau ir artimiesiems, kovoti su šiuo reiškiniu bus labai sudėtinga. Užuot skyrus pinigus nusikaltėliams pralobti, jie galėtų būti panaudoti medicininei įrangai įsigyti, darželiams, vaikų aikštelėms kurti“.

Vyriausybės teigimu, šiemet „šešėlis“ Lietuvoje dar mažės ir pasieks 25,8 proc., o tikėtinas metinis 1,3 proc. šešėlinės ekonomikos masto mažėjimas būtų didžiausias tarp visų Europos Sąjungos šalių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)