Vėlesnėmis dienomis panašios „diskotekos“ vyko ir kituose prekybos centruose.

Tačiau patiems organizatoriams šis sumanymas baigėsi visai nelinksmai: policija pradėjo tyrimą, jiems skirtos baudos, vertinamas ir prekybininkų bei pirkėjų elgesys.

Sujudino tris prekybos centrus

Diskoteka „Maximoje“ „griaudėjo“ vasario 12-osios vakare, o jau kitą dieną organizatoriai – VšĮ „Laisvalaikis Šilutėje“ pratęsė šį judėjimą prekybos centre IKI. Po pirmojo pasirodymo populiarumo sulaukę vaizdo įrašai iš diskotekos „Maximoje“ išplatino naujieną apie vykstantį judėjimą, tad IKI susirinko dar daugiau smalsuolių.

Pasirodymas IKI taip pat truko neilgai. Nors žmonės reagavo nuotaikingai – linksminosi ir šoko, prekybos centro darbuotojai iškvietė policiją. Atvykus pareigūnams, visi linksmojo šou dalyviai jau buvo palikę parduotuvę.

Vasario 14 d. vienas iš renginio organizatorių, prašęs neviešinti jo pavardės, sulaukė policijos skambučio. Atvykus į policijos komisariatą jam buvo skirta 15 eurų bauda. Jis teigė, jog karantino sąlygų nepažeidė. „Žmonės patys renkasi, kaip jiems elgtis“, – sakė vyras „Šilutės naujienoms“.

Vasario 16-osios vakare renginio dalyviai pratęsė judėjimą „Lidl“ prekybos centre. Prekybos centro aikštelėje dalyvių jau laukė trys policijos ekipažai, nors „Lidl“ apsaugos darbuotoja pasakojo, kad policijos nekvietė. „Pareigūnai į prekybos centrą atvažiavo dar renginio dalyviams nesusirinkus ir perspėjo apie numatomą didelį žmonių srautą“, – sakė apsaugininkė.

Šokiams nepavykus, renginio dalyviai automobilių stovėjimo aikštelėje sustojo ratu aplink policijos automobilį ir plojo, sakydami „ačiū“ policijos pareigūnams. Tačiau sulaukę akimirkos, kai policija paliko prekybos centro aikštę, dalyviai, grojant muzikai suėjo į „Lidl“ ir pradėjo šokti. Kalbinti šilutiškiai sakė, jog į prekybos centrą atvyko dėl renginio. Viena pirkėja neslėpė, kad kažką pirks tik „dėl vaizdo“.

Šokiai parduotuvėje

„Namuose sėdėti jau pavargau, norisi išeiti ir pasilinksminti. Parduotuvėje vaikšto policija, lyg mes apiplėšimą planuotume. Nieko nedaužome ir žalos mes nedarome“, – sakė moteris.

Judėjimo organizatoriai – „Laisvalaikis Šilutėje“ savo mintimis apie šios akcijos tikslą pasidalino socialiniuose tinkluose, atsakė ir į „Šilutės naujienų“ klausimus.

– Kaip patys vertinate galimas šio renginio pasekmes – juk karantino metu draudžiama būriuotis?

– Visi žmonės buvo su kaukėmis. Visi atėjo tvarkingai ir tvarkingai išėjo. Kiek įleido į prekybos centrus, tiek ir įėjo.

Visi nori šokti! Šoka policijos pareigūnai, pasieniečiai, probacijos pareigūnai ir t.t. Tai kodėl paprasti žmonės negali šokti? Dėl žmonių skaičiaus parduotuvėse, tai niekam neįdomu kiek ateina ar išeina, niekas jų neskaičiuoja.

Tarpduryje stovėjo du apsaugos darbuotojai. Ar kontroliavo kiek atėjo žmonių? Ne! Ten svarbiausia žmonių srautas ir pelnas. Kol mažieji verslai vos išgyvena uždaryti, didieji prekybos centrai išgyvena aukso amžių. Tegul prekybos centrai dabar eina į karantiną dviem mėnesiams, kol mažieji atsigaus nuo karantino patirtų nuostolių!

– Ar nebijote policijos ir baudų?

– Dabar žmones tik tuo ir gąsdina, tik taip renka biudžetą, tik taip valdininkai sugeba karantino metu sau keltis atlyginimus daugiau negu po 257 eurus.

– Kaip vertinate renginio rezultatus? Ar pasiekėte planuotą tikslą?

– Skaičiai kalba patys už save. Ar vyks pratęsimas? Žinoma! Visoje Lietuvoje!

Policija skiria baudas

Šilutės r. policijos komisariato viršininkas Remigijus Rudminas sakė, kad šie įvykiai vertinami kaip nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas. Pagal Administracinių nusižengimų kodekso 481 straipsnį policija pradėjo administracinę teiseną, už tai gali būti skirta bauda nuo 30 iki 140 eurų. Bet jeigu žmogus nėra baustas ir sutinka, kad padarė nusižengimą, jam gali būti skirta pusė minimalios baudos.

Pasak R. Rudmino, baudos jau skirtos bent keliems organizatoriams, nubaustų gali būti ir daugiau.
„Aiškinamės visas aplinkybes. Bet neatmetu, kad gali būti pradėtas ir tyrimas pagal dar vieną straipsnį – dėl karantino sąlygų pažeidimo“, – sakė PK viršininkas.

Tyrimo metu bus vertinamas ir prekybininkų bei pirkėjų elgesys. „Jeigu prekybininkai buvo aktyvūs, kvietė policijos pareigūnus, tai bus vertinama vienaip. Bet jei jie patys prisidėjo prie renginio organizavimo, jau gali sulaukti kitokio įvertinimo. Tas pats galioja ir pirkėjams: jei jie atėję į parduotuves tiesiog prisijungė prie judėjimo – viena, bet jeigu organizavo – jau visai kas kita“, – sakė R. Rudminas.