Kilus triukšmui dėl dviejų Seimo narių neteisėtų atostogų Ispanijoje, pasipiktinimą pareiškė ne tik tautos išrinktųjų etikos sergėtojai ir parlamento vadovybės atstovai, bet ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderis bei LSDP frakcijos Seime seniūnas Algirdas Butkevičius. B.Bradausko ir G.Kirkilo elgesį socialdemokratų vedlys tąkart vertino labai neigiamai, žadėjo, kad jis bus apsvarstytas frakcijoje ir galbūt net partijos prezidiume. Užsiminta ir apie galimybę "nubausti" kolegas renkant partinius organus bei formuojant rinkimų sąrašus.

Kaip paaiškėjo, frakcija išties diskutavo nemalonia tema, bet jokių pasekmių prasižengėliai dėl to nesulaukė.

Nenuvylė anūkų

Į frakcijos posėdį pasiaiškinti atvyko tik B.Bradauskas. "Ne, nuobaudų nebuvo. Tiesiog pasikalbėjome apie šias atostogas per frakcijos posėdį. B.Bradauskas mums paaiškino, kad kelionę į Ispaniją buvo suplanavęs dar vasario mėnesį. Pinigų už bilietus jam nenorėjo grąžinti, tad jis būtų nukentėjęs finansiškai", - vakar LŽ pasakojo A.Butkevičius. Priminsime, kad apie planuojamas atostogas B.Bradauskas frakcijos seniūnui net nebuvo pranešęs, į Ispaniją išvyko be jo žinios.

Vienu turtingiausių Seimo narių laikomas B.Bradauskas vakar LŽ paaiškino, kad pagrindinė priežastis, kodėl išvyko atostogų - ne iš anksto sumokėti pinigai, o du anūkai, kuriems kelionė buvo pažadėta jau seniai. "Turėjau tesėti duotą pažadą. Ką būčiau pasakęs? Negalėjau jų nuvilti", - kalbėjo parlamentaras. Kelionėje jį lydėjo ne tik anūkai, bet ir žmona Danguolė.

Jaučiasi turįs teisę

Plenarinių posėdžių laikotarpiu atostogavęs B.Bradauskas nesijaučia kaltas. "Už ką turėjau gauti nuobaudą? Kelionę susiplanavau vasarį, nes maniau, kad Seimo sesija baigsis, kaip numatyta, birželio pabaigoje. Gal aš taip pat žmogus? Gal taip pat planuoju savo laiką? Kaip paaiškėjo, esu toks svarbus, kad Seimas be manęs nė savaitės negali pratempti. Mano lankomumas labai geras, bet tai niekam nerūpi, o savaitę nebuvau, ir Seimas sugriuvo", - ironizavo parlamentaras.

Tiesiog neatvyko

Frakcijos posėdyje, kuriame svarstytas atostogautojų elgesys, ekspremjeras G.Kirkilas nedalyvavo. Ką jis tuo metu veikė, LŽ nepavyko pasiteirauti - politiko mobilusis telefonas vakar buvo išjungtas.

Ne pirmą kartą Seimo posėdžių metu į užsienį pailsėti išvykstančio socialdemokrato partijos kolegos, regis, ir šį kartą neketina jo bausti. A.Butkevičius vakar LŽ sakė nežinąs, ar frakcija dar svarstys G.Kirkilo poelgį. "Dėl visko apsispręsime po atostogų", - pridūrė jis. Pastarąjį kartą prieš išvykdamas į Ispaniją G.Kirkilas tepranešė A.Butkevičiui savaitę atostogausiantis užsienyje, ir daugiau nieko nekonkretizavo.

Taisys Statutą

G.Kirkilas savaitę Ispanijoje poilsiavo ir balandžio mėnesį. Tuomet grįžęs iš kelionės jis taip pat buvo nekalbus. Tik paaiškino, kad svečioje šalyje esą tvarkė asmeninius reikalus. Daugiau jokių komentarų nepateikė. Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) už praleistus posėdžius rekomendavo Seimo valdybai nurėžti dalį politiko atlygio, tačiau vadovybė parlamentaro už pravaikštas nenubaudė.

Neteisėtai liepą atostogavusių parlamentarų elgesį rudenį dar turės svarstyti Seimo EPK. Jos pirmininkas Algimantas Salamakinas viliasi, kad šįkart parlamento vadovybė bus principinga iš nurėš dalį politikų algų. "Šios problemos neturėtų palikti nuošalyje ir LSDP frakcija. Jai derėtų imtis reikiamų priemonių dėl savo narių neteisėtų išvykų", - anksčiau LŽ yra sakęs A.Salamakinas.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė užsiminė, kad rudenį parlamentui bus pateiktos Statuto pataisos. Jos aiškiau reglamentuos nuobaudas, kurios bus taikomos Seimo nariams, praleidusiems posėdžius be pateisinamos priežasties. I.Degutienės nuomone, tik šios pataisos galėtų užkirsti kelią neteisėtoms parlamentarų išvykoms. "Kuo jie skiriasi nuo mūsų, dabar sėdinčių ir dirbančių? Taisyklės visiems turi būti vienodos", - kalbėjo ji.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją