Lietuvos liaudies partija

Ketvirtuoju numeriu sąraše yra pažymėta Lietuvos liaudies partija. Ši politinė jėga VRK leidinyje pirmiausia pabrėžia tris pažadus rinkėjams: nemokamą elektrą senjorams ir daugiavaikėms šeimoms, pastovią bendrojo vidaus produkto dalį mokslui ir jo atsiejimą nuo politikos bei moratoriumą miškų kirtimui.

Partija žada programoje žada priimti įstatymą išstoti iš Europos Sąjungos (ES).

„Tautos laisvė, valstybė – priimti įstatymą dėl išstojimo iš Europos Sąjungos; Lietuvos radiją ir televiziją grąžinti Tautai; stiprinti gynybines šalies galias; suvereno teises įgyvendinti per referendumus“, – žada politinė jėga.

Lietuvos liaudies partija norėdama „įgyvendinti teisingumo“, Seimą rinkti tik per vienmandates rinkimų apygardas, leisti rinkėjams atšaukti Seimo narį, neremti partijų valstybės lėšomis.

Taip pat įvesti „valdžios atskaitomybę ir asmeninė tarnautojų atsakomybę“, viešai tvarkyti iždą. Ir nurodyti, kad lėšų ir turto grobstymo nusikaltimai ir nusikaltimai prieš Tautą neturi senaties.

Lietuvos liaudies partija, programoje kalbėdama apie šeimą, bendruomenę ir socialinį teisingumų nurodo, kad valstybės pagrindas yra „šeima (vyras ir moteris)“.

„Propaganda ir įstatymai prieš šeimą draudžiami; šeimos stiprinimas skiriant žemę, beprocentinę ipoteką naujos šeimos būsto statybai; ipotekos mažinimas 1/5 karto gimus vaikui; atsinaujinančių energijos išteklių naudojimo skatinimas; darbo apmokestinimo mažinimas; seniūnų rinkimai; gamybos ir mokslo pažanga; gaminių, ne žaliavų eksportas“, – tokius darbus rinkėjams žada ši politinė jėga.

Lietuvos liaudies partija žada nurodyti, kad lietuvių kalbą, papročius ir senbuvių tautiškumą saugo valstybė.

Taip pat, kad politiniai sprendimai būtų grindžiami mokslu ir žada e. švietimą regionams išsaugoti.

Ši politinė jėga taip pat žada pokyčius, kurie paskatintų socialinį teisingumą visiems.

„Gamtinių išteklių grobstymas, naikinimas, pavojų kėlimas – grėsmė nacionaliniam saugumui; valstybinis bankas, įvedant atsiskaitymo vienetą, susietą su prekių ir paslaugų krepšeliu; progresiniai mokesčiai; pirmojo būtinumo prekės be pridėtinės vertės mokesčio; tautinės pramonės šakų iš vietinių žaliavų ir išteklių plėtra; ekologiškas maistas; piliečiams iki 30 metų mokestis „Sodrai“ 10 proc., GPM – 5 proc., iki 40 metų – 20 proc., nuo 40 metų – dabar taikomi“, – rašoma VRK pateikiamoje Lietuvos liaudies partijos programoje.

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai

Penktuoju numeriu partijos sąraše pažymėta Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS–LKD). Ji partijos programos santraukoje rašo, kad esminis jos aspektas – pasitikimas Valstybe, nes jis „šiandien yra žemumose“.

„Esant tokiam pasitikėjimo lygiui, susitarti dėl valstybės tikslų darosi vis sunkiau“, – rašoma TS–LKD programos santraukoje. Būtent dėl šios priežasties ši politinė jėga išskyrė 7 iššūkius, kuriuos įveikus augtų ir pasitikėjimas Valstybe, o ji padės kurti stiprią ir laisvą Valstybę.

Pirmasis iššūkis – šlubuojanti demokratija ir chaotiškas viešasis valdymas, rašoma partijos programoje.

„Svarbiausi darbai – lėtesnė ir kokybiškesnė teisėkūra, prestižo dirbti Valstybei grąžinimas, viešųjų paslaugų skaitmenizavimas ir duomenų atvėrimas“, – rašoma programoje.

Antruoju iššūkiu partija įvardija skirtingas starto pozicijas vaikams ir jų galimybių nelygybę.

Ingrida Šimonytė

„Svarbiausi darbai – „Tūkstantmečio gimnazijų“ programa, pedagogo ateities paketas, antro šanso programa“, – tvirtina TS–LKD.

Kitas iššūkis, anot konservatorių, yra nesubalansuota sveikatos apsaugos sistema.

„Svarbiausi darbai – šeimos gydytojų savarankiškumo stiprinimas, kritinių ligų profilaktika ir ankstyva diagnostika, rajoninių ligoninių perprofiliavimas“, – rašoma VRK leidinyje.

