Pasak ministrės, nors karantinas sušvelnintas, pradės dirbti visos parduotuvės, galima apsilankyti lauko kavinėse, bet jis neatšauktas, todėl gyventojai turi prisiminti tris pagrindinius dalykus.

„Neturėtume atsipalaiduoti, reikia dėvėti kaukę viešosiose erdvėse (su tam tikromis išlygomis). Taip pat – nesibūriuoti, laikytis socialinio atstumo, kad ir kur būtume. (…) Tuos dalykus kontroliuos pareigūnai“, – sakė R. Tamašunienė.

Pasak ministrės, šį savaitgalį pareigūnai turi numatę kitokį planą nei per šv. Velykas.

„Bus sustiprintas patruliavimas viešosiose erdvėse. Tai prasideda jau šį vakarą. Žinome, kad ir oras bus neblogiausias. (…) Norėsime pasveikinti savo mamas. Rizikos faktorius yra toks, kad žmonės judės, norės lankyti artimuosius, vyks į kapines“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Pasak ministrės, didesnis dėmesys bus skirtas kurortinėms zonoms, paplūdimiams. Pareigūnai ir savivaldybių administracijų viešosios tvarkos darbuotojai skirs didesnį dėmesį situacijai kapinėse ir jų prieigose stebėti.

Pareigūnai patruliuos magistraliniuose keliuose. R. Tamašunienės teigimu, didelis dėmesys bus skirtas įvažiavimams į kurortines vietoves.

Pasak ministrės, policijos pareigūnams padės karo policija, savivaldybių viešosios tvarkos pareigūnai, šauliai.

„Pareigūnų pajėgos didinamos iki 40 proc., patruliuos apie 800 patrulių. Matysime daug policijos ir kitų pareigūnų gatvėse, parkuose“, – sakė R. Tamašunienė.

Ministrė taip pat patikino, kad viena iš pareigūnų prioritetinių užduočių – reaguoti į smurtą artimoje aplinkoje.

„Tikimės, kad tais palengvinimais pasinaudosime protingai, sąmoningai, žinodami, jog virusas yra čia pat, ir elgdamiesi atsakingai išvengsime plitimo. Tada ateis kitas etapas. Gal net iki mėnesio pabaigos galėsime karantino atsisakyti“, – sakė R. Tamašunienė.

Pasilieka teisę tikrinti transporto priemones

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla per Vyriausybėje surengtą spaudos konferenciją informavo, kad policija turės teisę tikrinti transporto priemones, asmenis, ar jie nepažeidžia nustatytos tvarkos.

„Mes kontroliuosime bendrus įpareigojimus – ar asmenys tinkamai laikosi izoliacijos reikalavimų, ar turi ir dėvi viešosiose vietose kaukes“, – sakė R. Požėla.

Policijos vadovas informavo, kad policijos pajėgumai bus tolygiai išdėstyti visoje Lietuvoje.

„Atsižvelgiant į tam tikrus identifikuotus rizikingus taškus, kur yra padidėjusių grėsmių, matomų pajėgumų bus daugiau. Be to, dirbs ir „nematomi“ pareigūnai, kurie vykdys specifines, kasdienes savo funkcijas“, – kalbėjo R. Požėla.

Pasak policijos generalinio komisaro, per ne visą mėnesį policija surašė daugiau kaip 2200 protokolų. Po to, kai atsirado privalomumas dėvėti kaukes, daugiausia protokolų surašyta dėl jų nedėvėjimo.

Kartu policijos vadovas priminė, kad protokolai surašomi tik tokiu atveju, kai piktybiškai atsisakoma laikytis reikalavimų.