Tarp vaikų augantis elektroninių cigarečių rūkymas tampa nacionaline problema, o rūkančiųjų ar bandžiusiųjų rūkyti amžius – vis jaunėja.

„Tyrimai parodė, kad tarp vaikų auga elektroninių cigarečių naudojimas: net 38,6 proc. 5, 7, 9 klasių moksleivių bent kartą gyvenime mėgino rūkyti elektronines cigaretes, o 17,9 proc. vaikų jas rūkė per pastarąsias 30 dienų. Dešimties, vienuolikos metų vaikai jau yra bandę rūkyti, tačiau, deja, šiandien vienintelės prieinamos prevencinės programos yra skirtos paaugliams nuo 14 metų“, – problemą akcentavo Seimo narys V. Kernagis, pabrėždamas, kad ne tik elektroninių cigarečių licencijavimas, skonių draudimai, bet ir tėvų, mokytojų švietimas bei vaikų prevencinės programos gali pristabdyti nacionaline problema virstantį vaikų, rūkančių elektronines cigaretes, reiškinį.

Pasak Seimo narės P. Kuzmickienės, „Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras nuo šių metų spalio mėnesio vykdo grupinius užsiėmimus, skirtus rūkantiems 15-17 m. amžiaus paaugliams. Tačiau programos tokio amžiaus vaikams jau gerokai pavėluotos, žinant problemos mastą.

Kreipdamiesi į ministrus, norime ne tik perduoti susirūpinusių tėvų ir mokytojų žinią, tačiau ir paraginti atsakyti, kokių priemonių ir kada ketina imtis sveikatos apsaugos ir švietimo, mokslo ir sporto ministrai, kad jau netrukus vaikų rūkymo prevencijos programas turėtų kiekviena savivaldybė“, – teigė Seimo narė.

Šiuo metu Seimo nariai yra registravę Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas dėl elektroninių cigarečių gamybos, mažmeninės ir didmeninės prekybos licencijavimo bei skonių draudimo.