„Kai ateina papildomi žmonės į frakciją, tai yra, sustiprina jos derybinę poziciją dėl ministerijų, dėl komitetų, dėl kitų dalykų, tai socdemai šituo pasinaudoja, o toliau mes kaip ir nebereikalingi – esą sėdėkite ir tylėkite. Bet aš tikrai nesirengiu tylėti. Jeigu jiems norisi bruzdėti, eiti iš koalicijos, jų reikalas, bet aš nepasirašinėjau jokios sutarties su „valstiečiais“. Jeigu socdemai nori eiti, tegu eina, aš turiu savo nuomonę“, – DELFI teigė Seimo socialdemokratų frakcijos narys, Darbo partijos atstovas Seime Petras Čimbaras.

Jis kartu su kitu „darbiečiu“ Valentinu Bukausku prie socialdemokratų frakcijos prisijungė šio Seimo kadencijos pradžioje. Tam prieštaravo tuometinė Darbo partijos pirmininkų taryba, rekomendavusi politikams skubiai pakeisti savo poziciją, bet parlamentarai į ją neatsižvelgė.

Prie socialdemokratų prisijungus dviem „darbiečiams“, ši Seimo frakcija padidėjo iki 19 narių – patys socialdemokratai iškovojo 17 mandatų. „darbiečiams“ savo dalyvavimu parėmus socialdemokratus, vienas iš jų, V. Bukauskas, tapo frakcijos seniūno pavaduotoju.

P. Čimbaras DELFI teigė, kad jį visiškai nuvylė socialdemokratų požiūris į bendradarbiaujančius „darbiečius“.
Petras Čimbaras, Valentinas Bukauskas ir Algirdas Sysas

„Galiu tiesiai šviesiai pasakyti: nei Socialdemokratų frakcijos seniūnas nė karto su manimi nekalbėjo tuo klausimu (dėl socialdemokratų ketinimų pasitraukti iš koalicijos – red.), nei Socialdemokratų partijos pirmininkas nė vieno karto nekalbėjo. Apskritai ir frakcija socdemų nė vieno karto su manimi nekalbėjo ir neklausė mano nuomonės, nors visą laiką mane priskaičiuoja prie jų frakcijos narių. Kiek kartų kėliau klausimą, ką aš čia veikiu. Jeigu esu reikalingas tai frakcijai, kad tik ranką pakelčiau – tai atsiprašau“, – teigė jis.

Parlamentaro teigimu, socialdemokratai derybų su „valstiečiais“ metu „sugebėjo prapilti viską, kas įmanoma“. „Jie gavo keletą komitetų Seime, keletą ministerijų, o paskui pamatė, kad yra maži, jaučiasi lyg našlaičiai ir dabar jau bando parodyti nagučius. Tai politinis trumparegiškumas. Reikėjo derėtis prieš koalicijos sudarymą. O kai pasirašei, nesugebėjai suderėti, tada jau būk mielas ir sėdėk ramiai“, – piktinosi P. Čimbaras.

Vis dėlto jis teigė iki rudens iš Socialdemokratų frakcijos trauktis neketinantis. Tokią pat išlygą daro ir apie pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos kalbantys socialdemokratai.

„Bet jeigu matysiu ir toliau tokią pat socdemų poziciją – tai yra, nekalbėjimą, aišku, tikrai priimsiu tam tikrus sprendimus“, – sakė jis.

Seimo socialdemokratų frakcijos seniūno pavaduotojas V. Bukauskas DELFI teigė, kad tuo metu, kai su „darbiečiais“ nesikalba partneriai socialdemokratai, tai padarė premjeras S. Skvernelis.

„Jis, jausdamas atsakomybę, paklausė, kaip mes į tai (socdemų grasinimus trauktis iš koalicijos – red.) žiūrime ir ką mes galvojame. Aš manau, kad socialdemokratams, turintiems tiek politinės patirties, nereikėtų mėtytis tokiais pareiškimais viešoje erdvėje“, – teigė jis.

Paklaustas, ar, socdemams apsisprendus trauktis iš koalicijos, „darbiečiai“ paliktų kairiųjų frakciją, V. Bukauskas teigė, kad šiuo klausimu būtų tariamasi su Darbo partijos vadovybe. „Mes neturime raštiškų įsipareigojimų socialdemokratų frakcijai“, – pažymėjo parlamentaras.

Valdančiosios koalicijos didieji partneriai „valstiečiai“ trečiadienį iškėlė ultimatumą apie pasitraukimą kalbantiems socialdemokratams: jiems pranešta, kad žinių dėl tolesnio bendro darbo LVŽS laukia iki Seimo rudens sesijos pradžios – rugsėjo 10 dienos.

LVŽS narys Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis neatmetė galimybės, kad socialdemokratams nusprendus trauktis, jų frakcija Seime gali laikytis kitos pozicijos ir toliau dirbti kartu su „valstiečiais“.