„Gyvename labai dinamišku metu – tie darbai, kurie kitomis sąlygomis būtų daromi galbūt du-tris mėnesį, galbūt pusmetį ar metus, šiuo laikotarpiu turi būti padaryti per kelias dienas, savaitę. Tie sprendimai, kurie kažkada galėtų būti aptariami, apsvarstomi keletą mėnesių, šiuo laikotarpiu turi būti priimami valandų bėgyje, dienų bėgyje“, – ceremonijos metu kalbėjo R. Petrauskas.

Dalis darbuotojų iš Kalėjimo departamento darbuotojų taps pasieniečiais. R. Petrausko teigimu, dalis žmonių į pagalbą ruošiant patalpas migrantų apgyvendinimui atskubėjo ir savanoriškai.

„Darbą reikėjo padaryti per keletą dienų, tos patalpos praktiškai per keletą dienų buvo paruoštos migrantų priėmimui“, – dėkodamas pareigūnams sakė VSAT Pagėgių rinktinės vado pavaduotojas.

Centrą saugos VSAT ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, pastatas stebimas vaizdo kameromis, yra palinkta anksčiau sumontuota spygliuota tvora. Kybartuose bus apgyvendinti migrantai iš palapinių miestelio Rūdninkuose.

Gyvenvietėje patruliuos papildomos policijos pajėgos

Kaip skelbia Vidaus reikalų ministerija (VRM), numatyta, kad iki spalio pradžios visi neteisėtai į Lietuvą atvykę asmenys turi būti perkelti iš laikinų apgyvendinimo vietų į šildomas patalpas.

„Rengiant migrantų apgyvendinimo planą, po susitikimų su Vilkaviškio savivaldybės ir Kybartų bendruomenės atstovais, Kybartų gyventojų saugumui skirtas ypatingas dėmesys – gyvenvietėje patruliuos papildomos policijos pajėgos“, – rašoma ministerijos pranešime.

Migrantų apgyvendinimo poreikiams užtikrinti, kaip skelbia VRM, Kybartai turi išvystytą infrastruktūrą – buvusių pataisos namų teritorijoje yra šildymo sistema, elektra, interneto ryšys, tiekiamas vanduo ir karštas maistas, veikia medicinos punktas. Čia įrengtos ir laisvalaikiui skirtos patalpos – biblioteka, amatų centras, treniruoklių salė, atviroje pataisos namų teritorijoje sportuoti galima futbolo stadione ir krepšinio aikštelėse.

Migrantams persikėlus į Kybartuose esančius pastatus, nebus taikomas įkalinimo įstaigų režimas – jų apgyvendinimas, apsauga bus vykdoma pagal Užsieniečių teisinės padėties įstatymo nuostatas.

Pagal migrantų apgyvendinimo planą bus įsteigti keli centralizuoti migrantų apgyvendinimo centrai, pritaikyti skirtingiems poreikiams. Visi migrantai iki spalio mėnesio iš pasienio užkardų, savivaldybių teritorijose laikinai suteiktų pastatų ir palapinių stovyklaviečių bus perkelti į šildomus arba apšiltintus pastatus ir šildomus modulinius namelius.

Šiuo metu socialiai pažeidžiamiausios grupės, t. y šeimos su mažais vaikais, besilaukiančios moterys, negalią turintys žmonės, įkurdinamos Rukloje – Pabėgėlių priėmimo centro pastate ir modulinių namelių stovyklavietėje bei Vilniuje – uždaromuose Naujininkų nakvynės namuose.

Skirtingos migrantų grupės apgyvendinamos Medininkų Pasieniečių mokyklos ir Pabradės Užsieniečių apgyvendinimo centro teritorijose įrengtuose moduliniuose nameliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)