Partijai „Tvarka ir teisingumas“ pareikšti įtarimai prekyba poveikiu, turto iššvaistymu, dokumento suklastojimu ir disponavimu suklastotu dokumentu, veikiant bendrininkų grupėje bei apgaulingu apskaitos tvarkymu.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, „Tvarka ir teisingumas“ veikė per savo atsakingąjį sekretorių, kuris eidamas vadovaujančias pareigas viešame juridiniame asmenyje, galimai siekdamas neteisėto politinės partijos finansavimo, veikdamas partijos naudai ir interesais, pažadėjo ir susitarė su verslininku R. S. (Rolandu Skaisgiriu) priimti kyšį – paramos koncertą „Pirk dramblį“.

Už tai partijos atstovas galimai pažadėjo paveikti Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijų valstybės tarnautojus, kad jie sudarytų išskirtines sąlygas laimėti nurodytoms įmonėms organizuojamus viešuosius pirkimus.

Tyrimo duomenimis, įtariamasis R. A. R. (Rimas Antanas Ručys) galimai priėmė 235 tūkst. 499 litų (68 tūkst. 205 eurų) vertės kyšį – paramos koncertą „Pirk dramblį“, kuriame buvo viešinama politinė partija „Tvarka ir teisingumas“ ir jos lyderiai, formuojant apie juos palankią visuomenės ir rinkėjų nuomonę.

Įtariama, kad politinė partija „Tvarka ir teisingumas“, veikdama per savo atstovą, taip pat žadėjo ir susidarė su verslininkais P. K. (BNS žiniomis, Peisachu Kačerginskiu) ir G. R. (BNS žiniomis,Giedriumi Rakausku) priimti iš jų kyšį,o už tai pažadėjo paveikti Vidaus reikalų ministerijos tarnautojus, kad jie nurodytoms įmonėms padėtų laimėti Turto valdymo ir ūkio departamento ir vienos valstybinės įmonės viešuosius pirkimus.

Verslininkų nurodymais pagal pagamintus ir panaudotus netikrus dokumentus pervedus lėšas į kiti verslininko J. G. vadovaujamų įmonių sąskaitas, apmokėtos partijos viešinimo paslaugos. Galimai tokiu būdu partijos naudai ir interesais iš viso priimtas 519 tūkst 839 litų (150 tūkst. 555 eurų) vertės kyšis, teigia Generalinė prokuratūra.

Taip pat įtariama, kad „Tvarka ir teisingumas“, veikdama per savo atstovą, sukurstė verslininką V. B. (Vytautą Banį) panaudoti žinomai netikrus dokumentus, pervesti lėšas į kito verslininko J. G. (Justino Garliausko) vadovaujamos bendrovės didelės – iš viso 484 tūkst. litų (140 tūkst. 176 eurų) vertės turtą.

Įtariama, kad partijos „Tvarka ir teisingumas“ neteisėtos veikos rezultatas – daugiau nei 350 tūkst. eurų (per 1,2 mln. Litų), kurie buvo panaudoti viešinimo finansavimui.

Vadovaujančias pareigas partijoje ėjusiam asmeniui pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu, apgaulingo apskaitos tvarkymo bei turto iššvaistymo, dokumento suklastojimo ir disponavimo suklastotu dokumentu veikiant bendrininkų grupėje.

Griežčiausia gresianti bausmė partijai – likvidavimas

Kaip per spaudos konferenciją teigė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša, STT pavesta atlikti įtariamųjų ir jų gynėjų supažindinimą su ikiteisminio tyrimo medžiaga. Atsižvelgiant į didelę bylos apimtį supažindinimui duotas trijų mėnesių terminas.

Prokuroras taip pat informavo, kad šiuo metu byloje yra apribota partijos nuosavybės teisė į maždaug 250 tūkst. eurų piniginę sumą.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2015 m. spalį. Jis užtruko daugiau negu trejus metus.

„Pažymėsiu ir tai, kad tai yra didelis tyrimas, buvo gausybė versijų, patikrinimų, atlikta 550 apklausų, pagal tyrėjų suformuotas užduotis atlikti finansiniai patikrinimai maždaug 15 įmonių, taip pat skirta ne viena užduotis teismo ekspertizių centrui, atlikta gausybės finansinių dokumentų apžiūra, kiti procesiniai veiksmai“, – sakė Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Ramūnas Lukošius.

Prokuroras patikslino, įtariama, kad nusikalstamos veikos įvykdytos 2013-2014 metais.

Per spaudos konferenciją pareigūnai patvirtino, kad ikiteisminio tyrimo metu įtariamųjų buvo 15. Dabar jų – 7: vienas juridinis asmuo, 5 privatūs asmenys, 1 asmuo tuo metu, kai vyko nusikaltimas, buvo valstybės tarnautojas.

„Ikiteisminio tyrimo metu ne visų įtariamųjų veiksmuose buvo nustatyti visi būtini nusikalstamų veikų požymiai, kad būtų galima šiuos asmenis perduoti teisminiam nagrinėjimui, kaltinti juos vienos ar kitos nusikalstamos veikos padarymu“, – sakė M. Jovaiša.

Jeigu teismas pripažintų kaltinimus, „Tvarkai ir teisingumui“ grėstų tokios sankcijos: juridinio asmens likvidavimas, juridinio asmens veiklos apribojimas arba bauda iki 50 tūkst. MGL.