Steigiamajame suvažiavime patvirtinti partijos įstatai. Naujos politinės jėgos pirmininkas rinktas iš vieno kandidato – juo vienbalsiai tapo A. Zuokas. Paramą A. Zuokui balsavime išreiškė 1426 partijos steigėjai. Suvažiavime dalyvavo 350 steigėjų, likusiesiems buvo atstovaujama.

A. Zuoko pavaduotojais tapo parlamentaras Žilvinas Šilgalis, Vilniaus universiteto docentas, visuomeninio judėjimo „Taip“ Kauno skyriaus pirmininkas Donatas Pilinkus ir Vilniaus miesto tarybos narys Miroslavas Monkevičius.

Partijos suvažiavime – mažai žinomų veidų. Čia buvo matyti Vilniaus miesto tarybos narės Rūta Vanagaitė, Indrė Jakaitytė, buvusi Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentė Grėtė Švėgždaitė.

Į suvažiavimą neatvyko kitų partijų atstovai – esą jie nekviesti, nes „suvažiavimas darbinis“. Tačiau sąjunga sulaukė prezidento Valdo Adamkaus dėmesio – perskaityta jo sveikinimo kalba. Joje V. Adamkus ragina susivienyti visas liberalias partijas.

Kalbą sakęs A. Zuokas savo bendražygiams davė pirmąją užduotį – nurodė skaityti knygas. Norint tapti sąjungos nariais, būtinos šios: Lietuvos Konstitucija, Vytauto Kavolio „Lietuviškas liberalizmas“, Holgerio Lahayne „Liberalizmas ir krikščionybė“, Emille’io Faguet „Nekompetencijos kultas“, deklaracijų rinkinys „Pasaulinė etika ir pasaulinė atsakomybė“. Konstituciją ir „Lietuviškąjį liberalizmą“ suvažiavimo dalyviai gavo dovanų.

Vilios nusivylusius konservatoriais ir liberalais

A. Zuokas žurnalistams sakė, kad partija remsis atsakingu liberalizmu ir krikščioniškomis vertybėmis bei sieks tapti kitokio lygio politine visuomenine organizacija Lietuvos politiniame gyvenime.

A. Zuokas teigė planuojantis dalyvauti Seimo rinkimuose, tačiau pats asmeniškai mandato nesiektų. Nauja partija steigiama visuomeninio judėjimo „Taip“, turinčio daugiau kaip 10 tūkst. narių, pagrindu.

Savo rinkėją A. Zuokas mato tarp nusivylusių konservatoriais ir liberalais. „Pagal sociologinius tyrimus mūsų rinkėją šiandien labai aiškiai matome – tai daugiau dešinysis rinkėjas, už mus šiandien balsuotų tie, kurie nusivylę konservatoriais – galbūt jie nėra patys konservatoriai, tačiau už juos balsavo. Tarp mūsų rinkėjų ir tie, kuriuos nuvylė liberalizmas be atsakomybės“, - kalbėjo A. Zuokas. Partija rinkėjų mato ir kairiųjų gretose.

Klausiamas apie lėšas, iš kurių gyvuos partija, A. Zuokas žadėjo taupyti bei ieškoti paramos, mat šiandien partija negali pretenduoti į valstybės skiriamą paramą.

Nori pailginti Seimo nario kadenciją

Kol kas A. Zuokas neįvardija galimų partnerių Seime, jei partija į jį patektų. Tačiau politikas užsimena, kad galėtų bendradarbiauti su Seimo pertvarkai pritarsiančiomis partijomis.

Sąjunga „Taip“ žada siekti „Seimo atgimimo“ – parlamento narių skaičių nuo 141 sumažinti iki 101 - esą per nepriklausomybės metus 700 tūkst. piliečių emigravo, o politinė valdžia nesumažėjo.

Antras partijai svarbus sumanymas – Seimo narys negalėtų būti renkamas daugiau negu dviem kadencijoms, o po jų turėtų grįžti į darbo rinką bei nenutolti nuo realaus gyvenimo. Nauja organizacija taip pat nori iki penkerių metų prailginti Seimo narių kadenciją – esą dabar Seimo dauguma pradeda reformas, tačiau ketverių metų ciklas per trumpas reformos rezultatams pajausti ir atsakomybei prisiimti.

Norint įgyvendinti šiuos sumanymus, reikėtų keisti Konstituciją.

Vienu pamatinių partijos programos teiginių pasirinkta liberalizmo pradininko Adamo Smitho mintis, kad „Dosnus atlyginimas už darbą skatina paprastų žmonių darbštumą“. Partija privačios iniciatyvos laisvę įvardija kaip pagrindinę prielaidą, leidžiančią žmonėms gyventi geriau.

DELFI primena, kad A. Zuokas partijos pirmininku tampa ne pirmąkart. 2003-2010 jis vadovavo Liberalų ir centro sąjungai, iš kurios vėliau pasitraukė. Praėjusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose jis dalyvavo įkūręs „Artūro Zuoko ir Vilniaus koaliciją“.

Kad politinė partija būtų įsteigta, būtina turėti ne mažiau kaip vieną tūkstantį steigėjų. Šie suvažiavime turi priimti politinės partijos įstatus, programą ir išrinkti valdymo organus, taip pat priimti sprendimą dėl buveinės.