Praėjusių metų gruodį B. Daškevičius nubaustas 43 tūkst. 400 Lt bauda dėl to, kad nenukabino gatvių lentelių pavadinimų su dvikalbiais užrašais Šalčininkų rajone.

Į DELFI kreipęsis darželinuko tėvelis pasakojo, kad trečiadienį atvažiavęs pasiimti vaiko iš „Pelėdžiuko“ darželio, veikiančio Vilniaus rajone, Pagiriuose, sulaukęs netikėto prašymo. Darželyje jis sužinojo, kad šioje įstaigoje renkamos aukos teismo sprendimo nevykdančiam B. Daškevičiui paremti.

„Savivaldybės direktoriaus iniciatyva jam skirtą baudą padalinti rajono gyventojams sunkiai suvokiama ir nepamatuota. Tuo labiau, kad pinigai renkami iš darželius lankančių vaikų tėvų. Ar tokia teisę turi savivaldybės ar darželio direktorius?“, - klausia darželinuko tėvelis.

Būdamas lietuvis ir asmuo, lietuviška dvasia auklėjantis savo vaikus, jis sakė esąs sunerimęs dėl tokios lenkų savivalės. Pašnekovas baiminasi, kad artimiausioje ateityje rajono savivaldybė nepareikalautų lietuviškų grupių vaikus mokyti lenkų kalbos. Tėvelio tvirtinimu, visos kalbos yra gerai, tačiau jis ir jo vaikai gyvena Lietuvoje, kurioje valstybinė kalba yra lietuvių.

Nurodė savivaldybė

Darželio „Pelėdžiukas“ vadovė patvirtino, kad tokia akcija vykdoma Vilniaus rajono savivaldybės iniciatyva. „Tai laisvanoriška akcija, jeigu kas turi noro, tai remia, bet absoliučiai jokios prievartos. Tiesiog bendruomenėje paskelbėme žinią“, - DELFI sakė vadovė. Ji teigė informaciją apie akciją telefonu gavusi iš rajono savivaldybės. Tokias instrukcijas esą gavo visos rajono įstaigos. Darželių auklėtojos apie tai informavo vaikų tėvelius.

„Reakcijos įvairios – kaip ir mūsų visuomenė visaip mąstanti, taip ir bendruomenėje yra visaip mąstančių“, - sakė pašnekovė. Jos žiniomis, norinčių aukoti kol kas neatsirado. Ji negalėjo atsakyti, kokiu būdu reikėtų aukoti – esą detalių reikėtų teirautis savivaldybėje.

„Pelėdžiuko“ direktorė atsisakė pasakyti savo pavardę - esą taip būtų padaryta „didelė meškos paslauga“. Darželio interneto svetainėje direktorės pavardė neskelbiama – nurodoma, kad „informacija ruošiama“.

Vilniaus rajono savivaldybė tvirtina, kad su pinigų rinkimu nėra susijusi.

„Savivaldybė jokios pinigų rinkimo akcijos nevykdo, tikriausiai tai nėra savivaldybės iniciatyva. Žinome tik tiek, kad Lietuvos lenkų sąjunga organizavo pinigų rinkimą baudai sumokėti“, - DELFI teigė savivaldybės Užsienio ir informacijos skyriaus vedėja Dorota Levko.

Pinigų nerenka, bet juos paimtų

„Aš lėšų nerenku. Renka Lenkų sąjunga, tai daroma be mano žinios, neprašau jokios pagalbos“, - tvirtino B. Daškevičius. Jis DELFI sakė nesąs milijonierius ir neturįs iš ko sumokėti baudos. Valdininkas žada ieškoti rėmėjų, o jei pinigus surinks Lenkų sąjunga, juos priims.

„Atsiprašau, man gal butą parduoti ir sumokėti? Juk aš lentelių nekabinau, pakabino gyventojai, ar direktorius už juos turi atsakyti?“, - kalbėjo B. Daškevičius. Jis taip pat neigė portalo lrytas.lt paskelbtą informaciją, kad aukoti jo baudai verčiami ir Šalčininkų rajono savivaldybės tarnautojai.

M. Mackevičius: pinigai renkami paremti asociacijos veiklai

Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas, Seimo narys Michalas Mackevičius pasakoja nežinantis, kas gali rinkti pinigus, nes pinigų apie 43 tūkst. litų baudai apmokėti esą nestinga. Tačiau politikas neilgai trukus pripažino, kad pinigus gali rinkti Vilniaus ir Šalčininkų rajonų skyriai, bet esą tai daroma tik savanorišku pagrindu.

„Vilniaus rajono skyrius ir Šalčininkų rajono skyrius jau turi pinigų apmokėti šitą baudą. Gal renka dėl dviejų procentų? Buvo kažkada precedentų. O šiaip tai iš tikrųjų ne, mes čia nieko nerenkame. Dabar tai didelių sumų mes negalime nei rinkti, nei ką. Lenkų sąjungos Vilniaus rajono skyrius ir Šalčininkų rajono skyriai renka, kas moka, bet niekas niekam negali nieko įsakyti. Yra daug norinčių, kurie patys moka“, - aiškino M. Mackevičius.

Klausiamas, ar, jo žiniomis, pinigai Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose renkami konkrečiai sumokėti baudai, kurią teismas skyrė B. Daškevičiui, Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas pabrėžė, kad Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius ne vienintelis, gavęs baudą už dvikalbių lentelių nenukabinimą.

„Bet niekas nerenka grynų pinigų, viskas eina į sąskaitą“, - teigė M. Mackevičius, pridūręs, kad viskas daroma remiantis Lietuvos įstatymais.

„Yra tokia galimybė, kad žmonės, kurie nori padėti, tas padeda. Tai yra galimybė padėti visuomeninės organizacijos veiklai. Mes gi – asociacija, mes gyvename iš nario mokesčio, kuris yra 5 litai per metus. O kas nori, gali pervesti ir daugiau pinigų“, - pridūrė Lietuvos lenkų sąjungos vadovas.