Kada tiksliai Seime vėl bus sprendžiama dėl lyčiai neutralaus Partnerystės įstatymo vis dar laikoma paslaptyje. Bet žadama tai padaryti dar gegužę.

Pas Seimo pirmininkę V. Čmilytę–Nielsen apsilankė LGBT bendruomenės aktyvistai: režisierius R. Zabarauskas ir prieš kelis mėnesius biseksualią orientaciją atskleidusi aktorė E. Latėnaitė. Jie atėjo aptarti būtent Partnerystės įstatymo.

„Tam ir atėjome, kad kažkaip apsikeistume informacija, kuo galime padėti, galbūt trūksta kažkokių iniciatyvų, galbūt norime ir geriau suprasti“, – LNK sakė aktorė E. Latėnaitė.

R. Zabarauskas sako, kad jo seneliai visą gyvenimą pragyveno kartu. Ir jam neramu, ar sulauks, ar jo anūko ir antrosios pusės Kornelijaus šeima bus pripažinta.

„Mes neseniai susižadėjome, esu konservatyvių vertybių ir noriu kurti ilgalaikius santykius, tradicinę šeimą. Bet, deja, galimybių tam nėra“, – pasakojo R. Zabarauskas.

Kai Partnerystės įstatymas buvo registruotas, tai įplieskė aistras Seime, kai buvo neregistruota – aistros kilo LGBT bendruomenėje.

Režisierius R. Zabarauskas seniai nevengė aštrios kritikos tiems, kurie Partnerystei nepritaria. Jis Lietuvą yra pavadinęs homofobiška valstybe.

Bet pastaruoju metu jis pliekiasi ir su tais, kurie Partnerystės įstatymą inicijuoja – Laisvės partija.

„Kadangi rinkau šią partiją, balsavau už ją, dėl to jaučiausi, kad svarbu išsakyti kritiką“, – aiškino R. Zabarauskas.

Aktyvistas konfliktus viešino feisbuke – piktinosi, kad laisviečiai šio projekto į Seimą neatnešė dar rudenį.

„Šlykštus Laisvės partijos elgesys, vietoje atsiprašymų už savo nuolat laužytus partnerystės tvarkaraščio pažadus, įžeidinėti mane, tikrai daug nuveikusį dėl LGBT+ žmonių matomumo ir lygiateisiškumo Lietuvoje“, – kovo mėnesį socialiniame tinkle rašė režisierius.

Savo ruožtu, Laisvės partijos atstovas Seime Vytautas Mitalas R. Zabarausko veiklą įvertino kaip kenkimą ir dezinformacija.

„Partnerystės įstatymas Seimo pavasario sesijoje bus, kad ir kiek Jūs iki to laiko užsiimtumėte durna destrukcija visko aplinkui“, – tokiu V. Mitalo atsakymu jam į laišką socialiniame tinkle dalijosi R. Zabarauskas.

O Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė režisierių R. Zabarauską ragino „apsiraminti ir neskleisti, nepabijokim to žodžio – šūdo“.

„Na, aš supratau, kad turiu būti konstruktyvus ir susitelkti į tą palaikymą. Tai dėl to tuos santykius mes atšildėme“, – sakė R. Zabarauskas.

Laisvės partijos atstovas Seime Tomas Vytautas Raskevičius LNK sakė, kad LGBT bendruomenė nėra monolitas, būna visokių nuomonių, o kritika yra gerai.

„Ji priverčia pasitempti ir ištempti ausis, tai tikrai taip. Manau, kad visa kritika politikams yra naudinga ir pageidautina, tol, kol ji yra konstruktyvi“, – tikino parlamentaras.

Tiek R. Zabarauskas, tiek ir T. V. Raskevičius dabar jau mini kitą pavardę.

„Labai noriu padėkoti Agnei Širinskienei, nes tai ji yra iniciatorė mūsų santykių atšilimo“, – sakė R. Zabarauskas.

„Kovo mėnesį esame iš A. Širinskienės iškovoję moralinę teisę registruoti Partnerystės įstatymo projektą pavasario sesijoje“, – savo ruožtu kalbėjo T. V. Raskevičius.

Taigi, A. Širinskienės sutaikyti kartu dabar renka balsus projektui, susitinka su Seimo nariais, bet pas krikščionį demokratą Paulių Saudargą neužėjo.

„Esu ne kartą kalbėjęs, iš mūsų tikrai yra gera valia, prašau – atneškite, suderinkite projektus. Praeitą kartą nebuvo tai padaryta, man keista, kad šiandien diskutuojama tarp tų, kuriems galbūt viskas yra aišku, jie pritaria“, – LNK kalbėjo parlamentaras P. Saudargas.

Politikas P. Saudargas taip pat stebėjosi, kad nepritariantys Partnerystės įstatymui yra lyginami su Vladimiru Putinu.

„Čia tikrai yra demagogija, negražios juodos technologijos“, – kalbėjo P. Saudargas.

Naujo Partnerystės įstatymo projekto T. V. Raskevičius dar neviešina, bet LNK žinios jau skelbia – planuojama koreguoti partnerio apibrėžimą, atsisakyti eilučių apie emocinį ryšį. Taip pat numatyta, kad Partnerystė būtų registruojama ne Civilinėje metrikacijoje, o pas notarą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: