Devyni pareigūnai laikė didelį plakatą "Basas pareigūnas - nesaugus pareigūnas". Rankose jie taip pat laikė savo uniformas.

Pasak Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininko Sauliaus Džiauto, neseniai policijos generalinis komisaras išleido įsakymą, kad pareigūnai negali piketuoti, mitinguoti ir dalyvauti kitose protesto akcijose, kitomis progomis dėvėti uniformų.

S.Džiauto teigimu, šis įsakymas susijęs su padažnėjusiomis pareigūnų profesinių sąjungų protesto akcijomis.

"Pagrindiniai mūsų reikalavimai - kad atlyginimas nemažėtų, kad vidaus reikalų sistemos finansavimas nebūtų mažinimas, kad imtųsi vidaus reikalų sistemą reorganizuoti taip, kad mes pasiūlėme. Kad būtų taupomos lėšos ne atlyginimų sąskaita, bet reformuojant sistemą. Tokiu būdu galima sutaupyti apie 200 mln. litų", - sakė S.Džiautas.

R.Palaitis negali eiti vidaus reikalų ministro pareigų - pareigūnų profesinės sąjungos

Raimundas Palaitis negali eiti vidaus reikalų (VR) ministro pareigų. Tai ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje pareiškė teisėtvarkos pareigūnus atstovaujančių profesinių sąjungų atstovai.

"Pareigūnų bendruomenę atstovaujančių profesinių sąjungų nuomone, R.Palaitis negali eiti savo pareigų (...) Tikimės, kad tai išgirs tiek prezidentė Dalia Grybauskaitė, tiek visuomenė, tiek politikai", - teigė Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas.

Profesinių sąjungų atstovai pristatė 9 kaltinimus VR ministrui, tarp kurių - taupymas eilinių pareigūnų sąskaita, neefektyvi ministerijos veikla bei bandymai trukdyti pareigūnams protestuoti.

Pasak V.Bako, šie kaltinimai yra ilgalaikis R.Palaičio, kaip ministro, veiklos rezultatas.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas tvirtino, kad ministras netinkamai atstovaujama teisėsaugos pareigūnams ir šiuo metu yra taupoma eilinių pareigūnų sąskaita.


Be to, nėra parengtas išsamus teisėsaugos sistemos optimizavimo planas. Anot profsąjungų atstovų, šiuo metu ministerijoje kelios institucijos užsiima tomis pačiomis funkcijomis, pavyzdžiui, migracijos klausimams spręsti yra skirti 6 departamentai, pareigūnų sveikatos klausimams - 4 departamentai.

Anot profsąjungų, vien griovio kasimui ir kabelio tiesimui VRM kieme buvo išleista apie 400 tūkst. litų, buvo rengti viešieji pirkimai gėlėms ir kavai pirkti.

V.Bako teigimu, ministerija taip pat klaidina visuomenę, esą Lietuvoje kriminogeninė situacija gerėja.

"Pirmas absurdas yra tas, kad ministras sakė, kad pareigūnams mažinant atlyginimus, mažėja nusikalstamumas, o didėjant atlyginimams, nusikalstamumas didėja", - tvirtino Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas.

Pareigūnų atstovai piktinosi ir neproporcingai mažais atlyginimais.
"Mes kaip statutiniai darbuotojai, esame pačioje apačioje", - priekaištavo Lietuvos pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas Vladimiras Banelis.

Pasak V.Bako, didžiausia problema yra ta, kad visus valstybės tarnautojus sieja vienas bazinis dydis, todėl šiek tiek pakėlus pareigūnų atlyginimą, daugiau gaunančių valstybės tarnautojų atlyginimas taip pat didėja, todėl turėtų būti sukurta atskira, teisėtvarkos pareigūnams skirta sistema.

Profesinių sąjungų atstovai piktinosi ir neva neskaidria VRM personalo atrankos politika, nes esą į įvairias pareigas yra skiriami atskirų interesų grupių atstovai.

"Artimiausias ministro žiedas, ten pasikeitė situacija iš esmės. Profesionalumo kriterijaus nebeliko, o pareigos dalijamos partiniais tikslais", - tikino V.Bakas.

Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Saulius Džiautas teigė, kad šiuo metu pareigūnams yra ne tik ilginama darbo savaitė, bet ir dirbama vidutiniškai 200 valandų per metus daugiau. Tokiu būdu, anot ugniagesių gelbėtojų atstovo, pareigūnai negauna vidutiniškai vieno mėnesio algos per metus.

Be to S.Džiautas piktinosi, kad nėra atliekama priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo sistemos, kuria neva labiausiai pasitiki Lietuvos žmonės, reforma. Jis tvirtino, kad statutiniai šios sistemos pareigūnai gauna mažiausius atlyginimus, lyginant su kitais pareigūnais.

Anot Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininko, neefektyviai veikia ir Bendrasis pagalbos centras.
" Ji (Bendrasis pagalbos centro veikla - BNS ) efektyvi tik didžiuosiuose apskričių centruose. Skambinant iš rajonų, pirmiausia atsiliepia policija, policijos pareigūnas, jam paaiškini situaciją, perjungia į gaisrinę, ten vėl aiškini. (...) Taip eikvojamos "auksinės minutės", - teigė S.Džiautas.

Profesinių sąjungų atstovai apkaltino ministrą ir ribojant pačių sąjungų veiklą. Anot Lietuvos policijos profesinės sąjungos atstovo Vitalijaus Jagmino, po balandį vykusių protesto akcijų, buvo bandoma nubausti piketuose dalyvavusius pareigūnus, o jų vadovai esą patyrė spaudimą.