Tiesa, pirmiausia, pasak Seimo vicepirmininko, „darbiečių“ lyderio Andriaus Mazuronio, Seimas turėtų balsuoti dėl pasitikėjimo ar nepasitikėjimo M. Majausku ir tada esą būtų galima peržiūrėti kvotas komitetuose.

„Mes turim savo kvotą ir ją turime. M. Majauskas turi konservatorių kvotą ir dirba su konservatorių kvota. Jeigu bus kažkokie sprendimai, visokie variantai galimi – galime tartis M. Majauskui kvotas duoti mes, gali duoti, galbūt, demokratai „Vardan Lietuvos“, gal socdemai, gal „valstiečiai“. Įvairiausi variantai galimi.

Man sudėtinga įsivaizduoti, kad kažkas dabar ims peržiūrinėti kvotas, kai pradėta nepasitikėjimo procedūra. Aš kaip suprantu statutą, kai viena procedūra pradėta žmogui, antros ar trečios papildomos procedūros taikyti nelabai yra įmanoma, kaip aš suprantu šią situaciją“, – Delfi komentavo A. Mazuronis.

Jis svarstė, kad Seimo konservatoriai pašalins M. Majauską iš frakcijos, tada jis prisijungs prie kurios nors kitos frakcijos arba iš viso liks be frakcijos, o tada esą ir reikėtų keisti komitetų sudėtį.

Andrius Mazuronis

„Kai išmes M. Majauską iš frakcijos ir suprantu tam, kad atimtų iš jo kvotą, gal jis prisijungs į kažkokią frakciją, o ne Mišrią grupę ir tos frakcijos kvota bus. Tada atsiveria labai daug skylių. Bet čia svarstymas „kas būtų, jeigu būtų“ ir jis sudėtingas“, – teigė A. Mazuronis.

Mano, kad Majauskas galėtų vadovauti komitetui, net jei atstovautų opozicijai

Ar „darbiečiai“ būtų pasiryžę paaukoti turimas kvotas, kad M. Majauskas išsaugotų pareigas?

A. Mazuronis tokios galimybės neatmetė.

„Toks kaip variantas yra įmanomas, bet ar tokį sprendimą frakcija priimtų, ar nepriimtų, čia reikėtų frakcijoje diskutuoti su visais frakcijos nariais“, – sakė jis.

Politikas pažymėjo, kad tokiu atveju būtų aukojamos eilinių komiteto narių kvotos.

„Man atrodo, šioje situacijoje visoms pusėms reikėtų solidžiau elgtis. Ta nepasitikėjimo procedūra kaip beišsispręs, patinka kažkam, nepatinka, tiesiog priimti tokius rezultatus ir judėti toliau. Nėra pasaulio pabaiga, kad M. Majauskas liktų Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku.

Priminsiu, kad Dainius Budrys (buvęs parlamentaras, į Seimą atėjęs su Tautos prisikėlimo partija – Delfi), kai su Arūnu Valinsku (Tautos prisikėlimo partijos vadovas – Delfi) buvo patekęs ir viduryje kadencijos perėjo pas opozicinius socialdemokratus, tądien buvo Ekonomikos komiteto pirmininkas, ir būdamas opozicijos atstovas, sėkmingai išbuvo iki kadencijos pabaigos <...>, nes nepavyko nuimti, nes komitete turėjo pasitikėjimą.

Labai panaši situacija ir dabar. Konservatoriams siūlyčiau situacijos nedramatizuoti, pabandyti nepasitikėjimo procedūrą. Jeigu ji nepavyks, priimti tokią realybę, kokia yra, ir judėti toliau, nebesivelti į žaidimus ir Seimo nebevelti“, – dėstė A. Mazuronis.

Seimo posėdis

Opozicinės Lietuvos regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė pasiūlė iš konservatorių partijos pašalintam ir iš Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkų stumiamam M. Majauskui pasitikrinti pasitikėjimą Seime.

Politikė parengė atitinkamą nutarimo projektą. Jei ant projekto bus surinkti reikiami parašai, savo poziciją dėl galimybės M. Majauskui toliau eiti Seimo komiteto pirmininko pareigas Seimas išsakys slaptu balsavimu.

Trečiadienio rytą A. Širinskienė Delfi teigė jau surinkusi reikiamus parašus.

Pagal Seimo statutą, tam, kad Seimo paskirtas pareigūnas dėl nepasitikėjimo būtų atstatydintas, už tai per slaptą balsavimą turi pasisakyti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Konservatoriai svarsto keisti komitetų sudėtis

M. Majauską iš pareigų stumiantys konservatoriai užsiminė apie kitą planą, kuris turėtų padėti jį patraukti.

„Jeigu jau frakcija, kaip rekomendavo prezidiumas, apsispręstų M. Majauską atšaukti iš komiteto pirmininko pareigų, vargu, ar mes rinktumėmės nepasitikėjimo procedūrą. Tiesiog mes siūlytumėm Seimui priimti nutarimą pagal frakcijos iniciatyvą atšaukti savo deleguotą atstovą iš to komiteto. Tai gali būti atskiras nutarimas, kur gali būti net kelių komitetų sudėties keitimai, nes tas atšaukimas greičiausiai iššauktų poreikį iš kito komiteto žmogų čia nukreipti“, – Delfi komentavo Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma.

Net jei Seime įvyktų nepasitikėjimo procedūra M. Majausku ir po jos politikas išsaugotų komiteto pirmininko pareigas, tai, pasak J. Razmos, niekaip nepaneigtų konservatorių galimybės spręsti dėl jo atšaukimo iš Seimo komiteto pirmininkų.

Jurgis Razma

Konservatorių Priežiūros komitetas pirmadienį nusprendė pašalinti M. Majauską iš partijos dėl to, kad jis nepaisė prezidiumo nurodymo palaikyti tik su Vyriausybe suderintus siūlymus kitų metų biudžetui, rašo BNS.

Taip pat konservatorių prezidiumas frakcijai rekomendavo išrinkti naują Biudžeto ir finansų komiteto vadovą.

Priimant kitų metų valstybės biudžetą, M. Majauskas ir kitas konservatorius Mindaugas Skritulskas drauge su Laisvės partijos parlamentarais balsavo už siūlymą, jog 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas maitinimo sektoriui būtų taikomas visus 2023 metus, o ne iki liepos, kaip siūlė Ministrų kabinetas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)