Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sėkmingą brakonierių sulaikymo operaciją įvykdė dar spalio 17-ąją.

Ilgai planuota operacija

Aplinkosaugininkai, įtardami neteisėtą žvejybą, jau kurį laiką atidžiai stebėjo Siesarties upės ruožą, kol vieną pirmadienį šis darbas davė vaisių.

Pasaloje laukę pareigūnai vakare pamatė atvykstant du piliečius. Vienas jų ėmėsi stebėti aplinką, kitas brido į upę ir ištraukė du neteisėtai pastatytus tinklus. Viename jų vyras rado keturias lašišas ir numetė į krantą.

Atgal ištiesęs tinklus vyrai pasidalino laimikiu, vienas patraukė link automobilio, kitas dar liko pabaigti darbus upėje.

Supratę, kad įkliuvo, pažeidėjai dar bandė slėpti žuvį, tinklus statęs asmuo ir pats bandė slėptis pakrantės brūzgynuose, bet išsisukti nepavyko – abu buvo sulaikyti su visais įkalčiais, pranešime spaudai rašė Aplinkos apsaugos departamentas.

Delfi šaltinių teigimu, slėptis ir bėgti bandęs vyras – V. Bakanauskas, dar 2015 m. išrinktas Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijos, vienijančios šimtus medžiotojų ir žvejų, pirmininku.

Abiem vyrams aplinkosaugininkai surašė administracinio teisės pažeidimo protokolus, gresianti bauda – nuo 120 iki 300 eurų. O gamtai padaryta žala už 4 sugautas lašišas – 3880 eurų.

Brakonieriai AAD nuotr.

„Neršto laikotarpiu apsaugoti lašišas ir šlakius itin svarbu, kad išlaikytume ir gausintume jų populiaciją ir palaikytume įprastą telkinių ekosistemą. Todėl vandens telkinių kontrolę aplinkosaugininkai stiprina dar labiau. Dėl šios priežasties mes vertiname visuomenės pagalbą ir dirbame visomis išgalėmis, kad pažeidėjų, naikinančių tiek vandens, tiek miško gyvūnus, mažėtų“, – pranešime cituojamas Utenos GGAI viršininkas Almantas Vaičiūnas.

Pats V. Bakanauskas į telefono skambučius neatsiliepė, o parašius žinutę, jis atsakė, kad skirtą baudą planuoja skųsti, vyks teisminiai procesai bei padėkojo už supratimą.

Užsiminė apie įtartinus ryšius

Aplinkosaugininkas dėl sėkmingos operacijos dėkojo visuomeninės organizacijos „Lašišos dienoraštis“ nariams. Delfi susisiekus su jos pirmininku Kęstučiu Klimavičiumi, jis sakė negalintis patvirtinti, kas išties buvo sulaikytas, tačiau sutiko plačiau papasakoti operacijos užkulisius.

„Visą operaciją atliko Utenos aplinkos apsaugos departamento pareigūnai. Mes tik surinkome informaciją, sustatėme kameras. Upė buvo stebima kameromis pačių brakonierių, todėl reikėjo dirbti iš labai toli“, – pasakojo jis.

Apie šių žmonių vykdomą nelegalią žvejybą sužinota dar pernai, kai sulaikytas kitas brakonierius, šautuvu nušovę lašišą. Būtent jis, tikėdamasis išvengti atsakomybės, ir prasitarė žinantis apie nelegalią žvejybą tinklais Siesartyje, tiesa, tai jo padėties nesušvelnino.

Povandenininkų šautuvas

K. Klimavičius, kalbėdamas su Delfi, akcentavo, kad viską atliko Utenos aplinkosaugininkai ir paminėjo, kad Vilniaus gyvosios gamtos vadas Sigitas Mikėnas yra medžiojęs kartu su vienu sulaikytu brakonieriumi.

„Mūsų žiniomis, tas sulaikytas žmogus ne pirmus metus užsiima tokiomis nesąmonėmis“, – sakė K. Klimavičius ir paminėjo, kad neaišku, ar jam niekaip nepadėdavo S. Mikėnas.

„Vilniaus gyvoji gamta nepasižymi jokiais sulaikymais su žuvimi nei Siesarties upėje, nei Vokėje, nei Vilnelėje, nei kitose vietose, kur brakonieriaujama, – kalbėjo pašnekvoas. – Manome, kad Vilniaus gyvosios gamtos vadas dirba kaip minimum labai aplaidžiai ir neišsireikalauja iš savo pavaldinių to, ko reikėtų. Kitas dalykas – greičiausiai tai vieno būrelio medžiotojai ir Vilniaus gyvosios gamtos vadas, žinant, kas vyksta medžiotojų būreliuose, manau, jis žinojo ir grafikus, ir viską, todėl ir pasisekė sulaikyti tik uteniškiams.“

Po tokių išreikštų abejonių Delfi susisiekė su pačiu S. Mikėnu, kuris patvirtino, kad pažįsta V. Bakanauską ir su juo yra tekę kartu dalyvauti medžioklėje, tačiau sakė, kad nežinojo, jog jis galėjo užsiimti brakonieriavimu.

Jis taip pat kategoriškai paneigė ir K. Klimavičiaus išreikštas abejones: „Tokia informacija nesidalinau. Reidai vykdomi vadovaujantis Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo 4 straipsnyje nustatytais aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės principais ir informacija apie reidus su jokiais asmenimis nesidalinama.“

Paklaustas apie sulaikymus, susijusius su neteisėta žvejyba, S. Mikėnas nurodė, kad Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcija nustatė: 2021 m. 221 žvejybos pažeidimą; 2022 m. 209 žvejybos pažeidimus.

Papildyta 2022-11-15

Jau po šios publikacijos pasirodymo, komentarą apie situaciją Delfi perdavė Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija:

„Reaguojant į Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko Vaido Bakanausko padarytą administracinį teisės pažeidimą, susijiusį su neteisėta lašišų žvejyba Siesarties upėje, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija viešai smerkia bet kokią neteisėtą veiklą ir pasisako, kad tokie poelgiai, nėra priimtini ir toleruotini, juolab kai juos padaro asmenys, kurie turi ne tik patys teisingai elgtis, bet ir turi kitiems formuoti teisingą ir atsakingą elgesį gamtoje.

Žinome, kad dėl galimai neteisėtos žvejybos yra pradėta administracinė teisės procedūra ir tikimės, kad šis atvejis bus išaiškintas kaip galima greičiau, o galimai pažeidimus padarę asmenys sulauks atsakomybės, sako LMŽD direktorius Laimonas Daukša. Galiu patvirtinti, kad atsakomybės reikalaujame ir mes, Vaidas Bakanauskas turi trauktis iš pareigų ir tai esame su juo sutarę. Reikia pažymėti, kad dauguma LMŽD rajoninių draugijų pirmininkų dirba visuomeniniais pagrindais ir neatlygintinai, todėl šiuo atveju, nėra reikalingos darbo sutarties nutraukimo procedūros, pakaks Registrų centrui pateikti prašymą apie juridinio asmens vadovo pasikeitimą.

Kaip bebūtų apmaudu, tokie poelgiai nepuošia žvejų ir medžiotojų bendruomenės, šiuo atveju, net užtraukia gėdą mūsų organizacijai. Žvejų ir medžiotojų veikloje dirbantys asmenys sau turi kelti nepriekaištingos reputacijos reikalavimus, todėl šis atvejis turi visus sudrausminti ir priversti pagalvoti apie bendrą atsakomybę“, – rašoma komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)