Išmokos bus mokamos pirmaisiais vaiko auginimo metais, kai vaiko priežiūros atostogos nutraukiamos dėl grįžimo į tarnybą, ir antraisiais metais - kai atostogos nesuteikiamos arba yra nutrauktos.

Tai antradienį įteisino Seimas, priėmęs Vidaus tarnybos, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Tarnybos Kalėjimų departamente prie Teisingumo ministerijos statutų pataisas.

Tokiu būdu bus užtikrintas vienodų sąlygų taikymas šių statutinių valstybės tarnautojų ir kitų dirbančiųjų (dalyvaujančių socialinio draudimo sistemoje) atžvilgiu.

Seimas patikslino, jog mokamos išmokos negali viršyti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme analogiškoms išmokoms nustatyto maksimalaus kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Įstatymuose taip pat atskiriamas darbo užmokestis nuo išmokų, mokamų vaiko auginimo ar ligos laikotarpiu, tai yra nustatoma, jog statutiniams valstybės tarnautojams „mokamos vidutinio jų atlyginimo arba jo dalies dydžio išmokos".

Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisomis įtvirtinta galimybė motinystės (tėvystės) pašalpą mokėti ir asmenims, nesantiems vaiko priežiūros atostogose, bei tokių išmokų skaičiavimo tvarka. Tačiau tokia teisė de jure nebuvo numatyta vidaus tarnybos sistemoje, Kalėjimų departamente ir jam pavaldžiose įstaigose, Specialiųjų tyrimų tarnyboje tarnaujantiems statutiniams valstybės tarnautojams ir profesinės krašto tarnybos kariams.