Ketvirtasis svarbus iššūkis – išsikvėpęs ekonominis modelis.

„Svarbiausi darbai – koncentruoti ištekliai prioritetinėms ekonomikos sritims, įsteigtas Lietuvos strateginių investicijų fondas, Lietuva – biotechnologijų ir sveikatos technologijų centras“, – vardija TS–LKD atstovai.

Penktasis – augantis nedarbas, gilėjanti socialinė atskirtis ir demografinė žiema.

„Svarbiausi darbai – užtikrintas pensijų augimas ir pensijų sistemos stabilumas, galimybių šeimai paketas, sidabrinės kartos įgalinimas, neįgaliųjų padėties gerinimas“, – būtinus pokyčius nurodė konservatoriai.

Kaip kitą iššūkį ši politinė jėga įvardijo grėsmes nacionaliniam saugumui.

„Svarbiausi darbai – Lietuvos elektros tinklų sinchronizavimas su kontinentinės Europos tinklais, absoliuti Astravo AE blokada, NATO strategija mūsų regionui, Lietuvos šaulių sąjungos stiprinimas, kova su dezinformacija ir informacinėmis atakomis“, – rašoma partijos programos santraukoje.

Paskutinis iššūkis skirtas neatsakingai ir aplinkai žalingai veiklai.

„Svarbiausi darbai – aplinkos apsaugos politikos formavimo ir analitinių kompetencijų stiprinimas, nacionalinis susitarimas dėl miškų politikos, perėjimas prie žiedinės ekonomikos“, – rašoma VRK leidinyje išspausdinto TS–LKD partijos programoje.

Centro partija – Tautininkai

Šeštuoju numeriu partijų sąraše yra pažymėti Centro partija – Tautininkai. Ši politinė jėga programoje tikina, kad siūlo esminį pasirinkimą.

„Mūsų šalis nyksta, bet oligarchiniai klanai toliau suka piliečių mulkinimo ratą: tarsi viską galima tęsti, kaip ir anksčiau, tarsi masinė emigracija, socialinė atskirtis ir skurdas, politinės ir teisinės sistemos korupcija gali pradingti savaime“, – esminės šalies problemos vardijamos šios politinės jėgos rinkiminės programos santraukoje.

Centro partija – Tautininkai kritikuoja ir abejingą „elitą“.

„Įsivyravo piliečių bendrajam gėriui abejingas „elitas“, vykdantis išvalstybinimo ir išlietuvinimo politiką. Todėl reikia telktis visavertės valstybės atkūrimui: grąžinti Tautai suverenias galias, o valstybei – sąžiningą valdymą ir kokybišką teisėkūrą“, – rašoma partijos programoje.

Ši politinė jėga programoje rašo, kad Seimas turi tapti „tikru valstybės centru“ ir spręsti šiuo metu svarbiausius klausimus.

Pirmasis jų – investicijomis į kultūrą ir lavinimą stiprinti Tautos kūrybingumą ir savastį, piliečių bendruomeniškumą, atsakomybę už ateitį.

Antrasis – įvesti bešališką, bet veiksmingą teisėsaugos kontrolę, pašalinant nebaudžiamumą korupcijos bylose; valstybės institucijų veiklą nukreipti į aiškų rezultatą, įvedant asmeninę atsakomybę už padarytą žalą.

Kitu svarbiu darbu Centro partija – Tautininkai įvardija sąlygų sudarymą smulkiojo ir vidutinio verslo plėtrai, lietuviškų produktų eksportui, žaliajai ekonomikai, kuriant naujas darbo vietas; įvesti mokesčių lengvatas pradedantiesiems verslą, prabangos turto mokesčius; pažaboti monopolijas; įsteigti nacionalinį komercinį banką.

Naglis Puteikis, Povilas Gylys, Kristupas Krivickas

Ši politinė jėga žada nutraukti piliečių skurdinimą – „minimalus atlygis ir minimali pensija viršys 50 proc. vidutinio atlyginimo; riboti darbo jėgos įvežimą iš užsienio; stabdyti genderizmo propagandą (jokių vienalyčių „šeimų“ ir įvaikinimų jose); stiprinti šeimas ir skatinti gimstamumą“.

Taip pat būtų skatinama sveika gyvensena, kova prieš epidemijas netrikdytų sveikatos apsaugos ir kasdienio darbo.

O Tarptautinėse organizacijose būtų siekiama nacionalinių interesų, saugumo ir naudos Lietuvos piliečiams, rašo Centro partija – Tautininkai, VRK išleistame leidinyje.

Politinių partijų rinkiminės programų santraukos buvo išspausdintos specialiame Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) leidinyje.

Delfi primena, kad Seimo rinkimų pirmasis turas vyks spalio 11 dieną, išankstinis balsavimas prasidės nuo spalio 5 dienos.

Pirmą programų dalį galite perskaityti čia.