„Kiek mes matėme, VRK yra užklaususi Seimo Savivaldybių reikalų ir Biudžeto ir finansų komitetus, nes, pagal įstatymą, privalo skirti dotaciją, bet šių metų biudžete nėra numatyta pinigų. Kelia klausimą, ką daryti. Atsakymai iš komitetų yra vienareikšmiški, kad įstatymai privalo būti vykdomi, turi būti skirta, o Vyriausybė tikslins biudžetą balandžio mėnesį, ir biudžeto projekte turi numatyti. Bet, kiek neoficialiai žinome, kad tiksliname biudžete tai nėra numatyta“, – „Delfi“ sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuva“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

Jis neatmeta, kad tai yra politinių oponentų baimė, tačiau prideda, kad šis klausimas yra ir principo reikalas.

„Manau, kad greičiausiai ir tas yra. Bet praktiškai, jeigu taip būtų, kol kas dar spėliojame, tai būtų tiesiog teisės principų negerbimas. Nes tas nepriklauso nuo valios, noro ar nenoro. Įstatyme numatyta, kad tas sprendimas turi būti padarytas, ir jis turi būti padarytas.

Jeigu kas galvoja, kad mes čia be tų pinigų neišgyvensime, tai klysta. Mes vis tiek mobilizuosimės ir išgyvensime, bet ne tame esmė. Čia yra principo reikalas, jeigu esame teisinė valstybė, tai įstatymų turi būti laikomasi“, – sakė S. Skvernelis.

VRK nusiteikusi laukti, kol bus skirta lėšų

Pagal VRK sprendimo projektą, dėl kurio bus balsuojama antradienį, pažymima, kad 2022 metų pirmąjį pusmetį Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ valstybės biudžeto asignavimų suma, skaičiuojant pagal 2021 metais mažiausią valstybės biudžeto asignavimų dalį, skirtą parlamentinei partijai ir partijų frakcijų narių skaičių, kaip numatyta Politinių partijų įstatyme yra 175 932 eurai.

Projekte nurodoma spręsti dėl valstybės biudžeto asignavimų skyrimų „demokratams“, jeigu 2022 metų biudžete bus tam skirta lėšų.

Dėl šio sprendimo projekto gali būti balsuojama ir papunkčiui, sprendžiant dėl kiekvieno punkto atskirai.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas yra išsiuntęs raštą Finansų ministerijai, pagal kurį prašo 2022 metais padidinti politinėms partijoms skiriamus asignavimus 351 865 eurais, juos skiriant politinei partijai Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.

„Valstybės biudžeto asignavimų politinėms partijoms skyrimo tvarką nustato Politinių partijų įstatymas“, – rašoma kreipimesi.

Finansų ministerija „Delfi“ atsakė, kad šiuo metu galiojančiame 2022 m. valstybės biudžete yra numatyta 5502 tūkst. eur. suma partijų dotacijoms, kurias pagal galiojančią metodiką Vyriausioji rinkimų komisijas (VRK) turi paskirstyti.

„Kas konkrečiai bus numatyta 2022 m. valstybės biudžeto pakeitimo projekte paaiškės artimiausiu metu“, – atsakė Finansų ministerija.

Žemiau lentelėje nurodoma, kokias asignavimų sumas numatoma skiriti kitoms partijoms, pagal gautus rinkėjų balsus:

Dotacijos. VRK lentelė

Dar vienoje lentelėje nurodoma, kokioms partijoms priklauso dotacijos:

Dotacijos. VRK lentelė

Konkurencija lyderiui

Naujausiuose reitinguose – išaugęs pasitikėjimas Vyriausybe ir naujas varžovas, siekiantis nurungti reitingų lentelės lyderę – Tėvynės sąjungą, rodo kovo 17–25 dienomis Delfi užsakymu „Spinter tyrimai“ atlikta visuomenės nuomonės apklausa.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 procento.

Pirmoje politinių partijų reitingų lentelės pozicijoje ir toliau laikosi valdančioji Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS–LKD). Nuo vasario mėnesio atliktos apklausos ji savo rezultatą pagerino paklaidos ribose. Vasario mėnesį už šią partiją balsavę būtų 12 procentų respondentų, kovą – 13,1 procento.

Antroje lentelės vietoje – šiais metais įkurta ir Seimo opozicijoje veikianti Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. Parama šiai politinei jėgai nuo praėjusios apklausos augo paklaidos ribose. Vasario mėnesį už šią partiją balsavę būtų 8,7 procento apklaustųjų, kovo mėnesį šis skaičius jau siekia 10,7 procento.

Ant kulnų Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ mina opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Parama šiai politinei jėgai nuo praėjusios apklausos menko paklaidos ribose. Vasarį už šią partiją savo balsą būtų atidavę 12,2 procento apklaustųjų, kovą – 10,2 procento.

Opozicijoje dirbančios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) parama nuo praėjusį mėnesį atliktos apklausos praktiškai nesikeitė. Vasarį už šią partiją balsavę būtų 6,7 procento apklaustųjų, kovo mėnesio rezultatas – 6,6 procento.

Valdančiojoje daugumoje veikiantis Lietuvos liberalų sąjūdis išlaiko stabilią paramą. Vasarį ir kovą už šią partiją balsavę būtų 6 procentai apklaustųjų.

Toliau reitingų lentelėje rikiuojasi partija „Laisvė ir teisingumas“. Už ją vasarį būtų balsavę 4,1 procentas apklaustųjų, kovą – 4,7 procento.

Parama opozicinei Darbo partijai per mėnesį sumenko paklaidos ribose. Už šią politinę jėgą vasario mėnesį savo balsą atidavę būtų 6,5 procento apklaustųjų, kovo mėnesio apklausos duomenimis šis skaičius siekia 4,2 procento.

Lentelę užbaigia valdančiosios koalicijos narė Laisvės partija. Vasarį už ją būtų balsavę 4,5 procento apklaustųjų, kovo mėnesį šis skaičius siekia 3,7 procento.

Už kitą partiją balsavę būtų 8,5 procento apklaustųjų, nebalsavę 13,3 procento, o nežino, arba į klausimą neatsakė – 19 procentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)