Pasak L. Jonausko, valstybės valdomi komercinės medžioklės plotai dažnai tampa galimų interesų konfliktų židiniu, o incidentai medžioklėse kenkia valstybinių institucijų reputacijai, todėl jų reikėtų atsisakyti.

„Nors 2020 metais pradėti naikinti valstybiniai komercinės medžioklės plotai, tačiau iki šiol komercinės medžioklės vyksta, o Valstybinei miškų urėdijai vis dar priklauso 12 komercinės medžioklės plotų. Valstybinė miškų urėdija, organizuodama komercines medžiokles, kuriose susitinka politikai ir verslininkai, neišvengiamai tampa galimų interesų konflikto židiniu. Medžioklėse dažnai įvyksta įvairių incidentų, kurie kenkia valstybinių institucijų reputacijai. Didelio visuomenės, žiniasklaidos dėmesio sulaukė 2020 metų sausio mėnesį komercinės medžioklės plote, esančiame Panevėžio rajone, įvykęs incidentas, kai buvo nušautas į saugomas rūšis įrašytas gyvūnas – jauniklį atsivedusi stumbro patelė. Tarp aplinkos ministerijos funkcijų tikrai nerasime pramogų politikams ir verslininkams organizavimo, todėl tokios atgyvenos, kaip valstybės organizuojamos komercinės medžioklės, turėtų būti kuo greičiau atsisakyta“, – sako L. Jonauskas.

Seimo narys pastebi, kad skandalai lydi ir medžiotojų būrelių organizuojamas komercines medžiokles.

„Komercinės medžioklės dažnai virsta tiesiog gyvūnų „skerdynėmis“, nušaunami saugomomis rūšimis paskelbti gyvūnai. Neseniai žiniasklaidoje pasirodė informacija apie Svencelės (Šilutės r.) apylinkėse slankas ir į Lietuvos raudonąją knygą įrašytus perkūno oželius šaudžiusius italus. Pastarųjų savaičių aktualija – Aplinkos apsaugos departamentas ėmėsi tyrimo dėl Kėdainių rajono medžiotojų klubo „Šventybrastis“ organizuotos komercinės medžioklės, kurios metu buvo sumedžioti 5 vilkai, 12 šernų ir galimai net 45 taurieji elniai. Tai jau ne medžioklė, o tiesiog šaudymas į bet ką, kas juda. Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo tarnyba lapkričio mėnesį vos per savaitę gavo net 14 pranešimų apie galimus medžioklės pažeidimus. Nors aplinkosaugininkai vykdo tokias akcijas kaip „Medžioklė“ ir daro reidus, kurių metu užfiksuojama daugybė pažeidimų, tačiau, mano manymu, reikėtų ne vienkartinių veiksmų, o nuolatinės komercinių medžioklių kontrolės“, – teigia L. Jonauskas.

L. Jonauskas prašo Aplinkos ministeriją pateikti veiksmų planą, kada ir kokių pokyčių planuojama imtis dėl Valstybinei miškų urėdijai priklausančių komercinių medžioklės plotų naikinimo ir medžiotojų būrelių organizuojamos komercinės medžioklės kontrolės griežtinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)